Team Lotus

Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Stop hand.png Tämä artikkeli tai osio ei välttämättä edusta neutraalia näkökulmaa.
Neutraali näkökanta kiinnostaa kovasti myös keskustelusivulla.

Team Lotus on Formula 1 -talli, joka on kilpaillut englantilaisomistuksessa vuosina 19581994 ja malesialaisomistuksessa vuosina 20102011 – tosin vuonna 2010 tallin nimenä oli Lotus Racing. Suomessa talli tunnetaan nimellä Team Vessapaperi Soft Embo. Kaudella 2011 tallissa ajoivat unkarilainen suomalainen Heikki Kovalainen ja suomalainen italialainen Jarno Trulli.

Team Lotuksen paletti sen yhteistyökumppaneista 2011.

HistoriaMuokkaa

Team Lotus (brittiläinen Formula 1 -talli) 1958–1994Muokkaa

Team Lotus sai alkunsa Lotus Cars -autonvalmistajasta, jonka perusti eräs brittiläinen viiksimies Colin Chapman. Lotus-autoille oli (ja on yhä!) tyypillistä raskas paino sekä haastava ohjattavuus, jotta ne soveltuisivat mainiosti vain huippukuskeille.

”Autojemme ohjattavuus antaa niiden kuljettajille ainutlaatuisen haasteen.”

~Colin Chapman

Team Lotuksesta on ehtinyt tulla kaikkien aikojen neljänneksi surkeimmin menestynyt Formula 1 -talli Ferrarin, McLadan ja PUB GP:n jälkeen. Menestyksen saavuttamiseen on kuitenkin vaadittu satoja kiloja verta, hikeä ja kyyneleitä. Vuosina 1958–1959 Lotus Cars ei vielä juurikaan viitsinyt panostaa F1-tallinsa elinvoimaan ja tulokset olivatkin odotetusti heikkoja. Autojen korit olivat pahvia ja Graham Hill ehti romuttaa ensimmäisellä Lotus-kaudellaan niitä ihan kivasti.

Vasta Jim Clarkin aikakaudella autoista tehtiin kestävämpiä ja niillä pystyi jopa voittamaan kisoja. Vuosina 1963 ja 1965 hän onnistui voittamaan jopa maailmanmestaruuden[1], mitä voi pitää jo pienenä ihmeenä.

 
Tällaisella vuoden 1982 Lotuksella Nigel Mansell antoi viiksilleen kunnon kyytiä!

Team Lotuksen voittokulku jatkui: talli voitti neljä mestaruutta lisää vuosina 1968, 1970, 1972 ja 1978.[2] Tallin autojen hyvyys noina vuosina johtui analyytikkojen mielestä siitä, että niiden maalauksessa käytettiin hienoa kullan väriä, joka tekee autoista automaattisesti nopeampia. Tätä teoriaa voidaan todistaa sillä, että Graham Hill voitti mestaruuden vuonna 1968, vaikka hän käsitteli autoa kuten soutuvenettä. Usein Hillillä oli autossaan jopa mela, jota kilpakumppanit saivat varoa tosissaan.

Lotus-tallin kultainen väritys tuli tunnetuksi erityisesti John Player Special -tupakkamainoksistaan ja monet tallin kuljettajistakin kehuivat sanoivat merkin tupakan maistuvan erityisen hyvältä askin olevan tyylikäs. Nigel Mansell oli aikoinaan kehunut maininnut, että John Player Special on maailman parasta tupakkaa tavallisen makuista tupakkaa ja Saturo Nakajima taas piti merkin aromia kaikkien aikojen parhaana tavallisena.

Lotuksen menestys alkoi hiipumaan Colin Chapmanin kuoleman jälkeen. Lotus-autojen vaikean ajettavuuden ansiosta talli kuitenkin toimi ponnahduslautana monille tuleville maailmanmestareille, kuten viiksimies Super Mariolle Nigel Mansellille, Ayrton Sennalle ja Mika Häkkiselle. Talli joutui jatkuvan sätkänpolton takia rahavaikeuksiin 1980-luvun loppupuolella ja tuli myydyksi Peter Collinsille ja Peter Wrightille. Vuonna 1993 talli läheni romahdusta palkatun hedonisti Sam Michaelin saapumisen myötä. (Kyllä, sama herra, joka palkattiin myöhemmin PUB-talliin.) Mika Salo ja Alessandro Zanardi olivat tallin brittiläisen historian viimeiset kuljettajat. Huhujen mukaan tallin mieliala oli jo sen viimeisinä kisaviikonloppuina niin huono, että sen varikkopilttuussa keitettiin pontikkaa.

Lotus Racing (malesialainen Formula 1 -talli) (2010)Muokkaa

 
Tallipäällikkö Tony Fernandes ei ehdi näyttää naamaansa kameralle, koska hänellä on kiire onnittelemaan juuri huippusijoituksen ajanutta Heikki Kovalaista.

Vuonna 2009 eräs malesialainen liikemies Tony Fernandes sai päähänsä lähteä mukaan F1-bisnekseen ja hän halusi elvyttää Team Lotuksen. Aluksi Fernandes tarvitsi hyvät kuskit ja Warner Musicissa työskentelynsä ajalta hän oli muistanut, että Suomessa ovat maailman parhaat autoilijat.[3] Niinpä hän oli heti napannut McLadalta vapautuneen Heikki Kovalaisen. Toiseksi kuskiksi hän oli ensin yrittänyt pyydystää Nico Rosbergia, joka olikin jo ehtinyt mennä sovittamaan Ihmemies "Ross" MacBrawnin romuauton penkkiä. Sitten hän oli kysellyt Timo Glockia, jonka hän oli luullut olevan suomalainen (ainakin puoliksi), mutta Sir Richard Branson oli jo hankkinut tämän neitsyen omaan talliinsa, Virgin Racingiin. Nyt suomalaista kuskia epätoivoisesti etsivä Fernandes oli viimein kuullut Jarno Trullin huutavan:

Massa, eri lento!”

