Avaa päävalikko

Hikipedia β

Muutokset

Käyttäjä:Tacoman/Kiinan kieli

162 merkkiä poistettu, 11. heinäkuuta 2014 kello 10.51
Tässä.
{{quote3|Cha chang zhai Zhonghuo| Tee kasvaa Kiinassa}}
'''Kiinan kielen''' - 漢語 (hànyǔ) tai 中文 (zhōngwén) - puhujia on pääasiassa [[Kiina]]ssa. Kiina kuuluu vino-silmäisiin vinosilmäisiin kieliin, joita kiinan lisäksi ovat [[mm.]] [[tiibetin kieli|tiibet]] ja [[japanin kieli|japani]]. Kiinan kieli saattaa tuntua aluksi käsittämättömältä, koska sen kirjoitusjärjestelmä on sukua [[alien|avaruuden muukalaisten]] kirjoitusjärjestelmälle. 
== Murteet ==
===Mandariinikiina===
Kiinan virallinen kieli ja ylivoimaisesti suurin puhujamäärältään. Saanut nimensä siitä että puhe kuulostaa siltä kuin puhujalla olisi suu täynnä mandariinia (mandariinihan on BTW kotoisin Kiinasta). Kieli on virallinen opetuskieli kouluissa ja ainoa kieli mitä kuuluu radiossa ja telkkarissa. Mahtaa olla ikävää muiden murteiden puhujilta (mitähän engelsmannit, saksalaiset tai norjalaiset sanoisivat jos joutuisivat kuuntelemaan pelkkää ruotsia...).
===Wu-kiina===
Nimi tulee murteen "minä" tarkoittavasta sanasta. Kieltä puhutaan pääasiassa [[Shanghai]]ssa, jonka asukkaita [[Pekingpeking]]iläiset tyypillisesti väittävät itsekeskeisiksi. Puhujamääriltään toisiksi suurin ryhmä.
===Kantoninkiina===
Niin kuin nimi kertoo, kieli on lähtöisin jostain [[Sveitsi]]n kantonista. Sitä on erittäin raskasta ruveta opiskelemaan, sillä erilaisia sävelkorkoja ([[hulluus|joilla sanan merkitys muuttuu!]]) on ihan liikaa. Kun mandariinissa niitä on neljä; kantonissa niitä on '''SEITSEMÄN'''. Miten helvetissä ne paikalliset ovat voineet selvitä siitä huolimatta tähän päivään asti...
== Kiinan kirjoitusmerkit ==
== Toonit ==
Kiinassa on helvetin paljon homonyymisia sanoja. Se ei tarkoita mitenkään homoseksuuleja, vaan tarkoittaa samaa tarkoittavia sanoja. Esimerkiksi ''mai'' tarkoittaa sekä "ostaa" että "myydä". Ne voi erottaa ainoastaan tooneilla, eri millä äänenkorkeudella sanat lausutaan. Parempi sitten lausua oikein, tai voi tietää todella huonoa...
Tooneja on neljä