Niccolò Machiavelli

AristotleBackhandsPlato.jpg
Renessanssi
Henkilöt

Renessanssin helvetillisin
Renessanssin tappavin
Renessanssin espanjalaisin
Renessanssin koppavin
Renessanssin rohkein
Renessanssin viriilein
Renessanssin tumpeloin
Renessanssin puolalaisin
Renessanssin katu-uskottavin
Renessanssin kieroin
Renessanssin mannertenvälisin
Renessanssin puhdasoppisin
Renessanssin mahtipontisin
Renessanssin tylsin
Renessanssin homeopaattisin
Renessanssin rikkiviisain
Renessanssin suomalaisin
Renessanssin ruotsalaisin
Renessanssin koukeroisin
Renessanssin paras

Ilmiöt

Humanismi
Kirjapainotaito
Uskonpuhdistus
Suuret löytöretket

Niccolò Machiavelli (3. toukokuuta 146921. kesäkuuta 1527) oli renessanssiajalla Italiassa elänyt tyrannian ja moraalittomuuden urhoollinen puolustaja. Hänen ansiostaan englannin kielessä Paholaista kutsutaan yleisesti nimellä Old Nick.

Santi di Tito kaunisteli Machiavellin piirteitä.

Niccolo Machiavellia pidetään yleisesti reaalipolitiikan oppi-isänä, mutta tosiasiallisesti hän vain ensimmäisenä kirjasi paperille ne perusperiaatteet, miten hallitsijan tulee hallita hallitakseen menestyksekkäästi. Hänen mukaansa myrkky ja tikari ovat aivan yhtä legitiimejä politiikanteon välineitä kuin oikeuslaitos, vaalit, kansanedustuslaitos, sodankäynti ja poliittisten vastustajien kiduttaminen hengiltä.

AjatuksetMuokkaa

Machiavellin mielestä tärkeintä yhteiskunnassa on hallitsijan valta. Hallitsijalla ei ole velvollisuutta hallita moraalisesti oikein, vaan menestyksellisyys on kaikki kaikessa. Paradoksaalisesti tämä johtaisi mukamas hyvään hallintoon. Machiavellin hallitsijaihanne muistuttaa pelottavalla tavalla sitä, mikä lääketieteessä yleensä diagnosoidaan psykopatiaksi.

Machiavellin mukaan ei ole olemassa oikeaa ja väärää, on vain onnistuminen ja epäonnistuminen eli tee ihan mitä itse haluat, se olkoon ainoa lakisi. Hänen mukaansa jokaisen hallitsijan ensisijainen tavoite on pysyä vallassa ja kaikki muu toiminta vain tämän tavoitteen tukemista.

Machiavellin mukaan moraali on nynnyjä varten ja oikeus pelkkää heikkojen vikinää. Teeskentely on hallitsijan tärkein taito yhdessä valehtelun kanssa. Machiavellin mukaan uskonto on hölynpölyä, jolla pidetään typerät kansalaiset kurissa, ja hallitsijan ei pidä piitata tippaakaan sen enempää uskonnosta kuin etiikastakaan, mutta hänen tulee näytellä mahdollisimman hurskasta ja oikeamielistä ihmistä ja osata tarpeen tullen pettää, valehdella ja naruttaa vaikka omaa äitiään.

Ota nyt siitä sitten selvää!Muokkaa

Machiavellin ajattelu on paitsi äärimmäisen tuomittavaa ja typerää myös epäselvää. Tämä on totuus™. Yhteiskunnan on pitäydyttävä nykyisessä tietämättömässä ja turhassa linjassaan, sillä niin se vain on.

Oletko lukenut Machiavellin?Muokkaa

Kun poliitikot tutustuvat, ensimmäiseksi selvitetään, onko luettu Machiavelli vai ei. Tähän tulee vastata seuraavalla tavalla: "Minun opeillani tullaan luomaan valtio, joka on niin kehittynyt, että Niccolò Machiavelli pystytään herättämään henkiin. Ja miksi? Siksi, että hän pääsee lukemaan vallankäytöllisiä neuvojani."

  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.