Avaa päävalikko

Hikipedia β

Muutokset

Sotapallo

174 merkkiä lisätty, 12. tammikuuta 2014 kello 22.42
p
ei muokkausyhteenvetoa
== Historia ==
[[Suomalaiset]] talonpojat kehittivät sotapallon joskus [[1400-luku|1400-luvulla]]. Se sai nykyiset sääntönsä ensikerran [[1867]], kun Pertti [[Lahti|Lahdesta]] ja Erkki Virtanen olivat sodassa ja ratkaisivat sen tälä tällä pelillä, jossa on nykyiset säänöt. Pertti voitti ja perusti pian maailman Kansainvälisen Sotapalloliiton.
Suomi kuului alusta alkaen maailmanparhaisiin lajin maihinhuippumaihin. Se sai Suomen saatua kovia haastajia muiden pohjoismaiden lisäksi kovia haastajia [[Iso-Britannia|Iso-Britanniasta]], [[Ranska|Ranskasta]], [[Saksa|Saksasta]], [[Jugoslavia|Jugoslaviasta]] sekä useista Afrikan maista. Ensimmäisen kerran lajia pelattiin Lajin ensimmäinen MM-tasolla tason peli pelattiin [[1920]], ja siitä eteenpäin aina kahden vuoden välein. Ensimmäinen lajin maailmanmestari oli Ensimmäiset maailmanmestaruuskisat voitti [[Zimbabwe]].
== Säännöt ja varusteet ==Peliin tarvitaanvähintään:*16 haulikkoa (enemmän jos ne hajoaa)
*Teräspallo
*Munakranaatteja
*Viivoja pelikenttään
*Sinko
Edellämainittuja tulee olla joitain kappaleita varalla, vaurioita ja vahinkoja varten.
Peli alkaa kun toinen joukkue, joka arvotaan, hyökkää vastustajan alueelle. Pelaajan Joukkueen tehtävänä on tarkoitus vallata toiselta pelaajalta joukkueelta alueita potkaisemalla pallo johonkin kohtaan pelikenttää. Samaan aikaan Joukkueitten muut pelaajat käyttävät haulikoitaan rynnäköintiin sekä vastaavasti rynnäkköjen torjumiseen. Jos joku vihollinen torjuu laukauksen ottamalla sen käsiinsä, hyökkäys torjutaan ja vihollinen saa pallon haltuunsa ja aloittaa oman hyökkäyksen. Jos kukaan Mikäli hyökkäystä ei torju hyökkäystä, se rekisterödään hyökkääjälletorjuta, joka saa näin hyökkäävä joukkue yhden pisteen. Jos vihollinen Mikäli puolustavan joukkueen pelaaja torjuu hyökkäyksen muulla kuin käsillä tai jaloilla, se "kuolee" eikä saa enää osallistua peliin. Kun hyökkääjä on saanut vallattua kokonaan ison alueen, jossa joku sen pelaaja pystyy seisomaan, yksi sen jäsenistä voi yrittää vapaapotkua vastustajan maaliin. Jos pallo menee maaliin maalivahdin selän taakse, joukkue jonka riveissä maalin tehnyt pelaaja on, voittaa pelin, vaikka varsinainen peliaika ei olisi loppunut. Varsinainen peliaika kestää yhteensä 5 vuotta, ja jos sinä aikana ei ole tehty yhtään maalia, se jolla on enemmän pisteitä voittaa. Pelissä käytetään monesti munakranaatteja vaikeuttamaan kentällä etenemistä. Munakranaatin täydellinen osuma tosin sattuu vähemmän aikaa, kuin vaikkapa pohkeeseen 250 km/h nopeudella kivahtanut teräspallo. Sinko tulee mukaan vasta kehittyneemmissä säännöissä.
=== Rangaistukset ===
== Kansainvälisyys ==
Tässä on FIWA:n 20 parasta maata listattuna:
#[[Suomi]]#[[Iso-Britannia]]#[[Brasilia]]#[[Kanada]]#[[USA]]#[[Venäjä ]] (ent. [[Neuvostoliitto]])#[[Saksa]]#[[Tsekki]]#[[Freelanti]]#[[Ranska]]#[[Tanska]]#[[Espanja]]#[[Italia]]#[[Norja]]#[[Etelä-Afrikka]]#[[Australia]]#[[Meksiko]]#[[Kiina]]#[[Slovakia]]#[[Jugoslavia]]
== Luettelo Sotapalloliigoista eri maissa ==
osoitepaljastimen käyttäjät, häivyttäjät, palauttajat, ylläpitäjät
5 677
muokkausta