Avaa päävalikko

Hikipedia β

Oswald Spengler

Oswald Splenger (Visulahden vahakabinetti)

Oswald "Osku" Spengler oli Apulannan virallinen varasolisti ja yksi Nietzschen suurimmista faneista. Spenglerin tavatessa idolinsa kirjamessuilla imi Nietzsche velhovoimillaan kaiken karvoituksen Oswald-parasta itseensä ja muuttui hulluksi. Sydän särkyneenä vannoi Splenger itsellensä, ettei hymyilisi enää koskaan. Ei edes, vaikka hänen rakas vaimonsa hyppäisi hänen selkäänsä alusvaatteissaan ja alkaisi läpsytellä hänen kaljua päätänsä kuin bongorumpuja. Karvojen lähdön jälkeen kruunatiin Splenger Berliinissä Euroopan aerodynaamisemmaksi mieheksi, mutta kiertävä sirkus kidnappasi hänet palkintogaalassa. Seuraavat kolme vuotta Splenger vietti sirkuksessa esittäen maailman suurinta vauvaa.

Splenger kirjoitti pääteoksensa Länsimaiden perikato. Maailmanhistorian morfologian ääriviivoja vuosina 1918–1922 kahdessa osassa. Ensimmäisestä kirjasta tuli välitön myyntimenestys ovikiilana, mutta yhdessä kirjoilla saattoi rikkoa myös maapähkinöitä. Teoksessaan Spengler käsitteli, miten sivilisaatiot eliöiden lailla syntyvät ja kuolevat. Länsimaalaisen sivilisaation hän arveli tuhoutuvan pikimmiten, sillä maailman suurempana vauvana hän kiinnosti huomattavasti laajempaa yleisöä kuin vakavasti otettavana akateemikkona.

1900-luvun puolessa välissä Oswald Splenger eksyi madonreikään ja devalvoitui Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professoriksi, Timo Vihavaiseksi.

Katso myösMuokkaa

  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.