Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

”Timantit ovat tytön parhaita ystäviä”

~Marilyn Monroe yrittää kertoa ihmisille, ettei hänellä ole kovin hyviä ystäviä. Psykiatri ei tajunnut vihjettä.
Timanttimurskaa suoraa sokeritautisen kyynelkanavasta

Timantti on yksi tuhkan olomuodoista. Tuhka tiivistyy maasta nousevista höyryistä timantiksi, erittäin kovaksi mineraaliksi (mineraalit koostuvat atomeista). Sitä muodostuu myös sokeritautisten kyynelistä. Timanttia voidaan valmistaa kemiallisesti laittamalla ämpäriin vettä ja jäätä, sekoittamalla sitä, sitten lisäämällä hiiltä, jolloin timantti sakkaantuu pohjalle. Helpoiten sen kuitenkin saa iskemällä lasipullon lattiaan tuhannen säpäleiksi. Keinotekoisesti valmistettuja timantteja kutsutaan luonnonkristalliksi.

Timantit painavat sitä enemmän, mitä puhtaampia ovat. Mitä likaisempi timantti on, sitä kevyempi se on. Tuhkan määrä sekä timantin fyysinen koko määrittää sen peruspainon. Puhtaat isot timantit ovat kiveksiäkin painavempia.

Timantit ovat arvokkaita, koska sitä ei esiinny luonnossa, ja ne ovat niin kovaa materiaalia, että niitä ei saa rikottua millään. Timantit ovat yksi tiheimmistä luonnosta löytyvistä kappaleista, jotka sisältävät atomeja.

Timantit syntyivät ennen luontoa, jo ennen alkuräjähdystä, sillä sitä ennen oli olemassa jo tuhkaa. Tuhka ja hiili ovat peruselementit, joista muodostuvat kaikki eläväinen sekä elementit. Tuhkassa ei ole atomeja, ne ovat palaneet, siten ei myöskään timanteissa tulisi niitä olla, mutta timantin ollessa kiinteä olomuoto, se kerää värillisistä atomeista hyytelömäisen kehon ympärilleen.

Timantit ovat hyvin symmetrisiä, aivan kuin ne olisi jonkin tuntemattoman voiman hiomia, usein hyvin geometrisiä, eivätkä muistuta kasvoja.

KäyttöMuokkaa

Timantit ovat väriltään kimaltavia, ne hohtavat valoa ja liikkuvat itsestään, siksi niitä käytetään yleisesti heijastimina. Kissoilla on myös silmissään timanttia, mistä johtuen kissojen silmät hohtavat pimeässä, ilman että valon tarvitsisi edes heijastaa niistä. Kissat saavat tämän aikaan hieromalla tuhkaa silmiinsä hännällään. Muiden olentojen silmät ovat rakentuneet eri tavoin, eivätkä ne pysty samoin muodostamaan timantteja silmistään, minkä taitaa johtua siitä että paine silmissä ei ole yhtä kovaa kuin timanttien luomiseen vaaditaan.

Toinen yleinen käyttö timanteilla on punnukset, johtuen niiden painavuudesta. Painonnostovälineet ovat yleisimmin valmistettuja timanteista, samoin lehtipainot, uistinten kohot, tekohampaat, sukellusveneet, pysyvästi rakennetut talot, golemit sekä öljyporat. Aarrearkuissa timantteja käytetään painoina niin, ettei niitä olisi helppoa varastaa sekä valon luomiseen arkun ollessa suljettu.

Avioeron pysyvyydestä on yleistä antaa timantti muistoksi, samoin avioliiton solmimisesta sen pysyvyyttä symbolisoimaan, samoin ikuista elämää yhdessä samassa lihassa symbolisoimaan: timantti on näet jumalan lihaa.

Timantteja voi myös syödä. Timantit eivät lihota, sillä ne kulkevat elimistön läpi muuttumattomina, joten mallit käyttävät niitä rasvan sijasta. Huippumallit muistuttavat timantteja, ovat geometrisesti täydellisiä terävine nokkineen ja suippokorvineen.

Timantteja ei käytetä hevosenkengissä, vaikka järkevältä se saattaisi aluksi kuulostaakkin, jos hevosen jalat liikkuisivat itsestään, eikä hevonen väsyisi. Tiede on kuitenkin todistanut tämän hyvin epäkäytännölliseksi: timantit ovat sen verran painavia että hevonen ei voisi liikuttaa jalkojaan, vaan joutuisi raahautumaan eteenpäin halutessaan liikkua, ja kun timantit liikkuisivat, ne voisivat venyttää hevosen raajoja siirtyessään eri suuntiin.

Ikuinen elämäMuokkaa

 
Kuolevainen elossa ja kuolematon timanttikallo. Ikuinen elämä.

Timanttien ehkä omalaatuisin ominaisuus on niiden ikuinen elämä. Timantit ovat ikään kuin ajan ulkopuolella, kuten tuhka, ne eivät ole kasvaneet kuten kivet tai kilpikonnan kuori ajan sisällä, vaan poksahtavat olemaan kuin ennenaikainen siemensyöksy, tuhkan olemismuodonmuutoksen jälkeen.

