Avaa päävalikko

Hikipedia β

Operaatio Barbarossa

OPERAATION BARBAROSSA: Voi nyt vittu!!! Ette sitten voineet sanoa että tää mittakaava oli 1:1000000 eikä 1:100!

Operaatio Barbarossa käynnistyi 22.6.1941 ja se oli osa toisen maailmansodan itärintamaa. Operaatio oli akselivaltojen hyökkäys Neuvostoliittoon, johon osallistui 3,9 miljoonaa akselivaltojen sotilasta, ja joka perustui salamasodan varaan.

Koska Neuvostoliitossa ei pakkasella paljon salamoita näkynyt, niin siitä saattoi vähän päätellä miten siinä kävisi.

Sisällysluettelo

Suunnaton suunnittelu[1]Muokkaa

Saksa aloitti operaation suunnittelun vuoden 1940 heinäkuun lopussa, kun Iso-Britannia ei suostunut rauhaan eikä taistelu Britanniasta onnistunut, kun Churchill ampui alas kaikki saksalaisten koneet. (Saksalaiset pitivät sitä epäreiluna, sillä hehän olivat nähneet kaiken vaivan Kanaalin ylittämisestä juuri voidakseen ampua Britannian koneita alas. Ei niin mitään organisointitaitoja Briteillä!) Saksa halusi pakottaa Iso-Britannian rauhaan ja hakea samalla elintilaa (lebensraum) idästä.

Adolf Hitlerin päätökseen käynnistää operaatio vaikutti myös se, että hänen sotilaansa halusivat hallintaansa Neuvostoliiton vodkavarannot. Myös muun muassa suomalaiset ja romanialaiset olivat juoneet loppuun omat viinansa, joten hekin osallistuisivat operaatioon.

Erityisesti suomalaisilla oli pakottava tarve päästä käsiksi Neuvostoliiton lähes rajattomiin viinareserveihin. Suomalaisen retkikunnan verenhimoinen tutkimusmatka löytää viinan suhteen omavarainen Vammala ei ollut vieläkään tuottanut hedelmää, ja Neuvostoliittoon jo suoritettu invaasio Karjalasta eroon pääsemiseksi oli vaatinut tuhansien viattomien viinapullojen lasihengen tankkien ilmanottoaukkoihin.

Saksalaisten varautumistaMuokkaa

Saksalaiset olivat seuranneet tarkkaavaisina sekä erittäin, erittäin vahingoniloisina Neuvostoliiton räpiköimistä sen yrittäessä kieltäytyä ottamasta vastaan Suomen sille pakottamaa suonsilmää kaistaletta. Adolf Hitler, sotilasnero omassa yhden miehen luokkahuoneessaan, näki tämän merkkinä seinällä, kunhan oli itse piirtänyt sen sinne. Uskoen sitten tuohon itse piirtämäänsä harakanvarpaaseen hän osoitteli sitä jatkuvasti sormellaan ja huusi kenraaleilleen, että noin sen on oltava. Kenraalien kysyessä mitä heidän suuri johtajansa tällä kertaa vaahtosi, Hitler ilmoitti Neuvostoliiton olevan ihan kypsä poimittavaksi.

Tässä vaiheessa Hikipedian työryhmän on syytä tehdä pieni välihuomautus. Hitler oli sotilaallinen nero samassa mielessä kuin korvavaikku on älykäs elämänmuoto, mutta ei hänen kenraalinsa kaikki olleet ajatusta vastaan. He olivat kumminkin vaivalla ja väännöllä suunnitelleet ja luoneet niinkin hienon 8. ihmeen kuin Wehtmacht makkaraa popsivista ja filosofoivista sakemanneista, ja nyt länsivallat olivat melkein järjestään vain menneet kontilleen ja ottaneet toisellekin poskelle. Piti heidän saada jokin haastava vihollinen, tai heidän maineensa sotilasmahtina olisi kohta mennyttä. Oi pojat että he saivat tahtonsa läpi.

