Avaa päävalikko

Hikipedia β

Muutokset

Platon

4 merkkiä lisätty, 22. lokakuuta 2006 kello 10.26
p
ainakin yksi typo pois..
Filosofina Platon ehti kirjoittaakin silti monista aiheista. Tyyliltään hän oli näytelmäkirjailija, joten hänen kirjoituksensa ovat pääasiassa vuoropuheluita. Ajatuksen tähän hän oli saanut vapaapainijan urallaan, joilloin Platon oli huomannut, että useimmat vastustajat voi yksinkertaisesti kysellä uuvuksiin. Hän harjoitti tätä kirjoituksissaan ja tappoi useita aikalaisiaan ja historiantutkijoita loputtomalla höpinällä.
Platonin tavaramerkki, kuluneet sandaalit ja vanha lakana, riittivät ajamaan vastaväittäjät ja puhekumppanit karkuun jo ennen kuin Platon ehti edes avata suutaan. Tästä harmistuneena hän joutui puhumaan lähinnä vuohille [[vuohi]]lle ja itselleen. Kun hän huomasi näiden molempien (eirtyisesti erityisesti jälkimmäisen) suunnattoman ylivertaisuuden muihin olentoihin nähden, Platon kehitti teorian ideaalista ideasta ja typerästä rahvaasta. Idea oli täydellinen ja typerä rahvas vain idean haalea kopio. Koska vuohille puhuminen ja itsekehu eivät vielä antiikin Kreikassa olleet järin hyväksyttävää toimintaa, Platon vaihtoi itsensä tilalle opettajansa Sokrateen. Sokrateksen kuolema sattuikin juuri sopivaan aikaan, sillä näin Platon pystyi aloittamaan koko länsimaisen filosofian tärkeimmän projektin: Sokrateksen oikeudenkäynnin puolustuspuheiden kirjoittamisen. Tähän päivään mennessä Sokrateksen sanomisten eri variantteja on tehty jo toista tuhatta.
Platonin kirjoittamat vuoropuhelut olivat sen verran kalliita tuotantoja, ettei Kreikan amfiteattereilla ollut varaa ostaa niihin esitysoikeuksia. Suurin osa dialogeista oli sisällöltään melko perinteistä perhedraamaa, mutta Platonin hillitön parta ja vuohillepuhejan maine ovat saaneet tutkijat hakemaan niistä joitakin syvempiä merkityksiä. Nykyoppineet yhdistävätkin suuressa viisaudessaan nämä satuilut "filosofiseen analyysiin".
häivyttäjät
17 148
muokkausta