Ero sivun ”Mitä minulla on taskussani?” versioiden välillä

995 merkkiä lisätty ,  5. toukokuuta 2008 kello 20.51
===Kysymyksen ratkaiseminen===
Toisin sanoen tässä meillä on olemassa jotain, jonka olemassaolon luonteesta meillä ei ole tietoa, mutta joka sijaitsee ennalta määrittelemässämme taskussa. Tiedämme kuitenkin että se on jotakin, joten sillä on jonkinlainen luonne. Yksinkertaisin vastaus kysymykseen olisi aika usein "käsi". Mutta yleisesti tätä ei ole jostain syystä pidetty kovin mielenkiintoisena ratkaisuna. Taskussa olemiseen ilmeisesti vaaditaan jotain kokonaisvaltaisempaa. Käsi on kuitenkin kiinni käsivarressa, joka ei ole taskussa. Jos siis olisi irtileikattu käsi, joka ei olisi kiinni taskun ulkopuolisessa ulokkeessa, sekin voisi olla taskussa. Vastaus "käsi" on siksi, "plausible, but not confirmed".
 
Muussa tapauksessa meidän olisi saatava jonkinlainen tieto siitä, mitä taskussa on. Tämän tiedon voisi saada vaikka uhkailemalla, mutta monet moralistit - paitsi kenties utilitaristit tai jesuiitat - olisivat sitä mieltä että tämä ei ole sovelias tapa saada vastauksia filosofisiin kysymyksiin.
 
Toisaalta meillä voisi olla myös jokin tapa vakoilla ja nähdä taskun kankaan läpi. Mutta siinä kävisi juuri kuten uhkailun kohdalla kävi. Lisäksi meille ei ole määritelty röntgennäköä, emmekä siksi voi pikku ajatusleikissämme sitä soveltaa. Voisimme tietenkin myös palkata jonkun varastamaan taskun sisällön, mutta edellisten ongelmien lisäksi kohtaisimme dilemman, jonka mukaan sormus ei enää olisikaan taskussa. Mittaaminen siis tässä tapauksessa muuttaisi lopputulosta ja taskussa olevasta asiasta ikään kuin [[schrödingerin kissa]].
 
Tiedämme kuitenkin joka tapausessa että taskussa oleva on "näkymättömissä". Se on siis "näkymättömyys" -jotain.
 
==Mahdollisia ratkaisuja==
14 355

muokkausta