Timantit elävät hyvin pitkän elämän biologisten olentojen elämään verrattuna, joka ei ole ikuinen, koska biologiset olentojen ruumiit mätänevät lopulta, ja se joka niitä liikuttaa muuttuu räyhänhengeksi, mutta timantteja ei samoin tavoin liikuta mikään, vaikka ne liikkuvatkin itsestään, mutta ne liikkuvat oman painonsa sääteleminä. Koko maailmankaikkeuden hiilten itsenäiset kallistumiset kallistuttavat yksittäisiä timantteja, jolloin ne siirtyvät paikasta toiseen. Timanttien siirto ei muodosta painetta, eikä tuulenpuuskahdusta. Timantin siirtyminen tosin vie aikaa, mistään teleportaatiosta ei ole kyse, ja siksi timanteilla on elämää ("Mikä ei liiku ikinä tai ei ole olemassa, ei ole elossa tai voi olla elossa", totesi Descartes olemassaolosta elämässä hänen eräässä ikuistetussa kaskuistaan.)

Timantteja on syöty aikojen alusta, sillä siitä saatava tuhka hajottaa elimistölle myrkyllisiä aineita. Lisäksi timantti antaa elämälle jatkoa ominaispainonsa mukaan. Atomeja kiinnittyy timantista ja eliöt kehittyvät, ruumis muodostuu, alkaa kukoistaa ja sydämenlyöntikiintiö lisääntyy. Fossiilin olomuodossa on alle 0% timanttia. Fossiilit eivät ole siten ikuisia.

Kasvit kuihtuvat timanttien lähettyvyydessä, niiden imiessä kasveista, varsinkin kauniista kukista, elämää, jos kukat ovat miettineet kuolemaa juuri sillä hetkellä kun timantti niiden ohi leijailee. Syksyllä timantit lentävät etelään pelelehtimään aiheuttaen luonnon ruskan, lehdet varisevat puista alas ja iskeytyvät maahan. Timantteja väärennetään ikuisen elämän toivossa, mikä on laissa kiellettyä ja lasketaan myös synniksi (Raamatussa 14391. käsky: "Älä väärennä timantteja, niin kuin et myöskään väärentäisi naapurisi Raamattuakaan".

Yksi maailmankaikkeudessa toimiva vaikuttava voima, Ikuinen Paluu (kaikki alkaa lopulta alusta, kana muuttuu munaksi), ei kuitenkaan kulje käsikädessä timanttien kanssa. Timantit ovat Ikuisen Paluun tuolla puolen, teoriassa ainakin, mutta teoreetikkojen mielipiteet vaihtelevat tässä.

VäriMuokkaa

Timantin värin määrää tuhka, josta se koostuu. Jos tuhka josta se koostuu, on muodostunut tietynvärisen kappaleen palamisprosessissa, timantin väri on tämän kappaleen värin vastavärin värinen. Jos timantin värittää vastavärinsä väriseksi, on kyseessä väärentäminen. Timantit ovat useimmiten väriltään valkoisia, muodostuen mustien ihmisten polttamisesta muodostuneesta tuhkasta, joka oman muutosprosessin päätteeksi päätyy timantiksi.

Kuten Ahura Mazda, maailman Jumala, timantti voi sisältää kaikki maailman värit. Zoroastrialaiset ikuisen tulen palvojat polttavat rituaaleissaan asioita saadakseen jumaluutensa materialisoitua. Tuhkasta he sitten muodostavat luonnonkristallia, jota hipelöivät silmiinsä (he haluavat nähdä Ahuran Mazdan tulen värit) ja peppuun (he haluvat istua jumalan valtaistuimella).

Paskanruskea timantti on niin harvinaista, että siitä on päätetty tehdä kallista. On vain muutamia olentoja maailmassa jotka ovat nähneet paskanruskeita timantteja, näistäkin suurin osa on kuollut sukupuuttoon (krokotiilien uskotaan nähneen miljoonia vuosia sitten paskanruskeita timantteja). Paskanruskeita timantteja saadaan kusen tuhkasta. Tästä syystä kusi kimaltee virratessaan pönttöön. Kusi on timantinväristä.

Kullanvärinen timantti on timantinväristäkin timanttia kauniimpaa, mutta ei yhtä kallista kuin paskanruskea, koska on yleisempää.

Mitä kirkkaampi timantti, sitä puhtaampi se on. Kun timantti menee pihalle, se himmenee.

TimanttikuvioMuokkaa

♦ Timanttia on käytetty usein kuviona, mikä yleensä näyttää kärjellään seisovaa neliötä, ns. salmiakkikuviolta. Tämä kuvio toistuu monissa ihmisen elämässä vilahtavissa symbooleissa, sekä luonnossa sen moninaisuudessa. Mitä enemmän tätä kuviota tuijottaa, sitä komeammalta se alkaa vaikuttaa. Timanttikuvio on vaikuttanut muotiin, kortinpeluuseen, karkkiteollisuuteen sekä taiteeseen. Se on pysyvä osa modernia symboliikkaa.