Rättivarastolle, mars!Muokkaa

Saksan hyökkäykset Puolaan, Norjaan, Tanskaan, Hollantiin, Belgiaan, Ranskaan, Kanaalille Kreikkaan, Kreetalle ja Egyptiin ja olivat vaatineet veronsa:


 • 245 kiväärin panosta
 • 12 konekiväärin panosta[2]
 • 10 tankkia, jotka tosin korjattiin
 • 3 lentokonetta, joiden pilotit tosin löydettiin pian
 • 2 miehistönkuljetusalusta, mutta kuka niitä kaipasi kun ei heillä mitään laivastoa edes ollut
 • 19 kaatunutta, jotka tosin autettiin aina ylös ja naureskeltiin yhdessä että kiireessä sitä kompastuu
 • 54 haavoittunutta, mutta haavat ehtivät aina paljastua naarmuiksi jo ennen lääkintämiehen ehtimistä paikalle
 • 5 sotavankia, jotka saatiin tosin rauhan tullen takaisin
 • 1 hevonen, joka tosin löytyi rintaman takaa (Heillä ei ollut varaa menettää Weimarin ajoilta asti koulutettua ja parasta hevostaan, joten kolme saksalaista uhrautui sen etsimisessä)


Onkin syytä ymmärtää, että tätä taustaa vasten Hitlerin ajatus nopeasta sodasta Neuvostoliittoon ei ollut paljon sen viisaampaa, mutta oli hänellä ainakin jotakin' syytä epäillä, että he olivat onnistuneet mukiinmenevästi heidän jo käymissään taisteluissa. Hän ja saksalainen kenraalikunta unohtivat miettiä, että he olivat sotineet länsivaltoja vastaan, missä maakuoppaa ei pidetä oikeana kotina ja joissa hyvä viini, kiva musiikki sekä onnellinen perhe-elämä olivat useille ihan normaalia arkea.

Tämän takia pitää miettiä, eivätkö saksalaiset kenraalit tajunneet lähettää yhtäkään ”turistia” Neuvostoliittoon ja kysyä, mitä siellä näkyi?

Tarpeen mukaanMuokkaa

Saksalaiset kärsivät eräästä erittäin mielenkiintoisesta ongelmasta ennen Barbarossaa; he olivat olleet liian hyviä. Voitetuaan Ranskan kaltaisen Euroopan merkkivaltion nopeammin kuin keskimääräisen pesuhuoneen remontoinnissa menisi, Saksalla oli varaa kerskailla. He kyllä kerskailivatkin ihan tarpeeksi. Hitler itse esiintyi anti-Hitleriläiseen tapaan tanssien ripaskaa kuin pahinkin kommunisti ja kaataen mitaleita kenraaliensa niskaan niin, että aivan liian moni heistä koteloitui ja kuoriutui marsalkoina.

Sellaisten juhlien jälkeen Hitler nukkui pitkään, söi liikaa ja unohti koko sodan. Kyseessä ovat olleet jälkiviisaat, omasta hienhajustaan innostuvat työpöytänerot, mutta useat tahot ovat osoittaneet, ettei tämä ollut suurin sotilaallinen neronleimaus maailmanhistorian kirjoitetuilla sivuilla. Kun heidän miehistö kerran oli niin ylivoimaista, niin eivät he valtion laskuun koko konkkaronkkaa alkaisi ruokkia. Jos kerran heillä riitti lentokoneita, niin ei niitä tarvitsisi Britanniaa nopeammin rakentaa. Kun tankit olivat pärjänneet niin hyvin, niin mitä niitä liikaa suunnittelemaan. Kyllä asfaltilla rullaisi ja pelti kolisisi.

Neuvostoliitossa oli maakuopissa T-34-tankkeja…

 
Valokuva Stalinista, kun hän kuulee Saksan hyökänneen. (Kuvaaja luonnollisesti likvidoitiin heti, viinavarastojen kartuttamiseksi.)

