Avaa päävalikko

Hikipedia β

Muutokset

Platon

1 611 merkkiä lisätty, 30. tammikuuta 2008 kello 20.21
p
Käyttäjän ”Viininjuojat varokoon” tekemät muokkaukset kumottiin ja artikkeli palautettiin käyttäjän Hymie le robot versioon.
[[kuva:AristotleBackhandsPlato.jpg|thumb|[[Aristoteles|Joku onneton]] erehtyi Platonin (vas.) kanssa vuoropuheluun.]]'''Platon''' oli yksi [[antiikin Kreikka|antiikin Kreikan]] lupaavimmista filosofinaluista, joka lueskeli [[filosofia]]a aamunkoittoon asti. Kunnes paikalle tuli, kas, sulkapallokuningas ja sanoi hänelle: "''Huhuu, se on liha joka puhuu.''" Platon aloitti vapaapainin harjoittelun ja menestyi kohtalaisesti, kunnes törmäsi katsomossa istuneeseen [[Sokrates|Sokratekseen]], jolla oli helvetinmoinen parta. Tästä innostuneena Platon halusi kasvattaa samanlaisen ja päätti palata filosofian kimppuun. Hän puhui parin vuoden kuluessa kaiken, mitä länsimaisesta filosofiasta nyt ylipäätään voi sanoa. Myöhemmät yrittäjät ovat olleet tästä harmissaan, mutta heitä lohdutti, että Platon ei onneksi kirjoittanut kaikkea sanomaansa muistiin.
[[kuva:Trippy==Filosofia==Filosofina Platon ehti kirjoittaakin silti monista aiheista. Tyyliltään hän oli näytelmäkirjailija, joten hänen kirjoituksensa ovat pääasiassa vuoropuheluita. Ajatuksen tähän hän oli saanut vapaapainijan urallaan, jolloin oli huomannut, että useimmat vastustajat voi yksinkertaisesti kysellä uuvuksiin. Hän harjoitti tätä kirjoituksissaan ja tappoi useita aikalaisiaan ja historiantutkijoita loputtomalla höpinällä.jpg|1000px]]
Platonin tavaramerkki, kuluneet sandaalit ja vanha lakana, riittivät ajamaan vastaväittäjät ja puhekumppanit karkuun jo ennen kuin Platon ehti edes avata suutaan. Tästä harmistuneena hän joutui puhumaan lähinnä [[vuohi]]lle ja itselleen. Kun hän huomasi näiden molempien (erityisesti jälkimmäisen) suunnattoman ylivertaisuuden muihin olentoihin nähden, Platon kehitti teorian ideaalista ideasta ja typerästä rahvaasta. Idea oli täydellinen ja typerä rahvas vain idean haalea kopio. Koska vuohille puhuminen ja itsekehu eivät vielä antiikin Kreikassa olleet järin hyväksyttävää toimintaa, Platon vaihtoi itsensä tilalle opettajansa Sokrateen. Sokrateksen kuolema sattuikin juuri sopivaan aikaan, sillä näin Platon pystyi aloittamaan koko länsimaisen filosofian tärkeimmän projektin: Sokrateksen oikeudenkäynnin puolustuspuheiden kirjoittamisen. Tähän päivään mennessä Sokrateksen sanomisten eri variantteja on tehty jo toista tuhatta.
Platonin kirjoittamat vuoropuhelut olivat sen verran kalliita tuotantoja, ettei Kreikan amfiteattereilla ollut varaa ostaa niihin esitysoikeuksia. Suurin osa dialogeista oli sisällöltään melko perinteistä perhedraamaa, mutta Platonin hillitön parta ja vuohillepuhujan maine ovat saaneet tutkijat hakemaan niistä joitakin syvempiä merkityksiä. Nykyoppineet yhdistävätkin suuressa viisaudessaan nämä satuilut "filosofiseen analyysiin".
===Tulkintoja===
Esimerkiksi Platonin kuuluisin tragedia, ''Daylight – paniikki tunnelissa'' on tarina luolaan sidotuista vangeista, jotka katselevat varjoja seiniltä. Sitten viisain kaikista hahmoista (eli todennäköisesti Platon itse tai Sokrates) käy ulkopuolella ja huomaa, että kyseessä on [[elokuva]]teatteri eivätkä tapahtumat ole totta. Muut elokuvankatsojat eivät tietenkään usko sitä, koska ovat koko elämänsä ajan tutustuneet Ridge Forresterin vaiheisiin (jotka ovat muuten hyvä esimerkki Platonin loputtomasta ja äärettömän rasittavasta vuoropuhelusta).
