Avaa päävalikko

Hikipedia β

Oulunsalo

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Oulunsalo.


Tätä vaakunaa tunnustetaan kovasti Oulunsalossa. Lisäksi kuntakuvan kaksi toisensa päällä makaavaa joutsenta, se on liian irstas esitys jaloon Hikipediaan.

Oulunsalolla tarkoitetaan usein Pohjois-Pohjanmaalla, Oulun salossa sijaitsevaa lestadiolaisten kyläpahasta. Oulunsalon väkiluku on viimeisimpien mittausten mukaan 9 473 ihmistä. Näistä 9 472 on vanhoillislestadiolaisia. Oulunsalon pinta-ala on 211,22 neliökilometriä, josta 211 neliökilometriä on asumakelvotonta rämeikköä ja ydinjätteen loppusijoitusaluetta.

Sisällysluettelo

Historia

Oulunsalon historiassa ei ole paljon mainitsemisen arvoista. Jääkautta seuranneesta uppoamisesta ja nykyasukkaiden uljaista muodoista voidaan päätellä, että tarunhohtoisella Atlantiksen kaupungilla tarkoitettiin juuri Oulunsaloa. Ruotsinvallan aikana Oulunsalo oli pahainen kalastajakylä, jossa asuttiin savimajoissa (edelleen yleisin asumamuoto Karhuojan alueella).

Ruotsinvallan loputtua siirtyi komentoa pitämään kansoista kaunein ja rehellisin, venäläiset. Harva oulunsalolainen silti tietää vieläkään mitään mistään Venäjästä tahi mistään muustakaan Oulunsalon ulkopuolella. 1800-luvun puolivälissä sikisi lestadiolaisuus Lapissa, mutta sieltä Jumala johdatti liikkeen nopeasti Oulunsaloon vähämielisempien ongelmaksi. Sen jälkeen on Oulunsalo ollut lestadiolaisten Raamatun Luvattu maa. Lestadiolaisten vanhoillisten mielipiteiden ansiosta aika pysähtyi Oulunsalossa, jonka historia päättyykin heidän tuloonsa.

 
Oulunsalo suuruutensa päivinä. Silloin lentokentällä saattoivat pörräillä Bf-109:t.

Väestö

Oulunsalolaiset ovat nuoria (keski-ikä 31,5 vuotta, eikä ihme kunnassa, jossa kaikki ovat lestoja tai katolilaisia) ja hyvin koulutettuja: valtaosa on kykenevä hyppäämään renkaan läpi herkkupalasta ja kunnanjohtajalta vaaditaan jopa yhteen- ja vähennyslaskutaidon hallintaa.Kaikki 18 vuotta täyttäneet miehet ovat Oulunsalossa yrittäjiä ja naiset kotiäitejä. Rikkaitakin lestoja Oulunsalossa on (hyvin menestyneitä yrittäjiä), ilmeisesti ovat unohtaneet raamatunkohdan, jossa Jeesus sanoi, että kamelin on helpompi mennä neulansilmän läpi kuin rikkaan taivaaseen. Harva oulunsalolainen on suviseuramatkoja lukuun ottamatta poistunut Oulun seudulta tai osaa muita kieliä kuin Oulunsalon murretta. Keskusta on Oulunsalossa ainoa hyvällä katsottu poliittinen puolue (kokoomus hyväksytään hammasta purren).

  • Kunnanjohtajista kuuluisin lienee Chuck Norris. Norriksen ollessa johdossa tapahtui Oulunsalossa merkittäviä uudistuksia vanhoillisten suuntausten vastustuksesta huolimatta:
  • Noitavainot saatiin loppumaan juuri sopivasti ennen Euroopan Unioniin liittymistä vuonna 1995
  • Ensimmäinen päällystetty pyörätie (6,8m) saatiin valmiiksi ja seuraaville kunnanjohtajille ikuisuusprojektiksi jäi polkupyörän vaatiman "pyörän" keksiminen.
     
