Robert Kubica
Robert Kubica (s. 7. joulukuuta 1984 Krakova) on puolalainen F1-kuljettaja.[1]
”Hän on juutalainen, ateisti, katolinenkin ja taolainen, hindu myös...”
~Hector, laulussaan "Kubica" (Säv. B. Sainte-Marie, san. Hector).
LapsuusMuokkaa
Robert Kubica syntyi Krakovassa vuonna 1984. Hän on puolalainen, mutta perimätietojen mukaan ainakin yksi hänen isovanhemmistaan olisi kiinalainen. Jälkimmäistä teoriaa tukee ainakin se seikka, että Kubica on pikkupojasta asti tykännyt kiinalaisesta ruuasta ja valmistanut köyhille lahjaksi paperisia lyhtyjä.
Kubica on ollut jo lapsesta asti luonnonoikku. Hänen pituuskasvunsa on ollut niin vauhdikasta, että hänen on aina ollut hyvin vaikea kontrolloida liikkeitään. Aina, kun hän esimerkiksi käveli sisälle mataliin taloihin, 99 %:n todennäköisyydellä hän löi päänsä johonkin. Joka kerta, kun hän sai uuden kuhmun päähänsä, hänen päänsä kirveellä veistetty muoto hioutui entisestään. Kubicasta tuli lopulta 184 senttimetriä korkea.[1]
UraMuokkaa
Uran alku: KartingMuokkaa
Kubica aloitti uransa kartingin parissa jo lapsena.[2] Koska Kubica oli pitkä ja kömpelö, oli hänelle hyvin vaikea saada sovitettua karting-auton penkkiä. Jotta ilmavirtaukset eivät olisi haitanneet hänen ajamistaan liikaa, päädyttiin Kubican kohdalla varsin hankalaan ajoasentoon, jossa hänen selkänsä oli 65:n asteen kulmassa ja hänen jalkansa reilusti sivukenossa.
Vaikka Kubica oli painava, kömpelö ja ilmavirtauksia estävän ruumiinrakenteen omaava henkilö, onnistui hän kaikkien yllätykseksi nappaamaan kuusi karting-mestaruutta.[2] Vaikka Kubicaa kiusattiin alkuaikoina hyvin paljon, lopulta suurin osa hänen kiusaajistaan alkoi kunnioittamaan häntä.
Formula Renault (2001 - 2002)Muokkaa
Robert Kubica viihtyi hyvin monissakin pikkuformula-sarjoissa, joista hänen uransa kannalta merkittävimpiä olivat Formula 3 ja Formula Renault,[2] jonne hän nousi kaudella 2001. Hän otti paalupaikan jo ensimmäisessä kilpailussaan. Samana vuonna hänet otettiin myös mukaan Renaultin nuorten kuljettajien kehitysohjelmaan.[3]
Formula Renault -aikanaan Kubica sai paljon kehuja eri tahoilta, mutta täysin ongelmitta hänen ajamisensa ei silti onnistunut. Koska Kubica oli kookas, hän ei aina mahtunut auton sisälle. Kerran ohjaamosta jouduttiin leikkaamaan peltisaksilla ylimääräistä pois, että Kubica pääsi mukaan ajamaan kilpaa. Kerran Kubica oli taas mennyt liian ahtaaseen autoon eikä kisan jälkeen ollut päässyt autostaan ulos lainkaan. Tallipäällikkö oli joutunut kutsumaan paikalle hitsaajan, jotta Kubica saatiin autostaan ulos ehjänä.
Kubican ura Formula Renault -kuskina ei ollut kovin onnekas. Vuonna 2002 hän voitti vain neljä kilpailua ja sijoittui Italian sarjassa toiseksi.[3]
Formula 3 (2003 - 2005)Muokkaa
Kubican ura Formula kolmosissa ei alkanut ruusuisesti. Puolassa ollessaan matkustajana eräässä autossa hän joutui onnettomuuteen, jossa hänen oikea kätensä katkesi.[3] Kubican käden operoiminen kesti kauan ja hänen isokokoiseen käteensä asennettiin pitkä muovitanko, joka pultattiin kiinni titaanisilla tapeilla. Kubican käden leikkaaminen oli haastavaa, koska muoviproteesia oli erittäin hankala sovittaa hänen neliskulmaisten luidensa yhteyteen. Lisäksi operointia varten oli varattava normaalia suurempi leikkaussali ja leikkauspöytä. Onneksi Puolan hallitus päätti tukea Kubican leikkauksen onnistumista pienellä rahasummalla.
Kubica kuitenkin pääsi lopulta ajamaan kilpaa ja voitti Norisringillä ajetun kilpailun operoidulla kädellään.[3] Tynkäkaudellaan Kubica sijoittui lopputuloksissa 12:ksi, mutta seuraavalla kaudellaan Eurosarjassa hän petrasi ja sijoittui seitsemänneksi.[2] Kubican uran huippukohtana oli World Series by Renault -luokan mestaruus vuonna 2005.[2]
Formula 1: Kuskina BMW Sauberilla (2006 - 2009)Muokkaa
Kubican unelma toteutui, kun hän sai pestin BMW Sauberille vuonna 2006, kun tallin edellinen kuljettaja Jacques "Painokelvotonta tekstiä" Villeneuve sai potkut. Kubica säväytti F1-piireissä ajaen ensimmäisellä kaudellaan Italian GP:ssä kolmanneksi.[3]
Kubicalla oli edelleen ongelmia saada mahtumaan itsensä autoon. Joskus mekaanikot joutuivat työntämään hänet väkisin ohjaamoon ja joskus taas Kubican tallikaveri Nick Heidfeld joutui potkimaan Kubicaa päähän, että hän painuisi riittävän syvälle ohjaamoon. Kerran Kubican pää oli jäänyt liian koholle ja tallipäällikkö Mario Theissen oli joutunut repimään Kubican ulos autosta hyvin väkivaltaisin ottein, jotta mekaanikot pääsivät laskemaan Kubican penkkiä riittävän alas.
