Avaa päävalikko

Hikipedia β

Stephen Fry

Oscar Wilde esittämässä Stephen Frytä

Stephen Fry (s. 24. elokuuta 1957 Hampstead, Lontoo) on brittiläinen vakavan koominen (vaikkei kummassakaan puoliskossa erityisen vakuuttava) näyttelijä, wannabekirjailija ja wannabekielitieteilijä, mutta erityisesti ja ennen kaikkea brittiläinen. Hänen isoisäkseen on epäilty Oscar Wildeä, joka ei näin ollen välttämättä olekaan yhtään irlantilainen. Näyttelijänuran ohella Fry laatii kernaasti riipaisevia dokumentteja omista sekopäisyyksistään ja homoiluistaan. Hän myös juontaa jotain Q-visailuohjelmaa, joka lienee brittiläinen plagiaatti Uutisvuodosta. Visailujuontajana Fryn suureksi esikuvaksi voidaankin luontevasti veikata Stan Saanilaa. Ainakin koon puolesta.

Nuorena Stephen Fry sisäisti paljon ilkeyksiä P. G. Wodehouse -nimisen vaarallisen natsin kirjoittamista anarkistisista romaaneista, joissa edesvastuuttomat vihaiset nuoret herrasmiehet häiriköivät kaikenlaisissa joutavissa kissanristiäisissä, varastavat virkavallan omaisuutta ja karttelevat vimmaisesti naisseuraa. Fry herätti rettelöinnillään kauhua Oxfordin ja Cambridgen yliopistojen välillä aukenevassa rinnakkaisuniversumissa (nuori, vihainen ja huippuälykäs kaksimetrinen homppeli on eittämättä otettava vakavasti), joten hänet päätettiin rauhoittaa pestaamalla erinäisiin komediarooleihin. John Cleesen vartuttua vanhaksi pieruksi Frystä tuli hänen manttelinperijänsä henkilönä, joka kutsutaan paikalle aina, kun tarvitaan näyttelijää epämiellyttävän ja henkisesti epävakaan, BBC-aksenttilässynläätä suustaan syytävän ja brittiläisyydestään erittäin tietoisen kaksimetrisen hujopin rooliin. Fry kutsutaan tähän rooliin jopa Kala nimeltä Wanda -elokuvan kaltaisissa tapauksissa, joissa hänen ei tarvitse muuta kuin käväistä ruudussa saamassa kumipatukasta niskaansa. (Edellä mainittua roolisuoritusta on pidetty Fryn näyttelijänuran onnistuneimpana.) Fry esiintyi kauan Hugh Laurien herrasmiespalvelijana, kunnes Laurie erehtyi kirjoittamaan nimensä väärään paperiin ja päätyi loppuiäkseen Yhdysvaltoihin johonkin kuppaiseen nilkuttavan konitohtorin rooliin. Fry on yrittänyt erinäisiä kertoja pelastaa Laurien takaisin Britanniaan, mutta yritykset ovat aina kaatuneet siihen, että Fry on aivan liian brittiläinen.

Vapaa-ajallaan Stephen Fry ajelee ympäriinsä Lontoon-taksillaan ja poimii kyytiin satunnaisia ihmisiä. Fry lienee suosittu suojelius. Hänen on myös epäilty keksineen tylsistyneisyyksissään Twitterin.

Katso myös

  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.