Avaa päävalikko

Hikipedia β

Puun kaatuminen

Puun kaatuminen on arvoituksellinen tapahtuma, jossa puu kaatuu - vai kaatuuko? Jos/kun puu kaatuu, se kaatuu yleensä metsässä, mutta yhtä hyvin se voi tapahtua vaikkapa pihalla. Mutta kaatuuko se todella vai kaatuuko se vain silloin, kun joku näkee kyseisen tapahtuman (kaatumisen)? Ei ole nimittäin mitään todisteita siitä, että puu todella kaatuisi silloin, kun kukaan ei sitä ole näkemässä.

Kuvitellaanpa tilanne: On synkkä ja myrskyinen . Ihmiset ja eläimet ovat nukkumassa. Yhtäkkiä puu ei enää jaksakaan pysyä pystyssä. Sen olisi vain mukavampaa maata maassa. Mutta miten se päätyy vaaka-asentoon? Nopein tapa päätyä makuulle on tietenkin mennä suoraan makuulle - ilman kaatumista - kun kukaan ei kerran ole näkemässäkään. Varsinaisella kaatumisellahan ei ole tällöin mitään merkitystä. Puu voi mennä suoraan pitkin pituuttaan maahan, silmänräpäyksessä.

Tilanne on aivan toinen, kun joku on näkemässä tätä luonnon näytelmää. Tottakai puun pitää tällöin kaatua, mieluummin vielä hidastettuna, jotta katselija ehtisi tehdä tarvittavat havainnot ja vaikkapa väistää, jos on jäämässä kaatuvan puun alle.

Katso myösMuokkaa