Vaikeuksista huolimatta Kubican auton ohjaamoa saatiin parannettua kaudelle 2007 ja Kubica pääsi taas hyvään vauhtiin. Kanadan GP:ssä Kubica kuitenkin joutui vaarallisen näköiseen onnettomuuteen, josta hän selvisi aivotärähdyksellä ja nilkan nyrjähdyksellä. Kovapäisyytensä Kubica todisti tekemällä paluun jo Ranskan GP:ssä.[2] Mestaruustalukossa Kubica jäi kuudenneksi, mutta sai vielä uuden näytön paikan BMW Sauberilla.[3]
Kaudella 2008 Kubica ajoi hienosti ja roikkui maailmanmestaruuskamppailussa aina viimeisiin kisoihin saakka. Lopputuloksissa hän jäi kuitenkin neljänneksi. Kaudella 2008 Kubica voitti vain kerran ja sekin tapahtui Kanadassa.[3] Tuolloin Lewis Hamilton tuhosi Kimi Räikkösen kilpailun ja lahjoitti voiton Kubicalle.
Kausi 2009 ei ollut Kubicalle menestyksekäs, koska BMW Sauber ei kyennyt antamaan Kubicalle kilpailukykyistä autoa. Kubica solmi sopimuksen Renaultin kanssa kaudeksi 2010.[4]
Kubican vaikutus taiteeseenMuokkaa
Robert Kubica on herättänyt kubismin taidesuuntauksen henkiin uudelleen kuutiomaisella ulkomuodollaan. Tätä uutta taidesuuntausta kutsutaan uuskubismiksi ja tämä uusi taidemuoto on temmannut mukaansa jo kymmeniätuhansia nykytaiteen harrastajia ympäri maailman. Vuodesta 2006 asti kymmenet maalarit ovat tavoitelleet Kubicaa ateljeehensa ikuistaakseen hänen naturalistisen ja kubistisen olemuksensa kankaalle. Valitettavasti Kubica ei ole kiireisenä miehenä kyennyt malliksi tähän mennessä kuin vasta kymmenen kertaa. Kubica on kuitenkin luvannut palata asiaan kunhan jää ensin autourheilun parista eläkkeelle.
Kubicaa pidetään näin ollen myös kävelevänä taideteoksena ja monet museot ovat ilmaisseet kiinnostuksensa esitellä Kubicaa kahdeksan tuntia päivässä kokonaisen viikon ajan. Näihin huhuihin Kubica on vastannut samalla tavalla: "Eläkkeellä nähdään".
Kubicaa on myös kosiskeltu mukaan Madame Tussaudsin vahakabinettiin eläväksi vahanukeksi yllättämään tietämättömiä vierailijoita. Ajatus on kiinnostanut Kubicaa ja hän on luvannut harkita näytteille tulemista jo ennen vuotta 2012.
Kubica ja pizzateollisuusMuokkaa
Samoihin aikoihin, kun Kubicasta tuli F1-kuljettaja, puolalaiset pizzanpaistajat saivat myös inspiraationsa niin ikään Kubicasta. He keksivät uuden pizzan, joka nimettiin Kubican mukaan Ku-pizzaksi. Ku-pizzojen täyte valmistetaan puolalaisen keittiöperinteen mukaisesti yleensä hyytelöidystä kalasta tai lihasta, tomaatista ja juustosta. Koko komeus kuorrutetaan flakilla. Pizzapohja leivotaan puolalaisen keiton, żurekin raaka-aineena tunnetusta hapanjauhosta ja se kaulitaan Kubican pään muotoiseksi, neliskulmaiseksi vinoneliöksi. Ku-pizzan hienostuneemmassa muodossa Ku-pizza Seniorissa käytetään edellä mainittujen täytteiden lisäksi myös savustettua ankeriasta ja kananmaksaa.
Ku-pizzasta on tullut maailmanlaajuisesti hyvin tunnettu ja laajalle levinnyt ruokalaji, johon myös suomalaiset formulaselostajammekin ovat ihastuneet. Oskari Saari esimerkiksi ääntää Kubican nimen aina "Ku-pizza". Saaren ja JJ Lehdon on nähty hyvin usein kisaviikonloppujen aikana vetämässä naamaan juuri Ku-pizza Senioria, joka on heidän suuri herkkunsa.
Ku-pizza-leipurit ovat kehuneet Ku-pizzoja siinäkin suhteessa, että niiden valmistamisen oppimiseen ei mene seitsemää vuotta, vaan jo neljän vuoden koulutuksella saadaan tuotettua taitavia leipureita. Jokaisen Ku-pizzan tuotosta 10 % menee Robert Kubican tilipussiin.