Simpsonit

Simpsonit
Simpsons do zodiaco.jpg
Formaatti Animaatio
Kestoaika Noin 29m 56s
Tekijä Matt Groening
Pääosissa Dan Castellaneta ja Hank Azaria
Alkuperämaa Yhdysvallat
Jaksoja Noin 2500

”My crust is fulfilled!”

~Lisa Simpson tilanteessa, johon liittyi jotenkin piirakka

”Piirakkakuoreni on ylitsevuotavainen.”

~Subteeveen tekstittäjänerot 22.10.2015

Simpsonit on yhdysvaltalaisen Kettu-televisioyhtiön (engl. Fox) tuottama ohjelma viisihenkisestä, keltatautia potevasta perheestä, joilla ei mene mikään koskaan hyvin. Perheeseen kuuluvat Homer, Marge, Bart, Lisa ja Maggie, sekä toisinaan Ukki. He asuvat Jousikentän (engl. Springfield) Evergreen Terracella, eli Ikivihreällä terassilla. Naapurina heillä on hihhuli Ned Flanders, jonka vaimo kuoli otettuaan osumaa lentävästä T-paidasta. Homer työskentelee Ydinvoimalan virallisena donitsinsyöjänä sektorilla 7G. Lapset Bart ja Lisa käyvät Springfieldin ala-astetta, jonka rehtori on tarpeeksi pöljä olemaan tajuamatta, että kaikkien kepposten takana on Bart. Hänellähän on tietenkin epäilyksensä. Marge on aina kotona hoitamassa Maggie-vauvaa, joka silmän välttäessä pelaa netissä pokeria tai ampuu johtajan.

HahmotMuokkaa

...joita on niin paljon, että tässä luetellaan vain tärkeimmät.

PäähenkilötMuokkaa

Eli Simpsonien typerä perhe.

 • Homer Jay Simpson. Äiti oli nimeä antaessaan huonossa kunnossa ja lausui kaikki J:t G:nä.
 • Margerine Simpson os. Bouvier. Buuviäerin perheen ainoa, joka ei tupakoi (ääni tosin on sama käheä kaikilla).
 • Bartlohomew "Bart" Simpson. Potee keltataudin lisäksi uhkarohkeutta. Kerran söi dieettikolan päälle mentos-karamellin. Aiheuttaa paljon harmia kaikille.
 • Lisa Simpson. Perheen nörtti, joka lukee kaikki eteentulevat kirjat. Keskiarvo 9,99.
 • Maggie Simpson. Vauva. Tekee ikäiselleen kaikkea normaalia, kuten pelaa nettipokeria, ampuu johtajia, pelastaa isäänsä mafiosojen kynsistä jne. Täysin tavallinen pikkulapsi.
 • Abraham LincSimpson. Oli joskus olevinaan sotaveteraani, tällä hetkellä tosin dementioitunut, vanhainkodissa mädäntyvä ukkeli. Muuttuu naiseksi, ellei saa lääkitystä.

SivuhenkilötMuokkaa

Usein tavattuja, mutta ei kuitenkaan päähenkilöitä.

 • Apu Napa... Lapanaama... Nahasapeemapetilon. Intiasta yhdysvaltoihin muuttanut kauppias. Työskentelee Kwik-E-Martissa myyjänä sekä etiketinuusijana. Työnkuvaan kuuluu vanhenemispäivän väärentäminen.
 • Ned Flanders. Simpsonien naapuri. Uskoo Jumalaan. Mielialat vaihtelevat; joissain jaksoissa Ned on aina iloinen ja ystävällinen (melko idioottimainen suoraan sanottuna), joissain taas vähän älykkäämmin kuvattu. Hi- Diddly-Ho
 • Hassu-klovni. Epätoivoinen vitsien varastaja, joka pyörittää omaa komediashowta lapsille (katsomossa yleensä pahvinukkeja).
 • Sideshow Bob. Yrittää aina tappaa Hassu-klovnin tai Bartin.
 • Tohtori Hibbert. Lääkäri, nauraa kaikelle.
 • Tohtori Nick. Valelääkäri.
 • Rehtori SKINNER! Springfieldin ala-asteen rehtori. Kaverinaan hänellä on Tarkastaja Chalmers, joka tykkää huutaa SKINNER! Hän on kuitenkin edelleen äitinsä luona asuva rääpäle, jolla ei ole rahaa muuttaa omilleen.
 • Vahtimestari Willie. Skotti, joka asuu lahossa puuhökkelössä koulun pihalla. Pitää haravoimisesta.
 • Milhouse van Houten. Er und Bart sind beste freunde...
 • Moe*. Masentunut Baarinpitäjä. Tykkää yrittää tappaa itsensä.
 • Otto*. Huumeriippuvainen koulubussikuski.
 • Tarkastaja Chalmers. Hän huutaa Skinnerille SKINNER! aina kun Skinner tekee jotain väärin.

VieraatMuokkaa

Simpsoneissa on usein vierailevia hahmoja, jotka ovat yleensä oikean elämän ihmisiä. Vieraina ovat olleet mm. Monopoli-mies, Green Day ja Kiinan lohikäärmeet. Vieraita ei näy joka jaksossa, mutta kyllä nekin esiintyvät melko tiuhaan.

