Kaikki hyvä päättyy Raisioon.

...

~Virallinen kaupunkislogan.

Raisio (ruots. Reso, lat. Raesium) on suuri risteys Varsinais-Suomessa hieman liian lähellä Turkua. Raisio tunnetaan yleisesti maakunnan rumimpana kaupunkina, jonka keskusta on kuin itäsaksalaisen kaalikauppiaan toiveunesta. Raisio on merkittävä ainoastaan kaupungin alueella sijaitsevan maineikkaan tienristeyksen, kauppakeskus Pyllyn ja joka vuosi järjestettävien Tankomarkkinoiden ansiosta. Alueella sijaitsee merkittävä liittymä, jota pitkin pääsee pois Raisiosta. Valtatie 8 kulkee kaupungin läpi, ei ikävä kyllä kuitenkaan sen yli.

HistoriaMuokkaa

Raisiolla on Suomen mittakaavassa pitkä historia, ensimmäinen maininta löytyy vuodelta 1292 Vatikaanin ”Wältettävät matkakohteet Christi-kunnan raioilla” -kirjasta. Raision pääelinkeinot ovat historiallisesti ollut maanviljelys ja pullojen kerääminen, mutta 1970-luvulla kunnasta tehtiin kaupunki, kun sen keskusta oli ensin asianmukaisesti valettu betoniin ja jätetty maalaamatta. Raisio on ollut 1900-luvulla taloudellinen – joskaan ei missään tapauksessa esteettinen – menestystarina. Alueen tehtaat ovat keskittyneet Raisioon, koska Turun ja Naantalin asukkaat eivät halunneet niitä omille mailleen maisemaa ja ilmaa pilaamaan. Samasta syystä myös suuri kauppakeskus Pylly Olkoon, liian lapsellista Mylly ruuhkauttaa juuri Raisiota.

Raisiolle on ennustettu taloudellista menestystä valtiovallan tuotua julki hankkeensa siirtää itärajan rekkajonot Raisioon. Liikenteellisesti alueelle onkin luotu riittävä tieverkosto jo 70-luvulla. Samoin alueella asuu jo valmiiksi merkittävä venäläissyntyinen naisvähemmistö. Rekkarallin infrastruktuuri on siis alueella jo valmiina. Hankkeen jatko riippunee Ilkka "txt" Kanervan käymistä kahdenvälisistä neuvotteluista itätullin perustamisesta Raisioon.

NähtävyyksiäMuokkaa

Raisio ei ole kovin tunnettu kulttuuri- ja nähtävyystarjonnastaan. Tämä johtuu mitä ilmeisimmin siitä, että kaupungissa ei esiinny kumpaakaan. Koko tienoon ainoa rakennus, joka ei sokaise katsojaa rumuudellaan, on vanha kivikirkko. Sekään ei tosin ole raisiolaista tekoa, vaan perimätiedon mukaan asialla oli kaksi jättiläistä, joilla oli kuitenkin esteettistä tajua enemmän kuin myöhemmillä kaupunkisuunnittelijoilla.

Raision tehtaat istuvat kaupunkimaisemaan täydellisesti kaikessa luotaantyöntävyydessään kuin mätä hammas tulehtuneiden ikenien väliin. Havainnoista päätellen tehtaassa valmistetaan pääasiassa lemua, ja Raisio onkin kuuluisa kaupungissa vellovasta margariini-kalajauhe-aromistaan, joka saisi satunnaisen vierailijan voimaan pahoin – ellei kaupungin keskustan arkkitehtuuri olisi jo aiheuttanut samaa. Raisiolaiset ovat geneettisen sopeutumisen kautta tulleet immuuneiksi hajulle.

Raisiossa sijaitsevat oppilaitokset (mm. Vaisaaren ylä-aste [sic], Suomen suurin villieläintarha) ovat jo lähes nähtävyys sinänsä ja jokainen matkailija haluaa varmasti tutustua paikalliseen koulutusjärjestelmään, joka ylitsevuotavan nerokkaalla suunnitelmallaan on jo melkein onnistunut luomaan kotipaikkakuntaansa rakastavan julkisuudenhahmon. Edellä jo mainittujen kohteiden lisäksi Raision ainoa nähtävyys on maailmankuulu Optisen lennättimen muistomerkki.

Mikäli satunnaiset nähtävyysintoilijat nyt Raisioon kumminkin eksyvät, on kerrottava, että paras paikka bongata juovia, itkeviä pissiksiä on perjantaisin klo 13 jälkeen "torilla" sekä paikoissa joita paikalliset kutsuvat hellivästi nimillä "Tikke" ja "Slummi-Petis", joka on Raision toiseksi suurin alue. Kännäily jatkuu aina maanantain pikkutunneille asti. Myös Kaanaassa on loistavat mahdollisuudet törmätä rajuihin kotibileisiin, joissa saa helposti pöllittyä mm. tietokoneen, iPhonen, uima-altaan tai jukkapalmun. Tämän takia taloustietoinen turisti voi jopa jäädä voitolle matkakustannusten jälkeen. Neuvomme satunnaisia nähtävyysintoilijoita kuitenkin kääntymään mahdollisimman pian rajalle saavuttuaan takaisin, sillä jopa Turku on parempi paikka elää. Tämän todistaa juovien, itkevien pissisten hinku suunnata iltaa myöten baanalle ja itään.

Kuuluisia raisiolaisiaMuokkaa

Tarkemmin ajatellen ei ole olemassa ainuttakaan (elossa olevaa) kuuluista raisiolaisia. Ei ainakaan sellaista, joka myöntäisi julkisesti olevansa sieltä kotoisin. Muutamat pummit ovat paikallisesti tunnettuja.


  Tämä paikkaa käsittelevä artikkeli on tynkä.
Palauta alue kartalle laajentamalla artikkelia
.