~Jarno Trulli

Sitten hänellä oli välähtänyt: suomea puhuva mies ja hän oli varmistanut, että tuolla kuskilla oli ollut myös suomalainen nimi. Fernandes oli suorastaan rynnännyt Trullin luokse ja kirjoituttanut hänellä kuljettajasopimuksen!

Kun Fernandesilla oli nyt kaksi "suomalaista" kuskia, tarvitsi hän vielä suunnittelijan. Fernandes oli aina ollut hyvä biologiassa ja tullut jo kauan sitten induktion avulla siihen johtopäätökseen, että tatuoitu mies[4] on aina teknisesti lahjakkain. Niinpä hän kävi suurennuslasin kanssa läpi kaikkien työttömien suunnittelijoiden käsivarret ja selät. Lopulta hänen onnistui löytää Mike Gascoyne, joka tuli palkatuksi välittömästi. Nyt huipputiimi oli valmis toimintaan!

 
Suomalaisten näkemys Team Lotuksesta.

Vuonna 2010 talli teki paluun nimellä Lotus Racing. Koska Fernandes oli varma, että talli ei ottaisi yhtään voittoa ensimmäisellä paluukaudellaan, kuljettajien mielialan kohentamiseksi Fernandes maksoi tietenkin hyvää palkkaa, osti karkkia, jätskiä ja limukkaa sekä huolehti myös muista etuuksista: Heikki ja Jarno saivat matkustella mielin määrin AirAsian lentokoneilla. Lisäksi he saivat ilmaisia golf-mailoja, vessapaperia, kuulakärkikyniä, käyntikortteja, lehtiöitä, jne., jne., jne.

Fernandes kohotti tallin henkilökunnan itseluottamusta lyömällä vetoa Sir Richard Bransonin kanssa siitä, kumman talli menestyisi paremmin alkavalla kaudella. – Panos oli kova: hävinnyt joutuisi pukeutumaan kilpailijansa leipiin lentoemännäksi![5] Kaudella sitten kävikin niin, että Lotus-kuskit pitivät Virgin-kuskit tiukasti taustapeileissään ja saavutettua Virginin päihittämistä juhlittiin kuin voittoa.[5] Branson oli itse asiassa hävinnyt tahallaan, koska hänen unelmanaan oli ollut aina saada ikioma naistenvaatekerta.

Team Lotus (malesialainen Formula 1 -talli) (2011)Muokkaa

 
Team Lotus Duxfordissa. Harjoituksissa on helppo olla ykkönen!

”Elämme jo 2000-lukua! Miksi näihin autoihin pitää edelleen asentaa 1950-lukulainen ohjaustehostin?”

~Jarno Trulli

”Se on perinnettä Jarno, perinnettä.”

~Tony Fernandes

Kauteen 2011 Team Lotus valmistautui huolellisemmin. Nyt he olivat Team Lotus, jonka nimeen he olivat hankkineet oikeudet. Renault-talli oli myös ominut Lotus-nimen ja asiasta riideltiin monta kuukautta.[6] Ihmiset kun ovat aina sitä mieltä, että omiaan ei saisi mainostaa edes vessapaperillakaan kirveelläkään (vrt. Paulig).

 
Heikki Kovalainen on juuri aikeissa kertoa, kuinka tyytyväinen hän on autoonsa.

Team Lotus suunnitteli myös nopeaksi havaitun kultamaalin käyttöönottoa, mutta Renault ehti ensin.[7] Fernandesin oli näin ollen pakko valita jälleen kerran vessapaperin hohtoinen, keltainen väri. Kultaa sisältävän värityksen ottanut Renault oli luonnollisestikin kisoissa nopeampi kuin Team Lotus.

 
Jarno Trulli on yhtä hymyä lähes joka kerta ennen kisaa.

Team Lotus alkoi "menestymään" jälleen. Virginit jäivät taakse, vaikka Bransonilla ei ollut enää motiivia hävitä. Myös Heikki ja Jarno saivat lahjaksi uudet ja hienot MP3-soittimet, joihin oli ladattu runsaasti heidän lempimusiikkiaan. Fernandes oli uhmakkaana ja laukoi, että talli voisi päihittää Pastor Maldonadon ja Rubens Barrichellon PUB-ajokit, mutta toisin kävi. Fernandes joutui näin ollen taas kasvattamaan tiimihenkeä ja lupaamalla vuoden 2012-autoon tuntuvia parannuksia.

Team Lotuksen spekuloitiin muuttavan nimensä Caterhamiksi vuonna 2012, koska talli päätti alkaa yhteistyöhön Caterham Carsin kanssa.[6] Pääasia kuitenkin oli, että Heikki ja Jarno olivat onnellisia tallissa... Tosin Fernandes sai jo vuonna 2010 tietää, että Jarno Trulli onkin italialainen, joka vihaa Lotuksen ikivanhaa 1950-lukulaista ohjaustehostinta. Modernimpaa mallia testattiinkin, mikä lopulta osoittautuikin selväksi merkiksi siitä, että Team Lotus jäi tältä osin historiaan.

ViitteetMuokkaa

Katso myösMuokkaa

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.