Ero sivun ”Hevonen” versioiden välillä

84 merkkiä lisätty ,  26. huhtikuuta 2011 kello 08.43
ei muokkausyhteenvetoa
p (Käyttäjän ”137.163.16.160” tekemät muokkaukset kumottiin ja artikkeli palautettiin käyttäjän 81.175.224.42 versioon.)
'''Hevoset''' ([[latina]]ksi: ''conimus caaccimus'') ovat isokokoisia, kauramoottorilla toimivia työ- ja kuljetuskoneita. Hevonen kuuluu [[insinööri]]taidon ensimmäisiin saavutuksiin, koska se on eräs varhaisimmista monitoimikoneista. Hevonen oli keksintönä niin perustavanlaatuinen, että sitä käytettiin vuosituhansia ratsuina, vetoeläiminä ja maatalous- ja [[metsä]]töissä. (Eikä unohdeta kaikken rakastamaa [[makkara|meetwurstia]]!) Hevonen tunnetaan myös nimellä hevoinen.
 
Hevosia on erilaisia rotytyyppejä, niihin kuuluu kuraveriset, typöveriset, karvattomat,[[leipä|leivän]] päällä olevat ja lämpoveriset (+ [[poni]]t). Kuraverisiä, jotka ovat kaikista raskaimpia, käytettiin pakkotyökoneina ennen [[traktori|traktoreita]], typöverisiä laukka-ajoneuvoina ja lämpöverisiä kärryjen edessä. Rakeenteeltaan nämä ovat samanlaisia, vaikkakin ovat eri tarkoituksiin käytettäviä juhtia. Lämpöverisen hevosen keksiminen oli ehdoton edellytys [[ritari]]en valmistamiselle. Jostakin syystä muita kuin lämpöverisiä hevosia kutsutaan ''kylmäverisiksi'', vaikka ne eivät olekaan [[matelija|matelijoiden]] tapaan vaihtolämpöisiä. Helsingin edustalta tunnetaan myös kuiva hevonen, jossa ei ole verenkiertoa lainkaan.hevoset on parhaita olentoja koko maailmasssa !!!! j aturha väittää vastaaa!!! <3
 
Traktorit, [[auto]]t ja [[panssarivaunu]]t ovat [[1900]]-luvulla pitkälti syrjäyttäneet hevosen varsinaisista käyttötarkoituksistaan, ja hevosesta on ainakin teollistuneissa maissa tullut lähinnä harrastuskone snobeille. Hevoset ovat silti yhä monelle [[ammatti]]. [[Suomi|Suomessakin]] arvioidaan hevosalalla työskentelevän täyspäiväisesti noin 5 000 henkilöä, mukaanlukien [[makkara|lihanjalostusteollisuus]].
Rekisteröitymätön käyttäjä