Siddhartha Gautama

Täydellisen ymmärryksen saavuttaneista lihavista olennoista kertoo yleisesti artikkeli Buddha, joka kertoo myös Gautamasta, mutta eri tavoin (ollen ennemminkin tantraa kuin sutraa).
Gautama Buddha
Gautama Buddha.jpg
Länsimainen alituisessa kiireessä ja hiljaisuuden pelossa elävä mies saattaa vääristyneitten ihanteidensa tähden vasta töin ja tuskin ymmärtää, etteivät valaistuneen olennon punaiset huulet ja kukkasistuimet välttämättä ilmennä tämän homoseksuaalisuutta tai transvestiittisia taipumuksia. Asiaa ei auta sekään, ettei buddhalaisuus tuomitse omituisia seksuaalisia mieltymyksiä, vaan ainoastaan raiskauksen, pedofilian ja yliseksuaalisuuden. Tai toisaalta myös oraali-, anaali- ja manuaaliseksiä pidetään jotenkin turhan himokkaina tai jotain.
Intian prinssi, kunniakas askeetti ja sittemmin joku ihme kekkuloitsija
vallassa 0, mutta nousi valtaan jossain välissä tajutessaan, ettei noussut valtaan missään välissä. (Se, joka tämän ymmärtää, on saanut päästötodistuksen Zenistä jne.)
edeltäjä Mahakashyapa
seuraaja Pseudo-Maitreya
syntyi tässä ja nyt,
palatsissa
kuoli tässä ja nyt,
slummissa
puolue Valaistuneet itsevaltiaat

Siddhartha Gautama (सिद्धार्थ गौतम) oli noin vuodesta 560 vuoteen 480 elänyt uskonnollinen opettaja, joka syntyi prinssinä Intiassa. Hänet tunnetaan buddhalaisuuden perustajana.

ElämäMuokkaa

 
Siddhartha prinssinä ollessaan.

Siddhartha syntyi Nepaliin Marya-kuningattaren poikana. Äiti kuoli seitsemän päivää Siddhartha-prinssin syntymän jälkeen, ja tästä jäikin luultavasti pysyvät traumat pojalle, joka oli alusta asti vaikuttanut erilaiselta ja oudolta. Siddharthan isä saattoi tiedostaa nuoren prinssin vajaavaisuuden, ja yritti kätkeä poikansa hienoon palatsiin, jossa palvelijoiden piti vaieta kaikesta surullisesta maailmassa. Tämä viisaana pidetty ”let's sweep the truth under the runner” -taktiikka toimi luonnollisesti hyvin, mutta ennen pitkää perhe sai kuitenkin huomata, että Siddhartha vaikutti auttamattomasti jälkeenjääneeltä prinssiksi. Astrologit olivat ennustaneet, että pikku Siddhartasta tulisi joko suuri (lue: pikkumainen, oikukas, omahyväinen, väkivaltainen, julma ja tyrannimainen) kuningas tai suuri uskonnollinen johtaja. Isukki tietysti halusi pojasta samanlaista kuin itsestään, ja niinpä tämä hermoheikko ja yliherkkä sekä neuroottisia taipumuksia omaava poika käytännössä suljettiin palatsiin kuin lintu kultaiseen häkkiin.

Lopulta poika sai kuningasisänsä suostuteltua päästämään hänet päiväksi kaupunkiin köyhien keskelle. Siddhartha sai lopulta tahtonsa perille jopa siinä asiassa, että isä ei käskenyt vain nuorien ihmisten tulla ulos kodeistaan prinssin näkyville. Tällä tavoin, nähtyään sairaan, vanhuksen ja kuolleen, nuori Siddhartha vajosi masennuksen pauloihin ja antautui kolmikymppisenä askeetikkojen houkuttelemana alkeelliseen elämään. Lopullinen käänne oli se, kun Siddhartha tajusi nähtyään hammastikkupaketissa yksityiskohtaisen käyttöohjeen, kuinka sekaisin maailma oli mennyt. Prinssi tahtoi myös, että häntä kutsuttaisiin siitä lähtien Gautamaksi. Kuuden vuoden ajan hän yritti päästä pois ahdingostaan saavuttamalla uudenlaisen mielentilan, mutta minkäänlaiset sienet eivät pystyneet antamaan hänelle tällaista tajunnantilaa. Hän meditoi viisi vuotta putkeen bodhipuun alla ja sai vain koko valtakunnan fysioterapeutit epätoivoon saamiensa lihaskramppien takia.

