Avaa päävalikko

Hikipedia β

Suhteellisuusteoria

Suhteellisuusteoria on Albert Einsteinin kehittämä teoria, jonka mukaan ei ole mitään absoluuttista aikaa, vaan aika etenee eri paikoissa sen mukaista vauhtia, kuinka kaukana kyseinen paikka on suurista massakeskipisteistä kuten esimerkiksi Timo Jutilasta tai Kim Jong Unista. Tätä ajan hidastumista kutsutaan nimellä "aikadilataatio". Myös suuret kiihdytykset ja hidastukset voivat saada aikaan saman ilmiön. Tähän tarvitaan kuitenkin suurempia ja pitkäaikaisempia kiihtyvyyksiä kuin mitä Ferrarilla on mahdollista saavuttaa. Tämän kiihtyvyydestä johtuvan aikadilataation luullaan usein virhellisesti johtuvan nopeudesta, mikä taas tarkoittaa teorian täydellistä väärinymmärtämistä; suhteellisuusteorian mukaan kaikilla on oikeus olla egoisteja ja pitää itseänsä maailmankaikkeuden keskuksena, joten he eivät itse voi liikkua yhtään mihinkään, jonka seurauksena heidän aikansa hidastuminen ei voi johtua nopeudesta.

Suhteellisuusteorian tärkein hyödyntämiskohde on kaavan E=mc^2 kirjoittaminen taululle sarjakuvissa ja elokuvissa kun halutaan korostaa että nyt opetetaan jotain hyvin viisasta ja hienoa. Kukaan tätä kaavaa käyttävistä sarjakuvapiirtäjistä ja elokuvaohjaajista ei kuitenkaan itse ymmärrä mitä tämä kaava tarkoittaa, eikä se ole oleellistakaan, koska sitä voi käyttää ymmärtämättä sitä.


P physics.60px.png Tämä tiedettä käsittelevä artikkeli on turhan mikroskooppinen. Hydrolysoimalla liuoksen saat mahdollisesti sen laajenemaan.