JuoniMuokkaa

Simpsoneissa juoni noudattaa yleensä samaa kaavaa. On tietysti poikkeuksia, kuten jotkin "Kauhupuumaja"-jaksot.

Alussa on yleensä aamu tai varhainen päivä. Perheenjäsen tai koko perhe on tekemässä jotakin täysin normaalia, kun jotain täysin epänormaalia tapahtuu, esimerkiksi se, kun Homer unohti palauttaa veroilmoituksen. Asiat johtavat toiseen ja kohta Homer onkin pidätettynä petoksesta. Samaan aikaan jossain toisaalla jotain muuta tapahtuu jollekin muulle, kuten se, että Lisan kissa kuolee ja samoin seuraavatkin kissat. Lopussa molemmat asiat järjestyvät ja kaikki palaa ennalleen. Joskus kaikki ei palaa ennalleen, vaan esimerkiksi Maude voi kuolla tai Ned voi perustaa kaupan vasenkätisille. Joisdain jaksoissa joku voi kuolla, vaikka hän olisikin kaikissa muissa jaksoissa vielä elossa. Näitä kutsutaan spesiaaleiksi.

  VAROITUS!
Edellä oleva tekstiosuus sisälsi juonipaljastuksia. Et toivottavasti ehtinyt spoilautua lukemalla, että evoluution jumalan mestariluomus on torakka. Ai et? No hyvä. Voit nyt sulkea tietokoneen.

TuotantoprosessiMuokkaa

Tämän, kuten monen muunkin ohjelman työstäminen on todella raskas ja pitkäveteinen prosessi, johon myös yleensä kuluu todella paljon aikaa.

 
Käsikirjoittaja työn touhussa.

KäsikirjoittaminenMuokkaa

Simpsonit-jaksojen työstäminen on usein vaikeaa ja vie paljon aikaa, joten käsikirjoittajia tarvitaan paljon. Käsikirjoittajia ohjaa ohjaaja, joka kertoo, mitä tehdä. Hän myöskin arvioi käsikirjoitukset ja kertoo, miksi ei pidä niistä. Tämän jälkeen käsikirjoittaja yrittää uudelleen miellyttää mestaria. Joskus käsikirjoittajan tuotos on niin mahtava, että kyseinen käsikirjoittaja katoaa mystisesti. Tällöin tuotos siirretään ohjaajan nimiin. Käsikirjoittajan tuntipalkka on puolikas banaani valmiiksi kuorittuna (sisältää myös ruokatauon).

AnimaatioMuokkaa

Kun käsikirjoitus on saatu valmiiksi, on animoimisen vuoro. Hahmot tehdään muovailuvahasta. Tämän jälkeen ne skannataan ja siirretään tietokoneessa olevaan 3D-animaatio-ohjelmaan. Kaikki mallinukset menevät mankelin läpi, minkä seurauksena ne saattavat joskus näyttää paperisilta.

Varsinaisessa animaatiossa näitä paperisia hahmoja on laitettu paperiseen huoneeseen, kukin omalle tasolleen. Huoneessa on myös kamera. Siellä sitten joku no-life tai nörtti (usein myös molempia yhtä aikaa) liikuttelee näitä osia ja kameraa. Kun kaikki on mennyt nappiin, osia liikuttelevat sormet poistetaan kuvasta ja jäljelle jää vain liikkuvat hahmot.

 
Linssilude Hank Azaria, taustalla Smurffi-zilla tuhoaa Eiffel-tornia.

ÄänetMuokkaa

Eiväthän hahmot olisi mitään ilman kunnon puheääniä. Sen vuoksi sarjassa on monta ääninäyttelijää, joista useimmat potevat jakomielitautia. Suurimmat ääninäyttelijät ovat Dan Castellaneta ja Hank Azaria. Näille näyttelijöille annetaan yleensä kupillinen vettä per sana (jotkut vaativat jopa rahaa).

Huhutaan, että ääninäyttelijöillä olisi geenimanipuloidut äänihuulet, sille he voivat samanaikaisesti olla dementioitunut vanhus ja tyhmä juoppo, tai intialainen ja baarimikko. Tuotantotiimi on kuitenkin kieltänyt väitteet ja kertonut kaikessa olevan kyse vain silkasta taidosta. WTF yrittää löytää ongelmaan ratkaisua ajattelemalla.

HuumoriMuokkaa

Simpsoneiden on tarkoitus olla jotenkin hauska ohjelma. Tämä ilmenee siinä, että joka jaksoon on piilotettu yksi tai kaksi vitsiä. Vitsit kuitenkin yleensä perustuvat siihen, että Homer tekee jotain tyhmää, tai että kauppakeskuksen kaikki kaupat ovat Starbuckseja. Liioittelua nähdäänkin monessa jaksossa, mutta joka ohjelmassa kuuluva esinaururyhmä ei oikein lämpene sille. Eivät he tosin lämpene milleen muullekaan. Liikkuu huhuja siitä, että lavasteissa oltaisiin pihistelty lämmityskuluissa. Eräs taisi saada hypotermian.

Katso myösMuokkaa

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.