Hyvin ylellistä ja suojattua elämää nuoruudessaan elänyt Gautama ymmärsi, ettei erittäin vaatimatonkaan elämä voinut antaa hänelle hyvää oloa. Kuten pilalle hemmotellut yläluokan kakarat yleensäkin, Siddhartha Gautama siirtyi nyt keinotekoisten päihteitten viihdekäyttäjäksi ja koki kuuluisaksi nousseet hallusinaationsa puun juurella. Tähän mennessä hän oli pystynyt terveen järkensä avulla säilyttämään kontaktinsa reaalimaailmaan, mutta nyt skitsofrenia puhkesi lopullisesti. Siddhartha Gautama käyttäytyi niin erilaisesti, että hänestä aiemmin eronneet askeetikot päättivät kokeilla elää hänen oppiensa mukaisesti. Hänelle annettiin nimitys Buddha, "siisti tyyppi".

Buddha kuoli sienien yliannostukseen noin 80-vuotiaana Intiassa, eli toisin kuin Jeesus, joka liiskattiin vain kolmenkymmenen vuoden hörhöilyn jälkeen, hän ehti elää lähes 50 vuotta mitään hyödyllistä työtä tekemättömänä sosiaalipummina. Hänen ruumiinsa jaettiin kahdeksaan eri paikkaan ympäri maailmaa, ja huhujen mukaan jokaisen noiden alueiden luonto on kuollut tai paikalle on perustettu mielisairaala, keskitysleiri tai vankila.

Buddhan mielenterveysongelmatMuokkaa

Kristityissä piireissä Gautama Buddhaa on pidetty harhaoppisena, fundamentalististen koulukuntien keskuudessa jopa Saatanan ilmeentymänä. Esimerkiksi puun alla valaistumisen saavuttaessaan Gautaman näyt ollaan uskottu olevan Jumalan yritys pelastaa hänet, mutta hän on joko ollut liian sielunvihollisen vallassa nähdäkseen sen muuna kuin demonien hyökkäyksenä tai sitten Perkele on sillä hetkellä muuttanut Jumalan armon näyttämään pahuudelta. (Suosituin teoria tosin on, että kauhut olivat hirveitä juuri sen takia, että Jumala valtavassa hyveellisessä auktoriteetissään ne lähetti, sillä Jumala rankaisee jne.) Tällöin hänen selkärankansa kuvaannollisesti petti lopullisesti, ja hän sortui opettamaan houkille sellaisia petollisia kiusauksia kuin rakkautta, myötätuntoa ja petollista armolta näyttävää jeesuksetonta pahuutta.

Globalisaation ja moraalirelativismin yleistyessä ovat moneet käsittäneet niin, että Buddhaa ei voinut asettaa niin ahtaaseen, suhteelliseen ja epäselvään käsitteeseen kuin syntinen, vaan häntä voidaan pitää yksinkertaisesti vain sairaana.

Islamin näkemys Buddhasta on suoraviivainen - hän yritti Jumalaksi ja Allah rankaisi häntä tuollaisesta julkeasta pyhäinhäväistyksestä sekoittamalla hänen ajukoppansa. Islamin piirissä buddhalaisuus on julistettu sodan uskonnoksi, ja koska islam on rauhan uskonto, islam pyrkii, kohdatessaan buddhalaisuutta, rauhaan. Siis suuremman tulivoiman kautta. Joskus muslimit tosin rajattomassa lempeydessään ovat niin armollisia, että ainoastaan tuhoavat pari tuhatta vuotta vanhoja buddhapatsaita eivätkä tapa juuri ketään.

Puhtaiden sukkien koulukuntaMuokkaa

Tavallisten ihmisten elämässä Siddhartha Gautaman opetuksia keskeisempi oli sukkavati-koulukunta eli Puhtaiden sukkien koulukunta. Sen mukaan buddha Amitabha pitää kaukana lännessä baaria, joka on täynnä ihmeitä ja iloja, kuten puhtaita sukkia. Buddha Amitabhan mukaan "ei ole oikein kannattaa natseja, eikä ole oikein vastustaa natseja. Eikä ole oikein sekä kannattaa että vastustaa natseja, eikä ole oikein ettei sen enempää kannata kuin vastusta natseja".

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa