Avaa päävalikko

Hikipedia β

Muutokset

Søren Kierkegaard

1 merkki lisätty, 16. huhtikuuta 2008 kello 18.37
p
Kierkegaardin kehitys filosofina
Aikuistuttuaan hän ei koskaan kuitenkaan täysin vapautunut tästä ajattelumallista, mikä saattaa olla osasyy hänen aikuistumattomuuteensa.
==Kierkegaardin kehitys [[filosofi]]na==
Syötyään tarpeeksi isän makkaratiskin tuotteita Kierkegaard alkoi kritisoida voimakkaasti [[Tanska]]n luterialaista kirkkoa. Tästä johtuen makkaransyönti on kirkoissa yleensä nykyään kielletty. Hänen kehitykseensä vaikutti erityisesti suhde '''Mozartin musiikkifilosofiaan'''. On myös hikipedagogista näyttöä siitä, että hän omisti säveltäjän kuulatehtaan osakkeita, mistä syystä hän kirjoitti ''Mozart-esseet'', joissa hän ylisti erityisesti tiettyä isällistä Mozartin oopperaa. Kierkegaardin ongelmaksi muodostui kuitenkin isälleen antama lupaus, ettei koskaan ryhtyisi papiksi. Hän ei voinut sille kerrassaan mitään, että ajatus makkaraa syövästä papista kutkutti hänen mieltään. Isänsä kuolinvuoteella maatessaan Kierkegaard päätti kokeilla tätä asiaa ja vihitytti itsensä papiksi. Nyt selviäisi makkarakirkollisuuden toimivuus. Luterilaiset ovat aina ymmärtäneet makkaran, oluen ja seksin päälle. Ne ovat hyviä, koska ne ovat Jumalan luomia, tiedettiin kertoa. Kierkegaard uskoi tämän, olihan hän hypännyt uskon hyppyjä ennenkin. Hän oli tosin joskus jäänyt kiinni uskonhyppelyssä fuskaamisessa, kun oli ilmennyt, että hän oli ottanut vahtia vauhtia kesken hypyn pari kertaa. Näin hänestä tuli maailman ensimmäinen uskon kolmiloikkari. Filosofinen seiväshyppy on jäänyt kokonaan harjoittamatta, koska tarpeeksi idealistista uskon seivästä ei löytynyt.
===Asema filosofian historiassa===
[[Kuva:Kierkegaards_first__book.jpg|thumb|right|Kierkegaardin ensimmäinen kirja Om Begrebet Ironi med stadigt Hensyn til Socrates käsitteli raudanvalmistusta, ironiaa. Ironista kyllä, hän ei tiennyt sitä mitään.]]
Kirkegaardiin vaikuttivat monet tekijät, etupäässä aikaisemmat filosofit, kuten ''Hegel, Abraham, Luther, Kant, Hamann, Trendelenburg, Lessing, Socrates, Pluto, Plato, Xenophon, Xena ja Aristophanes''. Osalla näistä ei ole asian kanssa mitään tekemistä, sille he eivät millään voineet vaikuttaa enää siihen, että Kierkegaard luki jostain pamfleteista heidän ajatuksiaan, joita he olivat kuoltuaan katuneet syvästi. Pahoitellen etenkin suhtautui Sokrates, joka asennoitui asiaan kylmän platonisesti.  
==Kantin vaikutus==
''Immanuel Kantilla'' olisi ollut kanttia huomauttaa yhdestä jos toisestakin epätarkkuudesta Kierkegaardin filosofisessa järjestelmässä, mutta pahaksi onnekseen hän oli sattunut syntymään eri aikaan ja vieläpä eri paikkaan, eikä niin ollen kyennyt tekemään asialle mitään. Hänen järjestelmässään tiede ja uskonto yhdistyivät hengellis-hegeliläiseksi nirvanaksi, jossa kaikki oli yhtaikaa mahdollista ja mahdotonta. Siinä ei uskon paradokseja tarvittu ollenkaan. Siksi Kierkegaardin olisi pitänyt olla tekemättä mitään hyppyjä, ja vain perusteella kantansa loogisesti niin ettei kukaan olisi voinut väittää vastaan, koska ei kuitenkaan olisi tajunnut siitä mitään. Tämä oli Kantin taktiikka, jota myöhemmin noudattivat menestyksekkäästi mm. Freud, Marx, Engels ja Jung luodessaan kukin omat aikansa kukkineet filosofiansa.
palauttajat
959
muokkausta