Neuvostoliiton valmistautumistaMuokkaa

Stalin pelkäsi ajatusta sotia sellaista valtiota vastaan, joka oli pärjännyt puolta Eurooppaa vastaan paremmin kuin hän itse oli pärjännyt muutamaa puiden ja kivien takana piilottelevaa tynkäjlkaista ja viinalta haisevaa maajussia vastaan. Hän päätti, ettei Saksa hyökkäisi Neuvostoliittoon, niin missään olosuheissa tai mistään syystä. Hän antoi erityiskäskyn istuttaa ruusupensaan pihaansa, että hän voisi vodkahuuruissaan tunkea sitten päänsä sinne. Piakkoin tämä puska käskettiin muutta joksikin piikittömäksi, sillä rokonarvet olivat nolo näky kokousten filmatisoinneissa.

Mitä enemmän saksalaiset jäivät kiinni tekemisistään, sitä enemmän Stalin uskoi, etteivät he mitään hyökkää ja omat siellä vaan sekoilevat ja näkevät jäähdytysnestettä juotuaan mustaa joka paikassa.

Kyseessä oli silloin joukkojen nenän edestä ajavien panssarijoukkojen mustat haalarit.

Barbarossa käynnistyyMuokkaa

Operaatio sujui aluksi hyvin Saksan ja sen liittolaisten saadessaan haltuun satoja tuhansia litroja viinaa. Saksalaiset myös onnistuivat saamaan venäläisiä juoppoja satojen tuhansien miesten motteihin. Useat heistä myös antautuivat helposti, kun elämä "kansojen vankilassa" ei ollut niin upeaa kuin Neuvostoliiton propaganda antoi ymmärtää.

Esimerkiksi Viro ottikin saksalaiset vastaan vapauttajina. Hitler tunsi täten ensimmäistä kertaa elämänsä aikana joutuneensa kiitollisuuden velkaan. Adolf palkitsikin virolaiset ruhtinaallisesti: Viro oli ainoa maa, joka puhdistettiin täysin juutalaisista.

Barbarossa kohmettuuMuokkaa

Hitler oli tutkinut Napoleonin sotasuunnitelmia, ja vastoin yleisiä oletuksia hän oli tehnyt niistä tarkat havainnot. Sen sijaan saksalaisien ylivertaisuuteen uskoessaan hän vähät välitti näistä tarkoista havainnoistaan. Hikipedian ylipalkattu työryhmä teki vertaistutkimusta tätä ajatusta avatakseen. Havaittiin, että Hitlerin logiikka oli suoraan verrannollinen siihen, että sokea ihminen tietää kadun olevan liikennöity, kuulee jonkun jäävän auton alle ja päättelee siitä, että hän on liian ylivertainen voidakseen itse jäädä auton alle. (Hikipedia lähetti sokeiden omaisille suklaata tutkimuksen päätyttyä.)[3]

Kaikki oli kivaa ja mukavaa niin pitkään, kun Ranskasta varastettu viini, kenraalien juutalaisilta lahjoituksina saadut kiikarit sekä sodan alla pommitettujen siviilien valmistavat saappaat kestivät keliä. Tankillä pääsi ja gramofoni soi. Sitten tuli lokakuu, ja lämpötila alkoi laskea yhtä nopeasti kuin päivässä kuljetut kilometrit.

Samaan aikaan neuvostoliittolaiset olivat perääntyneet jo niin kauas, että saksalaiset tulivat T-34-pesien luokse. Se oli oikein mukava yllätys saksalaisille, jotka kiittivät siitä itkemällä hiljaa yössä. He onnistuivat jatkamaan etenemistään vasta, kun he huomasivat heittelmiensä kivien tekevän tankkeihin enemmän vahinkoa kuin heidän omat tankkinsa. Samoin he tajusivat että heidän omilla tankeillaan oli mahdollisuuksia vain niin lähellä, että he seivästivät viholliset omilla tykkiensä kärjillä. (Tästä johtui saksalaisen armeijan useat homoseksuaalisuudesta johtuneet kaasukammiotuomiot, kun he joutuivat taisteluissa vahingossa pussausetäisyydelle neuvostoliittolaisista vihollisistaan.)

Barbarossa jäätyyMuokkaa

 
Wehrmacht etenemässä. Heinäkuu 1941.
 
Wehrmacht etenemässä. Marraskuu 1941.

Kun talvella viina ehti loppua ja sitä kuitenkin olisi kaivattu kaikkein pahiten, akselivaltojen eteneminen pysähtyi Moskovan porteille, vain kahdeksan kilometrin päähän kaupungista. Neuvostoliitolle oli hyötyä Siperian lomaleiriltä saapuneista miehistä, jotka osallistuivat taisteluun heidän puolellaan. (Japani, joka olisi voinut iskeä Neuvostoliittoa selkään, piti parempana ja nerokkaana suunnitelmana iskeä Bearl Harboriin ja hankkia vielä USA:kin mukaan kahakaan. Japanilaiset, nuo sodankäynnin vesitautiset siiselit.)

Lisäksi Josif Stalin käski sotilaitaan polttamaan kaikki viinavarastot, jotteivat ne päätyisi vihollisten haltuun. Alkoholilla oli majoraalinen osuus Stalinin päätöksenteossa. (Stalinista filmatut harvat otokset pitämässä puhetta politbyroolle sisältävät noin yhden puhutun virkkeen jokaista kahta juotua viinapaukkua kohti. Surullista kyllä, kyseessä ovat autenttiset filmatisoinnit.).

Saksan armeija suoritti taktisia hyökkäysiskuja länteen lyhentääkseen rintamalinjaansa. Armeijan pelastukseksi Barbarossan suhteen koitui siksi sama pakkanen, joka heitä ensin verotti. Koska heillä oli liian kylmä liikkua, he jäätyivät niille sijoilleen. Tästä syystä neuvostoliittolaiset eivät saaneet rintamaa murrettua ja tapeltuaan kaiken ruumiinlämpönsä tyhjiin hekin jäätyivät. Kaikki jäätyi. Tykit jäätyivät. Tankit jäätyivät. Munat housuissa jäätyivät.

Samaan aikaan suomalaiset ottivat aurinkoa Joulupukin kanssa jossakin Suomen itäpuolen metsiköissä ja joivat tankkien tuhoamiseen tarkoitetut Molotovin cocktailit sodan jäädyttyä asemasotavaiheeksi.

Barbarossan tilinpäätösMuokkaa

Kuultuaan tästä suuttui Hitler niin, että tämän ohimolla oleva verisuoni pullistui täysin muodottomaksi. Hän otti saamastaan oppitunnista täyden hyödyn ja:


 1. Päätti jatkaa puolet pienemmällä rintamalla samaa strategiaa
 2. Ymmärsi bensan olevan kohta loppu ja siksi käski ajaa kahta nopeammin jotta se ei ehtisi loppua ennen kuin he voittaisivat
 3. Hankki sodanjulistuksella USA:n vihollisekseen.


Koska lopullisen voiton odotteleminen ilman mitään tekemistä tuntui tyhjänpäiväiseltä, Gestapo onnistui onkia itselleen tiedon Stalinin asunnossa käynnissä olevista kotibileistä. Tiedon saavuttaessa Adolf Hitlerin aivot päättivät, että hän voisi hyökätä Stalinin takapihalle Stalingradiin.

ViitteetMuokkaa

 1. Kaksoismerkitys! Ha haa, huomaatteko? Ei? Jaa...
 2. Kaikki oliva vihaisia Hansille, sillä ilman hänen vahingossa ampumaansa sarjaa he olisivat voineet kehua vallanneensa koko Länsi-Euroopan ilman ainuttakaan SARJAA!
 3. Joo, kyllä se on tiedossa että tuo oli huonon maun rajamailla, mutta Hikipediassa on joko mollattava kaikkia tai sitten se kaatuu omaan mahdottomuuteensa ja sortuu sisään mustaksi aukoksi, joka syö kaiken. Haluatko tuhota maailman? Haluatko?!

Katso myösMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa

 • Puolet Saksan ja Neuvostoliiton maaperästä
 • Kaikki maaperä Saksan ja Neuvostoliiton välimaastosta. (Sodan aikana. Sodan jälkeen tuo väli oli aika, aika lyhyt.)


  Tämä katastrofia käsittelevä tynkä saattaa räjähtää käsiin.
Voit auttaa Hikipediaa laajentamalla joukkotuhoa
.