Ero sivun ”Rubikin kuutio” versioiden välillä

4 merkkiä lisätty ,  21. toukokuuta 2007 kello 14.51
p (Botti lisäsi: en:Rubik's Cube, es:Cubo de Rubik)
Rubikin kuutio on [[unkari]]laisen Ernő Rubikin kehittämä. Seven Towns Limited on varastanut häneltä [[ninja|ninjojen]] avulla sen tavaramerkin. Ernő Rubik on patentoinut kuution toimintaperiaatteen, ja sitä ninjat eivät vielä ole varastaneet. Koska rubikin kuutio on tavaramerkki ja patentoitu, on kuutioitten tekeminen itse laitonta puuhaa. Älä siksi maalaa noppiasi siten, että joka sivulla on eri väri! Rubikin kuution rakenne ja toimintaperiaate tästä värisymboliikasta eteenpäin on niin monimutkainen, että normaali ihminen ei sitä voi mitenkään ymmärtää.
 
Rubikin kuutiota voidaan pitää noin 43 triljoonassa eri asennossa. Tästä huolimatta kaikki kuutiotryppyreiät ovat ratkaistavissa teoriassa korkeintaan 22 siirrolla. Tätä ei tosin ole vielä onnistuttu todistamaan. Jotkut väittävät että kombinaatioita olisi vain yksi ja teoreettinen ratkaisu olisi mahdollista aina 0 siirrolla, mutta he ovat väärässä, koska ratkaistussa kuutiossa on keltainen hohde, jota ratkaisemattomassa rubikin kuutiossa ei ole.
 
Matemaattisesti tarkasteltuna rubikin kuutio on oivallinen esimerkki ryhmäteorian, erityisesti permutaatioryhmien teorian, kaupallisesta soveltamisesta. Tämän vuoksi rubikin kuution ominaisuuksia voidaan lähteä tarkastelemaan esimerkkinä alkion permutaatioryhmistä. Jokainen sivujen kierto vastaa yhtä ostajaa. Rubikin kuution voi ratkaista myös huijaamalla, tietokoneohjelmallisesti. Tämä konsti voi olla käytännöllinen; koska Rubikin kuution ratkaisijat ovat keskimäärin älykkäämpiä kuin ne, jotka tässä eivät ole onnistuneet, tarkoittaa tämä sitä, että rubikin kuution ratkaiseminen nostaa älykkyysosamäärää. Luultavasti tämä johtuu keltaisesta hohteesta.
18

muokkausta