Avaa päävalikko

Hikipedia β

Shamanismi

Shamanismi tai samanismi on uskonto, jolla on maailmanlaajuisesti miljoonia seuraajia. Keskeistä shamanismissa on transsiin vaipuminen.

Historia ja nykytilanneMuokkaa

Shamanismia on harjoitettu kautta aikain ja kaikissa kulttuureissa. Shamanismi oli Suomen pääuskonto kunnes ruotsalaiset snapseineen ja pöytätapoineen valloittivat Suomen. Nykyään shamanismilla on miljoonia kannattajia ympäri maailman. Suomen suurimmat shamaaniyhteisöt sijoittuvat Helsingin Sörnäisiä ympäröiviin puistoihin.

Riitit ja uskonnon harjoitusMuokkaa

 
Shamaani vajoamassa transsiin

Keskeinen osa shamanismia on transsin vajoaminen ja sitä kautta yhteyden saaminen maan henkiin. Shamaanit voidaan karkeasti jakaa ammattilashamaaneihin ja harrastelijashamaaneihin. Ammattilaisshamaani aloittaa jo aamuvarhaisella transsitilaan pyrkimisen. Heti elintarvikekaupan auetessa ammattilaisshamaani käy noutamassa tarvikkeet transsitilaan pääsemistä varten. Tarvikkeet koostuvat yleensä suuresta määrästä olutta sekä pullosta tai parista kirkasta viinaa. Haettuaan tarvikkeet ammattishamaani suuntaa johonkin lähiseudun puistoon, sillä maan henkien vaikutus on puistoissa kaikkeen vahvin. Sielä hän sitten aloittaa yhdessä muiden ammattishamaanien kanssa armottoman transsitilan tavoittelun.

Transsitilaa hakiessaan ammattishamaanit eivät yleensä syö mitään, ja harvoin he mitään puhuvatkaan. Kun transsitila alkaa lähestyä, ammattishamaanit alkavat kommunikoida keskenään örisemällä. Örinän avulla kutsutaan joko positiivisia ("vitthhuuu shää Rape oot hhyvä jätkä") tai negatiivisia ("vhitthuuu Rape shää oot pölliny mun vhhhhikan kaljan") maan henkiä. Saavutettuaan transsitilan ammattilaisshamaani jää makamaan voimattomana paikalleen seuraavaan aamuun asti tai kunnes sinisiin pukeutuneet järjestysuskonnon kannattajat tulevat noutamaan ammattishamaanin omaan käännytyskeskukseensa.

Shamaaniuskonnon opinkappaleisiin ei kuulu selibaatti, vaikka tarkimmain puhdasoppisuutta vaalivat shamaanit harjoittavat sitä, usein olosuhteiden pakosta. Tämä johtuu siitä, että ammattimainen shamanismi on korostetusti miesten uskonto ja transsitilaan päässyt shamaani ei yleensä viehtä vastakkaista sukupuolta kovin paljon. Ne harvat naisshamaanit ovat yleensä Peran, Reiskan ja Taunon jatkuvan riidan aiheena.

Harrastelijashamanismi on ammattilaisshamanismia paljon yleisempää ja rajoittuu yleensä perjantai- ja lauantai-iltoihin.


  Tämä uskontoa käsittelevä תנ״ך on kerettiläinen tynkä.
Liity jumalan lapsiin ja levitä sanomaa laajentamalla tätä artikkelia. Aamen. सनातन धर्म.