Syyrian arabitasavalta
الجمهورية العربية السورية
Al-Jumhūriyyah al-ʿArabiyyah as-Sūriyyah
SyyrianLippu.png
(lippu)
Motto: ”أبَتْ أنْ تـذِلَّ النفـوسُ الكرامْعـرينُ العروبةِ بيتٌ حَـراموعرشُ الشّموسِ حِمَىً لا يُضَامْربوعُ الشّـآـلَمٍ ضَمَّ شَـمْلَ perkeleالبلادْأما فيهِ منْ كُـلِّ عـينٍ سَـوالِّ شَـهيدٍ مِـدادْ؟نفـوسٌ أبـاةٌ ومـاضٍ مجيـدْ
SatelliteImageSyria.jpg
Syyria sateliittikuvassa (hiekkainen alue)
Valtiomuoto tasavalta
Hallitsija Presidentti Bashar al-Assad
Pääkaupunki Damaskos
Viralliset kielet arabian kieli
Pääuskonnot islam (85%), kristinusko (15%), juutalaisuus (13 hlö)
Itsenäisyys 1944 Ranskasta
Valuutta Kamelinkakka (KAK)
Kansallislaulu Abt aan alamani wankwank bia'ali

Syyrian arabitasavalta eli kavereiden kesken Syyria on valtio Lähi-idässä. Sen naapurimaita ovat Jordania, Israel, Libanon, Turkki, Israel ja Irak. Maan nimi on muinaiskreikkaa tai persiaa, ja tarkoittaa joko tuuheita kulmakarvoja tai kainalohikeä.

HistoriaMuokkaa

Syyriassa valtaa ovat pitäneet heettiläiset, assyrialaiset, babylonialaiset, israelilaiset, egyptiläiset, persialaiset, kreikkalaiset, kamelit, roomalaiset, orangit, arabit yms., ja viimeisimpänä ranskalaiset.

Syyrialla on kautta historian ollut hyvin läheiset suhteet naapurivaltioon Israeliin ja juutalaisiin yleensäkin. Vuonna 1967 valtiot leikkivät kuurupiiloa Golanin kukkuloilla, mutta kuuden päivän etsinnän jälkeen syyrialaiset eivät löytäneet jälkeäkään naapureistaan. Syyrialaiset luovuttivat leikin ja palasivat koteihinsa pettyneinä. Israelilaiset lymyilevät kukkuloilla vielä tänäkin päivänä, kollektiiviseen partaansa naureskellen.

Vuonna 1976, ilman varoitusta, Syyria tunkeutui Libanoniin takaapäin tämän keskityttyä nostamaan romahtanutta saippuateollisuuttaan. Välikohtauksesta neuvoteltiin pitkään ja hartaasti alueen valtioiden ja kolmansien osapuolien kesken. Useaan otteeseen Syyria vetäytyikin verkkaisesti lähes kokonaan ulos, mutta päätyi kuitenkin aina tunkeutumaan nopeasti takaisin. Eritoten Israelia jupakka kiinnosti kovasti, ja se seurasikin tilannetta lähes tappituntumalla koko sen keston ajan. Kansainväliset tarkkailijat syyttivät Israelia kaksinaamaisuudesta - julkisesti Israel kehoitti Syyriaa vetäytymään, mutta silmien välttäessä sen epäiltiin laukoneen ohjuksia naapureidensa selkään tilannetta provosoidakseen. Lopullisesti tilanne laukesi vasta vuonna 2005, lähes 30 vuoden edestakaisen diplomaattisen ja sotilaallisen sahaamisen kuluttua. Laukeamisen jälkeen Syyria vetäytyi ulos kaikessa hiljaisuudessa ja poltti tupakin. Libanon laahusti suihkuun ja istui siellä itkien aamuun saakka.

Vuonna 2006 paha sai maistaa omaa lääkettään, kun lasti irakilaispakolaisia syöksyi Syyriaan sen löyhästi puolustetun takaoven kautta. Pakolaistulvan aiheutti Yhdysvaltojen tunkeutuminen Irakiin. Israel on julkisesti ilmoittanut halustaan liittyä em. letkajenkkaan.

PolitiikkaMuokkaa

”Sisällissota? Mikä sisällissota? Valtionjohto on täysin tukevalla pohjalla.”

~Syyrian hallinnon tietotoimiston vastausnauhuri

Syyria on näennäisesti demokraattinen tasavalta, mutta käytännössä sitä hallitsee totalitaarinen Bath-puolue vuoden 1963 vallankaappauksen jälkeen. Puolueella on 250 istuimen enemmistö 250 paikkaisessa parlamentissa, ja seisomapaikat on jaettu Vasemmistoliiton, Vihreiden ja Kristillisdemokraattien kesken.

Syyrian presidentti on Bashar Al-Assad, edellisen presidentin Hussein al-Assadin poika. Ministerit ja pääministerin valitsee Syyrian Kansallinen Naamakarvainstituutti, ja salkut jaetaan yleensä tuuheimmat kulmakarvat omaavalle tai muhkeimpia viiksiä kantavalle ehdokkaalle.

Bath-puolue nauttii Syyriassa suurta suosiota. Gallup-Jazeeran teettämässä mielipidekyselyssä 100% syyrialaisista "kannattaa varauksetta ja kritiikittä rakastettua, oikeamielistä Bashar Al-Assadia, Allahin maanpäällistä edustajaa, ja hänen rajattomassa viisaudessaan nimittämää pääministeriä Muhammad Naji al-Otaria, ylistetty olkoon Allah, hallelujaa!".

MaantiedeMuokkaa

 
Pääkaupunki Damaskos

Syyria on enimmäkseen kuivaa tasankoa, mutta rannikolla on usean eekkerin kaistale välimerellistä kasvillisuutta (palmuja, oliivipuita, karvarouskuja) ja eläimistöä (rantaleijonia, pandoja ja muita kissaeläimiä). Eufratjoki kulkee Syyrian itäosan halki matkalla Irakiin ja Persianlahteen.

Suurimmat kaupungit ovat pääkaupunki Damaskos, Aleppo ja Homs. Tärkeimmät rannikkokaupungit ovat Lattakia ja Tartus. Lisäksi maassa on lukuisia pieniä telttakyliä, jotka siirtyilevät ympäriinsä pasaatituulien mukana.

Ilmasto on kuiva ja kuuma, mutta talvet ovat leudot ja vähälumiset. Maan ylängöillä saattaa kuitenkin sataa paljonkin lunta, ja paikalliset asukkaat toisinaan vaipuvat talvihorrokseen. Maan korkein kohta on Hermionevuori joka kohoaa 2 814 metrin korkeuteen. Vuori on täynnä kaivostunneleita, joissa asuu pahansisuinen kääpiövähemmistö.

TalousMuokkaa

Syyrian talous perustuu pääosin maan öljyvarantoihin. Neuvostotyyppinen suunnitelmatalous ei kuitenkaan ole toiminut Syyriassa läheskään yhtä tehokkaasti kuin se toimi Neuvostoliitossa ja Kiinassa. Tämän seurauksena Syyria kärsii luonnonvaroistaan huolimatta köyhyydestä, korkeasta työttömyysasteesta, inflaatiosta, matalasta bruttokansantuotteesta, korkeasta verenpaineesta ja kolesterolista, yökastelusta ja erektiohäiriöstä.


MediaWiki spam blocked by CleanTalk.