    Naapurikylän poika on lähes Oulunsalon Kuningas!

Taide ja urheilu

Taide on ollut Oulunsalossa huonoissa kantimissa noitavainojen loputtua vuonna 1995. Ennen tätä vuotta oulunsalolaiset pitivät taiteilijana sitä, joka sai noidan pysymään pisimpään hengissä ja samalla kitumaan äärimmäisen tuskallisesti. Noitavainojen loputtua Oulunsalon taide on kutistunut lähinnä pikkugangstojen sutaisemiksi hakaristeiksi alikulkutunneleissa ja sähkökeskusten seinissä. Todelliset taiteilijat sutaisevat hakaristinsä väärinpäin ja allekirjoittavat asiallisesti tyylikkäillä kirosanoilla.

Oulunsalolainen musiikki on pääasiassa uskonnollista ja yksitoikkoisesti laahaavaa. Tyypillinen oulunsalolainen kappale on Ruton ja Persetin nimien ja tekojen rytmikästä toistoa. Suurimmat säveltäjät nakkaavat monesti komppia pieksemällä ränniä salibandy-mailalla tai potkimalla ovea. Muunlaista musiikkia Oulunsalossa ei suvaita ja väärän musiikin esittäjät paistetaan usein noitaroviolla huolimatta sen laittomuudesta.

Oulunsalon urheilu on hyvissä kantimissa. Parhaiten tunnetaan Oulunsalon lukuisat katusählyn, tuttavien kesken rappiksen, monet voittoisat joukkueet. Joukkueiden kapteeneilla on ollut mielikuvitusta nimiä keksiessään, esimerkkeinä toimivat vallan mainiosti Kingit, Päälliköt, Kiekkokunkut, Karhuojan Pyllistys, sekä maailman kuulu "RTL". Oulunsalolainen katusähly eroaa muualla pelatusta lähinnä siksi, että sääntöjä muokataan pelin aikana lennosta. Tällä tavalla peliin saadaan lisää puhtia ja jännitystä verisillä nyrkkitappeluilla. Lisäksi kuvaan kuuluu myös tavattoman pitkälle kehittynyt ja voimakaskantoinen möykkääminen. Myös Oulunsalon yläaste pärjää hyvin erilaisissa urheilulajeissa; kun 50 lestaa + 1 Kärppä-pelaaja pelaa, niin edessä on pakkovoitto. Jos voittoa ei tule koulujen välisissä kisoissa salibandyssä tai kaukalopallossa, liikunnanopettaja suuttuu, samoin oppilaat, jolloin ruttoa huudetaan loppulukukausi ja joku poltetaan roviolla.

Yhteenveto

Jos et ole sitä vielä sisältänyt luettuasi artikkelin, on sinun nyt viimeistään hyvä tietää, ettei Oulunsalo ole mikään unelmapaikka rakentaa se oma pieni punainen tupa ja perunapelto. Suolla on melko hankalaa saada potut kasvamaan saatika talo pysymään pystyssä. Jos kuitenkin sydämesi halajaa primitiiviseen ja pimeään Afrikkaan, on Oulunsalo suositeltavampi versio: se on todennäköisesti lähempänä ja vielä Afrikkaakin primitiivisempi ja pimeämpi. Oulunsalon hyviä puolia ovat muun muassa vapaat parkkipaikat Suviseurojen aikoihin sekä lyhyet jonot Alkossa.

Jos joskus huomaatkin saapuneesi Oulunsaloon, älä panikoi. Parhaiten vältyt lestadiolaisilta pitämällä mahdollisimman matalaa profiilia. Jos kuitenkin törmäät tällaiseen yksilöön tai kokonaiseen laumaan, on kuolleen intiaanin esittäminen paras keino selviytyä kohtaamisesta. Mutta jos sinulla sattuu olemaan kättä pidempi, kenties jopa ampuma-ase, niin tee palvelus yhteiskunnalle ja ammu itsesi.