=Jossa joku Guyanan pastori= =naama vaahdossa saarnas niin= =Ja muutamat meistä matkaa ==vielä jaksaa jatkaa"Filosofiseen analyysiin" sidottuna tarina lakkaa olemasta hauska ja viihdyttävä.Se muuttuu jotenkin sellaiseksi, että se elokuvateatterin ovellakin käynyt henkilö on katsomassa toista elokuvaa – vähän kuin Matrixissa.Tästä tietysti päädytään siihen, että jokaisen ihmisen tulisi asua luolassa ja kaikki on tosi EVVK, koska kaikki on harhaa..=
      <font color=red size=7> <big><big><b><i>JA MUISTAKAA       {{vilkkuu|VANDAALIT!}}      <font color=#2DED93>  {{vilkkuu|HIKIPEDIAN}}        SIIVOUSOSASTO        TOIMII        <font color=black>VERONMAKSAJIEN</font>        <font color=#E1EB2F>{{vilkkuu|RAHOILLA}}Toinen myöhemmissä tulkinnoissa siistitty teos on ''Valtio'',</font>       <font color=#2DED93>JOTEN <font color=red>KUN       {{vilkkuu|VANDALISOIT}}        HIKIPEDIAAjossa Platon suorasanaisesti kuvaa,<font color=#2DED93> NIIN SE ON        <font color=#BB23F7>{{vilkkuu|VÄHÄN KUIN}}      <font color=#DDDF1F>{{vilkkuu|isääsi}}       {{vilkkuu|ÄÄNESTÄISIT!}}   kuinka [[Kuva:Myyrmannin_räjähdys.jpg|thumb|1000px|/watch?v=K7yAO-QCSWAdiktatuuri]]   <font color=red><small><small>Joulupuu on rakennettu    homohomohomo paras ja kehittynein idea, mitä ihmiskunta ikinä tulee keksimään. Diktatuurin ideana on jo ovella.    Kalinka! Zdnepryvitš morotzov!    Ja sit vähän YUP:ta. FIS-molli?      Kiitos! Jyvä kaipaa akanoita    Ja ilman pakanoita    pyhimys piiloon jää    Ja muutamat meistäkin    lauletaan lataamoon <small>tarjota hallitsijalle (Downloadfestarit, you know?järkisielulle)</small>    Vaan sielläkin eletään elämää..     Ja hienoa sellaista! xO     LALALALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA    AAAAAAAAAAAAAAA    AA     A      A    A     A        AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaeeeeeeaa!    <font color=#1ADDE4>''HEY MAN, LOOK AT ME   ''ROKKIN AUT, IM ON THE   ''RADIOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO</font>     <font color=black>''HEY MAN, LOOK AT ME     ''ROKKIN AUT, IM ON THE   ''VIDEOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO</font>   <font color=#1ADDE4>''HEY MAN, LOOK AT ME     ''ROKKIN AUT, IM ON THE   ''RADIOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO</font>     {{vilkkuu|YST. TERV.}}     {{vilkkuu|YYUUPEE}}   {{vilkkuu|ja kaverit}}   {{vilkkuu|WITH DANNY & LISA}} iankaikkinen [[Luokka:YUPelämä]] [[Luokka:Sweet Danny and Lisaaa-aaa-aaa..]] Kirja aloitti ihannevaltiosarjan, jonka myöhempiä osia ovat raapustelleet esimerkiksi [[Luokka:RadioJohn Locke]] ja [[Luokka:VideoKarl Marx]] . Erityisesti Marxin yhteisomistusajatus on Platonille paljon velkaa, vaikkakin Platonin ''Valtiossa'' yhteisomistettiin ainoastaan [[Luokka:SankaritNainen|naisia]] ja [[Luokka:Supermiehetlapsi]] a. Hirveistä ajatuksista ja rasismista huolimatta nykytutkimuksessa Platonin ''Valtiota'' pidetään huomattavasti sivistyneempänä ja tärkeämpänä kuin ''Das Kapitalia'' tai ''[[Luokka:MusiikkiMein Kampf]]ia'' – lähinnä kai siksi, että Platon ei (ihan) ehtinyt käytännön sovelluksiin.
==Muu vaikutus==
14 350
muokkausta