Avaa päävalikko

Hikipedia β

Muutokset

Vappu

125 merkkiä lisätty, 16. maaliskuuta 2008 kello 20.43
ei muokkausyhteenvetoa
Vappu (ruots. den första maj) on toukokuun ensimmäinen päivä. Päivällä ei ole kristillisiä perinteitä, mutta sen juhla-arvo on viimeisen vuosisadan aikana kiistaton. Erityisesti poliittisesti vasemmistolaisittain suuntautuneille henkilöille vappu on yhtä kuin [[itsenäisyyspäivä]].
Vapun ulkoisiin tunnusmerkkeihin kuuluvat erityisesti värikkäät ilmapallot ja paperinauhat (serpentiinit). Yhtä olennaisesti vapun juhlintaan kuuluu runsas ja estoton alkoholijuomien käyttö ja sen myötä seuraavat lieveilmiöt yleisine sekoiluineen ja pahoinpitelyineen. Vappuna on aivan pakko pitää hauskaa vaikkei mitenkään huvittaisi, sillä juhlatunnelman pilaajia odottaa useimmiten turpakäräjät.[[Kuva:Lenin_Spede.gif‎|thumb|left|[[Spede Pasanen]] pitää vappupuhetta joskus 1930-luvulla [[Kuopio|Kuopion]] torilla.]]
Kansallinen poliisi -ja järjestyksenpitotoimi on jo useamman vuoden ajan ehdottanut vapun muuttamisesta työn juhlasta juoppojen ja sikailijoiden viralliseksi juhlapäiväksi. On muun muassa ehdotettu, että poliisit ja järjestysmiehet voisivat kohottaa osaltaan juhlatunnelmaa putkaankyöräämisten sijasta jakelemalla esimerkiksi ruusuja puistoissa kuseksiville ylioppilaille ja työn sankareille.
1 445
muokkausta