Avaa päävalikko

Hikipedia β

Objektiivinen huumori

Objektiivisesti sanoen mitattavasti maailman hauskin kuva.

Objektiivinen huumori on näkemys, jonka mukaan on olemassa humoraalisen realismin maailma. Sen mukaan huumori on olemassa ihmisestä ja heidän mielipiteistään ja maailmankuvistaan riippumatta. Objektiivisen huumorin mukaan esimerkiksi lause "kikkelivitsit ovat hauskoja" ei tarkoita, että kikkelivitsit olisivat vallitsevan kulttuurin hyväksymiä, tai että kikkelivitsien huumoriarvo olisi jotenkin ihmisen maailmankatsomuksesta tai huumorintajusta riippuvainen. Se tarkoittaa sitä, että kikkelivitsit ovat hauskoja. Piste. Huumoriarvo on totuusarvon kaltainen tosiasia. Kikkelivitsien hauskuus aivan yhtä eksakti asia kuin kokemusperäisesti mitatuillakin asioilla. Tämän seurauksena objektiivisessa huumorissa ei ole mittaamattoman hauskoja asioita, kaikki asiat ovat mitattavasti hauskoja. Mittauksessa voidaan käyttää apuna esimerkiksi huumorin kaaosteoriaa.

Objektiivinen huumori suomalaisessa tapakristillisessä kulttuurissaMuokkaa

 
Isä, Poika ja Pyhä henki menivät baariin...

Objektiivinen huumori oikeutetaan yleensä Jumalalla. On jopa varsin suosittua väittää, että ilman Jumalaa huumori olisi vain absurdia, ja hauskuudesta puhuminen ei olisi ollenkaan mahdollista. Näin ollen ilman Jumalan objektisoimaa huumoria ei voisi olla ollenkaan hauskaa. Ateistit ovat tämän vuoksi lähinnä tosikkoja, joiden tarkoituksena on toimia jonkinlaisina koomisina kevennyksinä.

Suomalaisessa kulttuurissa objektiivinen huumori tunnustetaan yleensä ilmiselviöksi. Vitsejä ei siis pidetä kulttuurisidonnaisina, vaan hauskat asiat ovat hauskoja kaikille. Tämän seurauksena kaikki ihmiset yleensä päätyvät seuraamaan samoja huumorisarjoja, kuten Kummelia tai Putousta. Huumoriarvon arviointiin kulutetaan runsaasti voimavaroja ja selitetään mitkä sketsihahmot tai vitsit ovat soveliaita ja hauskoja, mitkä eivät ole soveliaita ja hauskoja. Keskustelua kuunnellessa on selvää, että kaikki osallistuvat huumorin objektiivisuuden arviointiin, mutta lopullisesti parhaat naurut saa se joka nauraa viimeiseksi.

Suomalaisessa kulttuurissa on perinteisesti luotettu asiantuntijoihin, auktoriteetteihin ja kirkkoon objektiivisen huumorin määrittäjinä. Nykyään Suomen vallitsevassa maallistuneessa kulttuurissa tavallista on, että viimeisen naurun vetää se, joka on kulloinkin muodissa, mutta tästä huolimatta perinteitä kunnioitetaan sen verran, että viimeisen sanan saa Evankelis-Luterilainen kansankirkko, ja se tuottaakin johtajineen ja seuraajajohtajineen ja seuraajineen maailmaan suurimman määrän objektiivisesti hauskoja lausuntoja.

Objektiivisesti hauskoja asioitaMuokkaa

MITATTAVAN HAUSKAA hauskuusprosentti
Mies satuttaa kikkelinsä -videot
100% hauskaa
Brittiläisen tekemä huumori 99% hauskaa
homot & lesbot 80% hauskaa
seksi 70% hauskaa
paska & kusi 60% hauskaa
kissavideot 50% hauskaa
pekoni 40% hauskaa
banaaninkuorivitsi 30% hauskaa
Peelo & Napoleon25% hauskaa
Jos ylläolevat eivät naurata tai ole huvittavia, tai jos löydät hupisi muista asioista, olet väärässä, huumorintajultasi kieroutunut kerettiläinen, ja Jumalakin vihaa sinua. Olet luultavasti täysin kyvytön iloon ja huumoriin.Kombinointi on mahdollista: esimerkiksi jos brittislapstickissä homo satuttaa banaaninkuoreen kompastuvan kissan vuoksi kikkelinsä pekoniin, huumoriarvo on valtava. Koska lopullinen huumorin määrä ei ole pitoisuuksia vaan määriä, lasketaan huumorisisältö kaavalla laatu*määrä. Joten tämänlaisen vitsikimaran huumoriarvo lähestyy helposti asymptoottisesti ääretöntä.

Katso myösMuokkaa