Avaa päävalikko

Hikipedia β

Stefan Wallin

Fenno-swede-flag.jpg Denna artikel innehåller för lite material på det andra inhemska språket!
Hjälp SFP genom att fylla i mer!
Stefu vapaa-ajan asussa.

Stefan Wallin (ennen tunnettu Tuonpuolen Märkähuulena) (s. 1. kesäkuuta 1967) on suomenruotsalaisten suurin seksisymboli Jörn Donnerin jälkeen. Tämän lisäksi hän on myös ollut RKP:n puheenjohtajana sekä Suomen sotaministerin tehtävissä. Wallin on ehtinyt toimia kenenkään huomaamatta ministerinä peräti kahdesti: monen on yhä vaikea muistaa tai uskoa, että hän oli Vanhasen ensimmäisessä hallituksessa ympäristöministerinä. Ennen ministerintoimia Wallin oli hankkinut jo poliittista kokemusta RKP:n historian vihaisimman ja vittuuntuneimman puheenjohtajan Jan-Erik Enestamin sotilaspalvelijana.

Wallinin puheenjohtajuuskaudella (2006–2012) RKP:n poliittinen linja pysyi entisellään. Jos kielipoliittiseen status quoon ei puututa minkään populistisen tekosyyn, kuten käytännöllisyyden tai järjen nojalla, puolue suostuu ihan kaikkeen. Puheenjohtajakauden ehtiessä iltaan ehti kuitenkin esiintyä merkkejä siitä, että nuuskasta oli muodostumassa suuren yhteiskunnallisen painoarvonsa johdosta RKP:lle uusi kynnyskysymys, mutta mediajulkisuus ja itsensä nolaaminen jäi lähinnä Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin harteille.

Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Wallin herätti huomiota esiintymällä alasti RKP:n psykedeelisessä Ibland måste man jobba -mainoksessa. No OK, ei hän ollut alasti, vaan hihattomassa paidassa.[1] Wallinin esiintyminen vaalimainoksessa aiheutti kuitenkin täysin arvattavan poliittisen skandaalin. Koska RKP:n puheenjohtaja veti mainoksessa hiki otsalla kovaa treeniä kielipoliittisella kuntosalilla, päätti Matti Vanhanen tehdä tästä toisen hallituksensa urheiluministerin. Urheiluministerin posti vain olisi ollut omiaan Ilkka Kanervalle, joka jouduttiin sijoittamaan kykyihinsä nähden täysin ylimitoitettuun ulkoministerin tehtävään tuhoisin seurauksin.[2]

Toinen poliittinen skandaali seurasi ruotsalaisuuden päivänä 2008, kun Wallinin poliittisen valtiosihteerin oli erottava. Valtiosihteeri oli mennyt Ruotsin suurlähetystön vastaanotolla lähentelemään kuningatar Silviaa ja tarjonnut tälle Ahvenanmaata palkkioksi sopimattomaan ehdotukseen suostumisesta.

Stefan Wallinin RKP:läisen näkymättömän ja yhdentekevän ministerinuran huippuhetki oli pitkään esiintyminen jossain suomalaisen urheilun palkintogaalassa, joka pidettiin jossain vaiheessa ja televisioitiin jollain kanavalla. Vuonna 2012 Wallinin ministeriura lähti kuitenkin huimaan nousuun, kun hänestä kuoriutui esiin aivan uudenlainen poliitikko: epäpoliitikko. Epäpoliittisen (r.) puolustusministeri Wallinin mukaan hän ei ollut poliitikkona tehnyt lainkaan politiikkaa puolustuspolitiikassa eikä varsinkaan yrittänyt missään vaiheessa toteuttaa äänestäjiensä tahtoa. Tätä Wallin vakuutti pääministeri Kataisen suulla telepaattisesti absoluuttisena faktana koko eduskunnalle, joka ei kuitenkaan ole aivan vakuuttunut absoluuttisen epäpoliittisen ja sitoutumattoman, vain puolueensa puheenjohtajana toimivan poliitikon epistemologiasta. Politiikan tutkijoiden mukaan Wallin on sikäli oikeassa, että RKP:n läsnäolo hallituksissa ei juonnu poliittisista syistä, vaan lähinnä tottumuksesta ja muistamattomuudesta.

Välittömästi Dragsvik-asian viihteellisen uudelleenkäsittelyesityksen jälkeen Wallin vetäisi yleisön pyynnöstä encoren, jossa ilmoitti luopuvansa puolueensa puheenjohtajuudesta ilman, että asialla olisi mitään tekemistä juuri päättyneen poliittisen varieteen kanssa.

edeltäjä:
Jyri Häkämies
Suomen epäpoliittinen puolusteluministeri
20112012
seuraaja:
Carl Haglund
edeltäjä:
Tanja Kampela-Saatana
Suomen kyldyyri- ja urheiluministeri
20072011
seuraaja:
Paavo Arhinmäki (vain urh.)


Katso myösMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Tanan pilkunviilaajat.
  2. Ei, emme halua kuulla siitä enää yhtään enempää!
  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.