Tatu Vanhanen

Tatu Vanhanen (s. 16. heinäkuuta 1960) on tiedemies, joka kunnostautunut erityisesti koira- ja kissarotujen älykkyyden tutkimisessa. Hän on myöskin heviyhtye T.A.T.u.:n perustajajäsen. Hänen veljensä (ja myös poikansa) on Euroopan entinen seksikkäin mies Matti Vanhanen, jonka muistelmateos Ruususen uni (2010) löytyy useimpien kirjastojen poistolaarista.

Tatun kirjan Dog IQ and the Wealth of Masters (suom. Koiran älykkyys ja heidän isäntiensä varakkuus) on herättänyt suuria tunteita. Kirjassa esitetään, että eri koirarotujen omistajien varakkuus korreloisi koirarodun älykkyyden kanssa. Mitä älykkäämpää rotua koira on, sitä varakkaampi on hänen isäntänsä tai emäntänsä. Tatu Vanhanen esittää johtopäätöksissään syyksi sen, että mitä älykkäämpää rotua koira on, sen suuremmalla todennäköisyydellä se valitsee itselleen rikkaan isännän. Tämä johtopäätös on saanut monet vähemmän älykästä rotua olevan koiran omistajan suuttumaan. Jopa Suomen valtiojohto on joutunut ottamaan asiaan kantaa. Hiljattain Tatu on myös jumalallisella logiikallaan oivaltanut valkoisten shakkinappuloiden olevan mustia älykkäämpiä, sillä ne saavat liikkua ensin.

VastustajatMuokkaa

Tutkimuksesta ovat loukkaantuneet muun muassa:

 • Koiranomistajat – vähemmän älykkäiden rotujen omistajat ovat raivoissaan ja väittävät, että koiraroduilla ei ole älykkyyseroja.
 • Suomen hallitus ei hyväksy väitettä, että koirien isännillä voisi olla varakkuuseroja, koska heidän mukaansa suomalaisten kesken ei ole varakkuuseroja.
 • Tarja Halosen mukaan koiranomistajien varakkuus on kissanomistajien varakkuudesta poissa. Tarjan mukaan kaikkien varakkuus tulee olla sama, on näillä sitten koiria tai kissoja.
 • Feministit – Tatun tutkimuksen mukaan emäntien koirien ÄO on vain 80 % isäntien koirien ÄO:sta, mikä on saanut feministit raivostumaan ja vaatimaan, että isäntien ja emäntien koirien ÄO-erot on tasattava. He eivät sulata sitä, että isännät ja emännät suosivat erirotuisia koiria ja että emäntien suosimilla koiraroduilla nyt vain sattuu olemaan heikompi ÄO.
 • Vasemmistoliitto on suuttunut, koska heidän kannattajansa ovat keskimäärin köyhempiä kuin kokoomuksen kannattajat ja tällä perusteella tutkimuksesta voisi vetää sen johtopäätöksen, että vasemmistoliittolaisten koirat ovat muka typerämpiä kuin kokoomuslaisten koirat.
 • Amnesty International – Tatun tutkimukseen mukaan eri koirarotujen omistajat laittavat koirilleen eripituisia ja -levyisiä kaulapantoja. Amnesty vaatii, että kaikilla koirilla on oltava yhtä suuret kaulapannat, koska koirat kärsivät liian pienistä kaulapannoista.
 • Greenpeace – Tatun tutkimuksen mukaan eri koirarodut päästävät erisuuria jätöksiä. Greenpeace vaatii, että kaikkien koirien jätöksien tulee olla yhtä suuret ja suurin sallittu päästömäärä pitää rajata vähiten päästöjä tuottavan koiran mukaan. Lisäksi tätäkin päästörajaa tulee vielä vuosittain tiukentaa 20 %.
 • PETA – Tatun tutkimuksen mukaan eri koirarotujen turkit ovat eripaksuisia. Petan mukaan turkkien käyttö on eläinrääkkäystä ja yhdelläkään koiralla ei saisi olla turkkeja.
 • Olli Rehn haluaa Turkin mukaan EU:hun, olkoon se sitten paksu tai ohut. Olli ei voi hyväksyä, että eri koiria syrjitään sen perusteella, minkälainen turkki heillä on.
 • Elisabeth Rehn on vihainen, koska hänen veljensä Olli on vihainen. Lillan kun rakastaa veljeään hyvin paljon.
 • Nasse-setä on hyvin hyvin vihainen, vaikka hän ei ole kuullutkaan koko kirjasta, mutta Nasse-setä vain on aina hyvin, hyvin vihainen.
 • Matti Vanhanen – Tatun tutkimuksen mukaan myös kissaroduilla on eroa. Matti on todennut asiaan, että "en ole havainnut eroja mirrien välillä."

PuolustajatMuokkaa

Tatun tutkimuksen puolustajia ovat seuraavat tahot.

 • Perussuomalaiset eli Persut – He näkevät tutkimuksessa oikeutuksen monille uskomuksilleen, etenkin sille, että kehitysmaalaiset ja kuivissa ilmastoissa asuvat olevat koirat ovat muita koiria tyhmempiä ja tomuisempia. Kysymykseen siitä, miksi asialla on väliä, eivät persut kuitenkaan osaa vastata. Pääasia, että kyse on geneettisestä erosta, joka ei muutu koiran turkkia käsittelemällä.