Avaa päävalikko

Hikipedia β

Muutokset

Platon

117 merkkiä lisätty, 22. lokakuuta 2006 kello 10.30
p
pari typoa lisää
Platonin tavaramerkki, kuluneet sandaalit ja vanha lakana, riittivät ajamaan vastaväittäjät ja puhekumppanit karkuun jo ennen kuin Platon ehti edes avata suutaan. Tästä harmistuneena hän joutui puhumaan lähinnä [[vuohi]]lle ja itselleen. Kun hän huomasi näiden molempien (erityisesti jälkimmäisen) suunnattoman ylivertaisuuden muihin olentoihin nähden, Platon kehitti teorian ideaalista ideasta ja typerästä rahvaasta. Idea oli täydellinen ja typerä rahvas vain idean haalea kopio. Koska vuohille puhuminen ja itsekehu eivät vielä antiikin Kreikassa olleet järin hyväksyttävää toimintaa, Platon vaihtoi itsensä tilalle opettajansa Sokrateen. Sokrateksen kuolema sattuikin juuri sopivaan aikaan, sillä näin Platon pystyi aloittamaan koko länsimaisen filosofian tärkeimmän projektin: Sokrateksen oikeudenkäynnin puolustuspuheiden kirjoittamisen. Tähän päivään mennessä Sokrateksen sanomisten eri variantteja on tehty jo toista tuhatta.
Platonin kirjoittamat vuoropuhelut olivat sen verran kalliita tuotantoja, ettei Kreikan amfiteattereilla ollut varaa ostaa niihin esitysoikeuksia. Suurin osa dialogeista oli sisällöltään melko perinteistä perhedraamaa, mutta Platonin hillitön parta ja vuohillepuhejan vuohillepuhujan maine ovat saaneet tutkijat hakemaan niistä joitakin syvempiä merkityksiä. Nykyoppineet yhdistävätkin suuressa viisaudessaan nämä satuilut "filosofiseen analyysiin".
===Tulkintoja===
Esimerkiksi Platonin kuuluisin tragedia, ''Daylight – paniikki tunnelissa'' on tarina luolaan sidotuista vangeista, jotka katselevat varjoja seiniltä. Sitten viisain kaikista hahmoista (eli todennäköisesti Platon itse tai Sokrates) käy ulkopuolella ja huomaa, että kyseessä on elokuvateatteri eivätkä tapahtumat ole totta. Muut elokuvankatsojat eivät tietenkään usko sitä, koska ovat koko elämänsä ajan tutustuneet Ridge Forresterin vaiheisiin(jotka ovat muuten hyvä esimerkki Platonin loputtomasta ja äärettömän rasittavasta vuoropuhelusta).
"Filosofiseen analyysiin" sidottuna tarina lakkaa olemasta hauska ja viihdyttävä. Se muuttuu jotenkin sellaiseksi, että se elokuvateatterin ovellakin käynyt henkilö on katsomassa toista elokuvaa – vähän kuin Matrixissa. Tästä tietysti päädytään siihen, että jokaisen ihmisen tulisi asua luolassa ja kaikki on tosi EVVK, koska kaikki on harhaa.
Toinen myöhemmissä tulkinnoissa siistitty teos on ''Valtio'', jossa Platon suorasanaisesti kuvaa, kuinka [[diktatuuri ]] on paras ja kehittynein idea, mitä ihmiskunta ikinä tulee keksimään. Diktatuurin ideana on tarjota hallitsijalle (järkisielulle) iänkaikkinen [[elämä]]. Kirja aloitti ihannevaltiosarjan, jonka myöhempiä osia ovat raapustelleet esimerkiksi [[John Locke]] ja [[Karl Marx]]. Erityisesti Marxin yhteisomistusajatus on Platonille paljon velkaa, vaikkakin Platonin ''Valtiossa '' yhteisomistettiin ainoastaan [[Nainen|naisia]] ja [[lapsi]]a. Hirveistä ajatuksista ja rasismista huolimatta nykytutkimuksessa Platonin ''Valtiota'' pidetään huomattavasti sivistyneempänä ja tärkeämpänä kuin ''Das Kapitalia'' tai ''Mein Kampfia'' – lähinnä kai siksi, että Platon ei (ihan) ehtinyt käytännön sovelluksiin.
==Muu vaikutus==
*''Koko maailman suullinen filosofia, sen historia ja tulevaisuus''
*''Suullinen suhteellisuusteoria ja kaiken teorian esiaste''
*''Puhuttu elämän tarkoitus ja kuolemanjälkeinen [[kuolema]]n jälkeinen elämä''
*''Kvanttimekaniikan suulliset perusteet alkemisteille''
häivyttäjät
17 148
muokkausta