Avaa päävalikko

Hikipedia β

Ownografia

(Ohjattu sivulta Own)
Kubismi kohtaa ownografian. Teoksen avantgardelle leimallinen monimerkityksisyys aukeaa helpoiten peilin ja alkoholin avustuksella.

Ownografia on taidemuoto, jossa tavoitteena on luoda omistajuutta kritisoivia esteettisiä kuvia. Kuvan täytyy osoittaa, että taiteilija on onnistunut valloittamaan esimerkiksi verkkosivun Internetissä. Ownografia onkin erittäin valloittava ja laajalle levinnyt taidemuoto.

Sisällysluettelo

HistoriaMuokkaa

Ownografian alku hahmotetaan 1940–1960-luvuille, jolloin modernismi laukesi omaan mahdottomuuteensa ja postmodernismi purkautui pitkin modernistien reisiä. Ownografia on osa antitaiteellista liikehdintää, joka on vastareaktio porvarillisille kaunotaiteille ja korkeakulttuurille. Joidenkin kriitikkojen mielestä äskeistä virkettä on käytetty kaiken maailman lökäpöksylaiskureiden spray-maalihölmöilyn legimitointiin, mutta tämä sivusto ei ota kysymykseen kantaa. Chillaa dude, kuvio peittyy, kun vedät lateksimaalilla seinään uuden kerroksen.

Porvarillisen taiteen vastustaminen ei oikein onnistunut taiteen sisäpuolelta. Kriitikoiden ja avantgardistien järjestämässä suuressa kaksintaistelussa dada, tuo antitaiteiden antisankari, haastoi taidehistorian vapaapainiin. Ottelu päättyi lyhyeen, sillä taidehistoria söi dadan elävältä nopeammin kuin lökäpöksylaiskurit vetävät tägin metrovaunun ikkunaan. Korkeakulttuuri nielaisi dadan viimeisetkin muruset, kun dadaistisista teoksista alettiin maksaa rahaa. Antitaiteesta tuli taidetta. Harmistuneet dadaistit kertonevat aiheesta mieluusti lisää, mikäli saat jollakin tavoin audienssin heidän ökykartanoihinsa.

Ownografistit ottivat opikseen dadan kohtalosta ja pyrkivät tietoisesti välttämään suuntauksensa estetisointia. Joidenkin kriitikoiden mielestä ownografia on tämän johdosta vielä kamalampaa paskaa kuin lökäpöksylaiskureiden spray-maalihölmöily, mutta tämä sivusto ei ota kysymykseen kantaa. Nykyään ownografia on melko vesittynyttä avantgardea, jossa eksistentialistista kriisiä kokevat taiteilijat koettavat kanavoida Photoshop-osaamisensa korkea- ja populaarikulttuurin raja-aitojen kaatamiseen – yleensä onnistumatta.

PerusperiaatteetMuokkaa

 
Ownografinen mestariteos

Ownografian sisältö on siinä, että otetaan kuva siitä, kun jotakuta sattuu tai kun hän nöyryyttyy jossain tilanteessa. Tavallisesti kuva ei ole taiteilijan itsensä ottama, vaan hän on hankkinut sen postmodernismin hengessä ottamalla haltuun toisten taiteilijoiden tuotoksia – tavallisesti taiteilijaystäviensä viininmaistajaisissa tarjoamasta vinkistä. Tämän jälkeen kuvaan lisätään teksti OWNED (tai PWNED, jos tekijä haluaa kapinoida traditiota vastaan tai ei vaan osaa). Lauseke tarkoittaa 'omistamista', ja sitä voidaan vahvistaa ekslamaatiota kuvaavilla symboleilla. Ownografia onkin tekijyyttä ja omistajuutta problematisoiva ilmaisumuoto ja aiheuttaa harmaita hiuksia dekonstruktion teoreetikoille ympäri yliopistomaailmaa. Ownografia asetetaan yleensä esille "jonkun toisen", eli jonkun muun kuin taiteilijan itsensä, kotisivun etusivulle.

Miten hankkia ownografista materiaalia?Muokkaa

  1. Lukiot. Täällä on mahdollisuuksia joka ikisen kulman takana. Esimerkiksi teinit tupakoivat nurkan takana ja opettaja tulee paikalle tai vastaavaa.
  2. Urheilukentät. Täällä on rajattomat mahdollisuudet nähdä kipua, iskuja genitaalialueelle tai shortsien putoamisia.
  3. Luonnonpuistot, karhut hyökkäämässä ihmisten kimppuun. Takuuhauskaa!
  4. WTC-aineisto.
  5. Wowista.

Katso myösMuokkaa