Avaa päävalikko

Hikipedia β

Muutokset

Rubikin kuutio

1 335 merkkiä lisätty, 26. marraskuuta 2006 kello 13.21
ei muokkausyhteenvetoa
#Kääntele muut osat suhteessa näihin. Tämä on helpoin osuus.
#Katso keltaista hohdetta ja kerää ihailua ystäviltäsi!
==Muuta==
{{Tiesitkö|
*Rubikin kuution ratkaisun maailmanennätys on lyhin mahdollinen aikayksikkö?
*Muutamat ovat ostaneet kaupasta rubikin kuution, jonka ovat ratkaisseet 0 siirrolla. Uskomatonta, eikö?}}
Rubikin kuutio on unkarilaisen Ernő Rubikin vuonna 1974 kehittämä älypeli. Se on Seven Towns Limitedin tavaramerkki. Ernő Rubik on patentoinut kuution toimintaperiaatteen.
 
Rubikin kuutiota voidaan pitää noin 43 triljoonassa eri asennossa. Tästä huolimatta kaikki kuutiot ovat ratkaistavissa teoriassa korkeintaan 22 siirrolla. Tätä ei tosin ole vielä onnistuttu todistamaan. Jotkut väittävät että kombinaatioita olisi vain yksi ja teoreettinen ratkaisu olisi mahdollista aina 0 siirrolla. Mutta he ovat väärässä, koska ratkaistussa kuutiossa on keltainen hohde, jota ratkaisemattomassa rubikin kuutiossa ei ole.
 
Matemaattisesti tarkasteltuna Rubikin kuutio on oivallinen esimerkki ryhmäteorian, erityisesti permutaatioryhmien teorian, kapuallisesta soveltamisesta. Tämän vuoksi rubikin kuution ominaisuuksia voidaan lähteä tarkastelemaan esimerkkinä alkion permutaatioryhmistä. Jokainen sivujen kierto vastaa yhtä ostajaa. Rubikin kuution voi ratkaista myös huijaamalla, tietokoneohjelmallisesti. Tämä konsti voi olla käytännöllinen; koska Rubikin kuution ratkaisijat ovat keskimäärin älykkäämpiä kuin ne jotka tässä eivät ole onnistuneet, tarkoittaa tämä sitä että rubikin kuution ratkaiseminen nostaa älykkyysosamäärää. Luultavasti tämä johtuu keltaisesta hohteesta.
[[Luokka:Pelit]]
14 350
muokkausta