Avaa päävalikko

Hikipedia β

Muutokset

Käyttäjä:Tacoman/Kiinan kieli

1 973 merkkiä lisätty, 18. helmikuuta 2009 kello 18.45
ei muokkausyhteenvetoa
'''Kiinan kielen''' - 漢語 (hànyǔ) tai 中文 (zhōngwén) - puhujia on pääasiassa [[Kiina]]ssa. Kiina kuuluu vino-silmäisiin kieliin, joita kiinan lisäksi ovat [[mm.]] [[tiibetin kieli|tiibet]] ja [[japanin kieli|japani]].
 
 
== Murteet ==
Kiinassa on niin paljon murteita ettei erkkikään saa selvää. Pahimillaan murteet eroavat toisistaan yhtä paljon kuin rauman ja savon murre.
 
===Mandariinikiina===
Kiinan virallinen kieli ja ylivoimaisesti suurin puhujamäärältään. Saanut nimensä siitä että puhe kuulostaa siltä kuin puhujalla olisi suu täynnä mandariinia (mandariinihan on BTW kotoisin Kiinasta). Kieli on virallinen opetuskieli kouluissa ja ainoa kieli mitä kuuluu radiossa ja telkkarissa. Mahtaa olla ikävää muiden murteiden puhujilta (mitähän engelsmannit, saksalaiset tai norjalaiset sanoisivat jos joutuisivat kuuntelemaan pelkkää ruotsia...).
 
===Wu-kiina===
Nimi tulee murteen "minä" tarkoittavasta sanasta. Kieltä puhutaan pääasiassa [[Shanghai]]ssa, jonka asukkaita [[Peking]]iläiset tyypillisesti väittävät itsekeskeisiksi. Puhujamääriltään toisiksi suurin ryhmä.
 
===Kantoninkiina===
Niin kuin nimi kertoo, kieli on lähtöisin jostain [[Sveitsi]]n kantonista. Sitä on erittäin raskasta ruveta opiskelemaan, sillä erilaisia sävelkorkoja (joilla sanan merkitys muuttuu) on ihan liikaa. Kun mandariinissa niitä on neljä; kantonissa niitä on '''SEITSEMÄN'''. Miten helvetissä ne paikalliset ovat voineet selvitä siitä huolimatta tähän päivään asti...
== Kiinan kirjoitusmerkit ==
Kukaan ei ole oppinut lukemaan, eikä ymmärtämään sitä, koska kiinan kielen merkeistä on loputtomasti erilaisia (henkilökohtaisia) muunnoksia ja niitä on muutenkin paljon. Sitä vain katsellaan ja yritetään arvata tai tajuta, mitä kiinan kielisen tekstin kirjoittaja on tarkoittanut kirjoituksellaan viestiä.
 
== Toonit ==
Kiinassa on helvetin paljon homonyymisia sanoja. Se ei tarkoita mitenkään homoseksuuleja, vaan samaa tarkoittavia sanoja. Esimerkiksi ''mai'' tarkoittaa sekä "ostaa" että "myydä". Ne voi erottaa ainoastaan tooneilla, eri millä äänenkorkeudella sanat lausutaan. Parempi sitten lausua oikein, tai voi tietää todella huonoa...
 
Tooneja on neljä
# Pitkä ja korkea
# Nouseva
# Ensin laskeva, ja sitten nopeasti nouseva
# Nopeasti laskeva
 
Periaatteessa yllämainitttu on turha luettelo, kun ei niitä kumminkaan erota toisistaan.
 
==Hyödyllisiä fraaseja==
Kiinalaismerkki (pinyin(kiinan kielen romanisaatio)-käännös)
 
*欧冷何模 (Ōulěng hòmó)
===Katso myös===
32
muokkausta