Avaa päävalikko

Hikipedia β

Saarenmaa

Saarenmaa merkittynä epäviralliseen karttaan vuonna 1690

Saarenmaaksi (viroksi Saaremaa, romaniaksi Saaremaa) kutsutaan Itämeressä Viron edustalla olevaa karikkoa, joka on Suomen ja Viron välisen laivaliikenteen suurin este.

HistoriaaMuokkaa

Saarenmaan löysi vuonna 1710, tanskalainen Vitus Jonassen Bering. Tällöin se myös virallisesti merkittiin ensimmäisen kerran karttoihin; aikaisin virallinen merkintä on 26. helmikuuta 1710. Kaskut kertovat Beringin ohjanneen laivansa suoraan päin Saarenmaata pelastautuen täpärästi kellumalla laivan lankulla Viron rannikolle. Muille merimiehille ei käynyt niin hyvin, suurin osa jäi jumiin Saarenmaalle peläten uida sieltä pois haiden takia. Tanskalaiset merimiehet tavallaan kolonisoivat Saarenmaan.

Ennen virallista karikkokarttaa Saarenmaata kutsuttiin virolaisten pakanoiden toimesta Mustaksi kuolemankolmioksi, jolla tarkoitettiin pistettä, jossa jokin asia hyökkäsi laivojen kimppuun. Vielä tänäkin päivänä Viron natsikeltit kerääntyvät joka kevät kumartamaan Saarenmaan suuntaan sen synkän historiansa takia.

Pikkuhiljaa Saarenmaa sai vuosisatojen vierähtäessä aina uusia uhreja, jotka asuttivat tätä suurta karikkoa. Vuonna 1800 Viron rannikolta käsin suoritetussa kiikaritähystysväestönlaskennassa saatiin Saarenmaan asukasluvuksi n. 20 000 henkeä.

KulttuuriMuokkaa

 
Saarenmaan asukas

Saarenmaan ollessa koko pohjoisen Euroopan suurin kansojen sulatusuuni puuttui alueelta oma kulttuuri. Tällä hetkellä Saarenmaa ei ole juuri kuuluisa yhtään mistään. Joskus siitä oli se laulu, mutta onneksi sitäkään ei muista enää kukaan. Saarenmaalta ei ole ihmisten ilmoille palannut kuin pari helikopterilla haettua hieman tärkeämpää valtion päämiestä. Muuten Saarenmaan on annettu olla omissa oloissaan. Vuonna 1950 Yhdysvallat yritti räjäyttää ydinaseilla saaren palasiksi, jotta Itämerta voitaisiin käyttää laivaliikenteen toimesta. Vain pieni osa karikosta tuhoutui ja terävien kivien väliin piiloutuneet ihmiset saivat aimo annoksen säteilyä. Tästä seurasin Saarenmaan "asukkaiden" geenien mutatoituminen, joka takasi sen, että vaikka saarenmaalaisia joskus haettaisiinkin pois, heidät kyllä tunnistettaisiin kuvottavista ruumiinpiirteistä. Saarenmaalaiset ovat raakalaismaisia ja rumia, eivät kovin älykkäitä ja lisääntyvät holtittomasti.

Jos tykkäät väkivallasta ja huonosta huumorista sekä höhöttävästä naurusta, kannattaa sinun suunnata kokka kohti Saarenmaata.

Saarenmaan nykytilaMuokkaa

Euroopan unionin ollessa voimaton Saarenmaan poistamiseksi maailman kartalta on yleinen linja ollut, että kaikki Viroa pidemmälle menevät tavara- ja ihmiskuljetukset suoritetaan lentäen.

Viimeisimmässä väestönlaskennassa, joka suoritettiin satelliitilla, saarenmaalaisia arvioitiin olevan n. 40 000.