Avaa päävalikko

Hikipedia β

Penkkarit

"...Nos habebit humus.
Nos habebit humus!
"

”Onneksi ne lähtee...”

~Lukion opettajat penkinpainajaispäivänä

Penkkarit eli penkinpainajaispäivä on jokavuotinen siirtymäriitti suomalaisessa koulutusjärjestelmässä.

Sisällysluettelo

HistoriaMuokkaa

Penkkareiden historia juontaa juurensa aina vuoteen 1900, jolloin Pellon lukiossa oli käynnissä sisällissota opettajien ja abiturienttien välillä. Lukion rehtori Yrjö Waltteri Pellenius keksi lopulta keinon rauhoittaa kevään korvilla villiintyneet oppilaat. Hän lupasi heille neljän viikon loman ennen ylioppilaskirjoituksia, jolloin saisivat purkaa paineitaan hyppynarua hyppien, hulavannetta pyörittäen ja järven jäällä luistellen. Ainoa ehto oli, että oppilaat järjestäisivät ensin naamiaiset, joissa jokaisen tuli esittää radiosta tuttuja hahmoja ja henkilöitä.

Nimitys penkinpainajaiset tulee siitä, että päivän päätteeksi abiturientit saivat valita mielestään mukavimman opettajan ja painaa tätä penkillä. Hikipedian historiantutkijat eivät ole vielä tänäkään päivänä saaneet selvitettyä, miksi oppilaat halusivat painaa opettajiaan ja nimenomaan penkillä. Ikeankin pääjohtaja vakuuttaa, että painaminen onnistuu paremmin sängyllä ja on huomattavasti käyttäjäystävällisempää.

Penkinpainajaiset kiellettiin lailla 1950-luvulla, kun opettajien puolisot eivät saaneet seksiä keväisin. Perinne palasi suomalaiseen koulujärjestelmään vasta vuonna 2000, jolloin aika oli tehnyt tehtävänsä ja penkinpainajaisten kokonaiskuva oli muuttunut hieman erilaiseksi. Nyt ei enää kyse ollut siitä, että koulussa olisi ollut sisällissotia, vaan siitä, että opettajat halusivat oppilaat pois koulun nurkista pyörimästä.

No mitä niissä penkkareissa nykyään sitten tehdään?Muokkaa

”Juodaan votkaa!”

~Jope Ruonansuu

”Juodaan viinaa!”

~Heikki "Hector" Harma

”Pukeudutaan tyhmästi”

~Pelle Hermanni

”UUÖÖRRGGAAP- *hik* - iiituurientti!”

~Abi

Penkkarit tänäänMuokkaa

 
Abipoika ja abityttö lukulomatunnelmissa. Pojan puku on vuokrattu, mutta isän nimellä.

Nykyään penkinpainajaispäivän tarkoitus on humalluttaa oppilaat ja houkutella pikkulapset karamellien avulla kuorma-autojen alle. "Koulu"päivä alkaa kunnasta riippuen 08.00-09.00 välisenä aikana. Useimmiten aika on "liukuva". Kaikki perustuu suureen salaliittoon, jonka Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL) ja Fazer (FAZER) ovat suuressa viisaudessaan sorvanneet. Salaisten asiakirjojen mukaan SLL hoitaa humalluttamisen. Operaation tarkoituksena on pimittää se tosiasia, ettei Liitolla tänäkään vuonna ollut varaa painattaa uutta lukiolaiskalenteria (Kirjoituspäivät ovat kalenterissa joka vuosi samat, mutta abit eivät sitä juoton jälkeen huomaa). Fazerin vastuulle jää pienten lasten nirhaaminen joko hammaspeikoilla, kuorma-autoilla tai molemmilla.

Kun penkkaripäivä on edennyt puoleenväliin (n. klo 12–13) abiturientit lastataan kuorma-autoihin, joilla heitä ajelutetaan ympäri toreja ja turkuja vanhempien pällisteltävinä. Tarkoituksena on juoda liikennevaloissa SLL:n kaljaa, viskoa liikkeessä karamelleja ajoradalle ja oksentaa, kun kuorma-auto kulkee sukulaisten ohi. Kierroksen jälkeen sponsorit vetäytyvät vähin äänin koko hankkeesta, ja abiturientit viedään omakustannushintaan neljäksi viikoksi nauttimaan saunasta, kännäämisestä ja hernekeitosta. Lopulta he toteuttavat yhtä alkuperäistä penkinpainajaisideaa – eli painamista. Tosin nyt se tapahtuu sängyllä, ja Ikeankin pääjohtaja hymyilee.

Katso myösMuokkaa