Avaa päävalikko

Hikipedia β

Laji vaatii poikkeuksellisen paljon sorminäppäryyttä verrattuna alkukantaisiin barbaarisiin jäälajeihin (vaikkapa jääkiekkoon).

Taitoluistelu kehitettiin vuonna kivi ja miekka. Sen Kehittäminen osoittautui hyvin vaikeaksi, koska aluksi oli olemassa vain luistimia. Kun niitä opittiin käyttämään, olivat seuraukset tuhoisia, sillä aina ei ollut luistava keli tai jää oli sulanut drinkkilasista. Ensimmäiset luistelijat eivät siis olleet vielä taitoluistelijoita, koska heillä ei ollut taitoa. Myöhemmin kuitenkin yksi taitoluistelun pioneereista Seppo alias Räty kehitti pesäpallotaidoillaan myös taito-osuuden luisteluun, jolloin laji kehittyi nykyiseen muotoonsa. Tämän jälkeen laji on kehittynyt suurin harppauksin, vaikka se onkin saanut pahoja vaikutteita kaukalokendosta, joka tunnetaan myös harvinaisemmalla nimellään jääkiekko. Pahimpana seurauksena tästä on miespuolisten sikakarjujen kiinnostus lajia kohtaan, ja myös liittyminen harrastuksen pariin.

Sisällysluettelo

SäännötMuokkaa

Taitoluistelun maailmaa ovat viime vuosina haitanneet monet sääntörikkomukset. Erilaisia liikkeitä on suoritettu väärässä järjestyksessä tai ne on jätetty kokonaan suorittamatta. Pahimpana takaiskuna lajin maineella pidetään vuotta 2002, jolloin uusien temppujen evoluutio tyssäsi kuin seinään. Lajin tuntijana kunnostautunut Fredu Fruittari kertoi juuri, että kaksoisslutti on saavuttanut liikkeenä monopoliaseman. Hän kertoikin pelkäävänsä sluttien puolesta, jos taitoluistelijat vievät heitä nyt kaksin kappalein. Pahimpina uhkina Fredi pitääkin venäläisiä, jotka ovat harjoituksissa onnistuneet jo kolmois- ja nelossluteissankin. Onneksi venäläiset ovat suosineet valmentajanaan myös kaksoisakselia, joka on ainakin vielä ollut myös heidän temppuvalikoimassaan. Oikeastaan taitomuistelussa ei kuitenkaan ole kysymys säännöistä, vaan tarkoituksena on, että sääntöjä ei ole ja kanssakilpailijoiden suoritukset pyritään tuhoamaan. Mitä enemmän kanssakilpailija loukkaantuu, sitä parempi, sanovat monet alan fanaatikot. Toisille kuitenkin riittävät vain ajoittaiset hanskauskekkerit täysissä palomiehen varusteissa kaukalossa perjantai-illan harjoitusten päätteeksi

SuomalaismenestysMuokkaa

Kukaan suomalainen ei ole tiettävästi koskaan harrastanut pöytätennistä kännissä. Mitä taitoluisteluun tulee, harrastetaan sitä ahkerasti ainakin Huittisten kunnan vanhainkodin ompeluseuran pikkujouluissa. Tiettävästi Suomi on myös saavuttanut menestystä maailmalla, mutta tällaisesta tusinalajista riittää Urheiluruudusssa vain toteamus loppuun... ai niin, ja joku Kiira Korpi sai olympiakultaa. Suuret suomalaistoiveet kohdistuvat lajissa kohdistuvat jatkossa sen harrastajiin ja niihin, jotka eivät sitä harrasta. Varmaa on kuitenkin, että Ruotsi kaatuu tai sitten ei – tai voi olla.

VarusteetMuokkaa

Kuka tämmöiseen nyt varusteita tarttee! sanoo turkulainenkin. No virallisesti alasuojat ovat tärkeimmät varusteet. Myös aurinkolaseja tarvitaan ajoittain kuun valon ollessa liian voimakas paljaalla silmällä katsottavaksi. Tietenkin myös rullaluistimet on hyvä pukea jalkaansa ennen sipsipussin avaamista vaihtopenkillä tai keihäänheittotreenien aloittamista.

TulevaisuusMuokkaa

Tulevaisuus näyttää valoisalta. Se on kuin etsisi valoa tunnelinpäästä tai etsisi neulaa heinäsuovasta tai kiertäisi kuin kissa kuumaa puuroa tai parantaisi kuin sika juoksuaan. Eli tulevaisuus näyttää hyvältä, ja Suomi voi saada MM-kultaa tai sitten ei. Voi myös olla, että lajia harrastetaan jatkossakin tai sitten ei. Ilmastonmuutos kuitenkin vaikeuttaa lajin harrastamista, sillä jäiden sulaessa yhä aikaisemmin yhä useampi harrastaja ei selviydy kevätjäiltä takaisin kotiin, ja harjoituskausi katkeaa liian varhaisessa vaiheessa. Ehdotuksia sisähalleihin siirtymisestä on esitetty, mutta päättäjillä tuntuu olevan vettä kengässä ja verkot väärillä vesillä, eli laji pysynee tulevaisuudessakin ulkolajina. Tietysti myös taito-sana luistelun edessä menettäisi merkityksensä, jos vaaraa jäihin putoamisesta ei olisi.

TiesitköMuokkaa

Monet ihmiset ovat taidokkaita muistelijoita. He muistelevat taidokkaasti vanhoja asioita ja joskus myös uusia. Parhaimpia taitomuistelijoita ovat usein vanhat ihmiset ja parhaat ammattilaiset löytyvätkin vanhainkodeista ja joskus myös dementiaosastoilta. He luistelevat taidokkaasti vanhat asiat, mutta uusien luistelu käy joskus vaikeaksi, eivätkä luistimet ole enää tarpeeksi terävät uuden datan tallentamiseksi. Tästä syystä taitomuistelusta ei tule olympialajia vähään aikaan tai sitten tulee.