Avaa päävalikko

Hikipedia β

Muutokset

Maailmanvalloitus

4 835 merkkiä lisätty, 20. heinäkuuta 2008 kello 08.17
ei muokkausyhteenvetoa
==Goottivaltakunta==
 
{{pääartikkeli|Gootit}}
[[Gootit]]lähtivät maailmanvalloitukselleen alunperin Keski-[[Ruotsi]]n Göötanmaalta noin 100 v[[Jeesus|Jeesuksen]] syntymän jälkeen. Tukikohdakseen he ottivat Veikselin suun.. He siinä sivussa valtasivat Gotlannin ja etenivät kuin kuuma veitsi voihin pitkin Itä-Eurooppaa. Laajimmillaan imperiumi ulottui kuningas Hermanarikin aikoihin (k3. 375 jKr), jolloin se ulottui Itämereltä Mustallemerelle. Valtakunta kuitenkin romahti [[hunnit|hunnien]] hyökkäykseen, jonka jälkeen gootit alkoivat valumisen länteen, Rooman alueelle. Itägootit valloittivat Italian ja Alarikin johdolla Rooman 410, ja länsigootit puolestaan perustivat Espanjaan oman valtionsa, joka kesti vuoteen 711. Surkea loppu Länsi-Rooman valtakunnalle. Gootteja on kuitenkin yhä edelleen Suomessakin.
 
'''Raadin arvio:'''
 
*'''Johtopäätös:'''
 
==Attila ja muut hunnit==
 
Hunnit, kiinaksi ''xiong-nu'' (ääntyy suunnilleen shung-nu) lähtivät alunperin Kiinan rajalta maailmanvalloitukseensa noin 100 jKr ja valloittivat siinä sivussa puoli Euraasiaa. He huomasivat goottivaltakunnan olevan heidän tiellään matkalla Eurooppaan, joten he päättivät vallata sen. Kuninkaansa Attilan (445) johdolla he sitten päättivät vallata Euroopan ja hyökkäsivät Länsi-Roomaan, tuhoten ryöstäen ja polttaen. Roomalaisilla oli riittävästi tekemistä jo goottienkin kanssa, mutta jotenkin he saivat armeijan kasaan ja löivät Hunnit Katalaunisten kenttien taistelussa 451. Saatuaan turpaansa Euroopassa he päättivät vallata Intian, ja heftaliitit perustivat sinne oman valtionsa, joka kesti vuoteen 570. Seuraavan kerran hunneista kuultiinkin vasta [[ensimmäinen maailmansota|ensimmäisessä maailmansodassa]].
 
'''Raadin arvio:'''
 
*'''Johtopäätös:'''
 
==Arabivaltakunta==
 
Muudan [[Muhammed|kaatumatautinen lukutaidoton pedofiili]] oli nähnyt halluja siitä, että enkeli Gabriel oli antanut hänelle tehtäväksi [[islam|perustaa uuden]] [[rauhan uskonto|rauhanuskonnon]], jonka tehtävä oli saattaa koko maailma rauhaan. Kyseinen heebo-jonka-nimeä-ei-mainita, tekikin työtä käskettyään, ja aikansa karavaaneja ryösteltyään valloitti tukikohdakseen Mekan, josta lähdettiin maailmanvalloitukseen. Bysantti ja Persia olivat sotineet toisensa näännyksiin, ja kahden korvapuusti on tunnetusti kolmannen kauppa; uskonkiihkoiset ruosteisia käyräsapeleitaan heilutelleet arabit rauhoittivat alle sadassa vuodessa alueen, joka ulottui Atlantilta Intiaan. Siinä sivussa miljoonittain sodan uskontojen harjoittajia, kuten buddhalaisia ja hinduja, rauhoitettiin. Rauhoittaminen päättyi idässä vasta bysanttilaisten polttavaan vastalauseeseen ja lännessä Kaarle Martelin [[Warhammer|rauhanvasaraan]]. Lopulta arabit huomasivat olevansa konkurssitilassa, kun enää ei virrannut rauhansaalista ja alkoivat rauhoittaa toisiaan. Arabivaltakunta hajosi 900-luvulle tultaessa, ja 1000-luvulla siitä oli jäljellä enää muisto. Ja tietysti Allahin käsky saattaa koko maailma rauhaan.
 
'''Raadin arvio:'''
 
*'''Johtopäätös:'''
 
==Turkin imperiumi==
[[Kuva:Ottoman_1683.png|200px|right]]
Seuraava vakavampi yrittäjä [islam|rauhanuskonnon]] saralla oli [[Turkki]], joka yritti saavuttaa Otto-Man -kebabkioskiketjullaan koko maailman pikaruokabisneksen haltuunsa. Yhdestä pikku putkasta Anatoliassa aloittanut Otto-Man siirsi pääkonttorinsa Konstantinopoliin 1453, saatuaan sitä ennen tukevan jalansijan Itä-Euroopassa 1389 alkaen. Otto-Man -ketju ulottuikin aina Gibraltarilta Irakin rajoille ja sillä oli toimipisteitä koko Balkanilla ja osin Ukrainassakin. Se kuitenkin joutui markkinaosuuskiistaan itävaltalaisen Habsburger©-ketjun kanssa, ja pitkällisen markkinaosuustaistelun jälkeen Otto-Man -kebabketju meni yrityssaneeraukseen 1922.
 
'''Raadin arvio:'''
 
*'''Johtopäätös:'''
 
==Portugalin maailmanvalta==
 
Portugalilaiset päättivät lähteä maailmanvalloitukseen 1400-luvulla, kun he huomasivat että [[islam|rauhanuskonto]] oli ajettu mereen, toisella puolen Portugalia oli meri, ja toisella puolen taas neljä espanjalaista kuningaskuntaa. ''Tee toisille se mitä he tekisivät sinulle mutta tee se ensin'' tuumivat nuo presuntonpurijat, ja tuumivat, että meri on pienempi riesa kuin espanjalaiset. Niinpä he lähtivät merelle, ja aivan ensimmäisenä valtasivat Madeiran tukikohdakseen. Sieltä sitten iskettiin ympäri maailmaa, ja nopeaan tahtiin vallattiin Brasilia, Angola, Mosambik ja iso määrä muita tukikohtia. Ongelmia alkoi tulla 1580 ensin Alcazarquivirin taistelun jälkeen, jonka seurauksena Portugalin kruunu joutui Espanjalle, ja sitten jouduttiin ongelmiin [[hollanti]]laisten(!) (''Hollantilaisten?'') kanssa, jotka ryöväsivät heiltä Itä-Intian siirtomaat. Pienin keskeytyksin imperiumi kesti aina vuoteen 1974, jonka jälkeen portugalilaiset päättivät antaa alusmailleen itsenäisyyden.
 
'''Raadin arvio:'''
 
*'''Johtopäätös:'''
 
==Espanjan maailmanvalta==
==Britannian imperiumi==
palauttajat
1 575
muokkausta