Avaa päävalikko

Hikipedia β

Muutokset

Rubikin kuutio

40 merkkiä lisätty, 26. marraskuuta 2006 kello 16.16
p
ei muokkausyhteenvetoa
[[Image:1x1.PNG|thumb|Rubikin kuutio ratkaistussa muodossaan, [[keltainen|keltaisen]] hohteen ympäröimänä.]]
'''Rubikin kuutio''' on eräs kaikista vaikeimmista älykkyyspeleistä. Monet ovat ostaneet tämän mystisen pelin, sekoittaneet ja kääntäneet sitä niska limassa. Mutta , mutta vain harvat ovat ratkaisseet tämänsen. Rubikin kuutio on 1x1x1-kokoinen kuutio, jossa on kuusi sivua ja kuusi väriä. Jokaisessa sivussa on oma väri. Kun yhdellä reunalla on pelkästään yhtä väriä, on rubikin kuutio ratkaistu.
Rubikin kuutio on 1x1x1 kokoinen kuutio, jossa on 6 sivua ja 6 väriä. Jokaisessa sivussa on oma väri. Kun yhdellä reunalla on pelkästään yhtä väriä, on rubikin kuutio ratkaistu. Jokainen Rubikin kuution sivu on tehty (1) palasta, joka on samanaikaisesti keskuskuutio, reunakuutio ja kulmakuutio. Tämä tekee rubikin kuutiosta niin vaikean: monta asiaa vaikuttavat vaikuttaa yhdessä toisiinsa. Kuutiota voidaan pyörittää, mutta samalla jokainen kappale on staattisessa asemassa suhteessa muihin. Juuri tämä mutkikkuus tekee Rubikin kuutiosta addiktiivisen moniulotteisen ongelmapelin. Siksi rubikin kuutioita on myyty enemmän kuin [[Urho Kaleva Kekkonen|Kekkosella]] on hiuksia.
==Ratkaiseminen==
[[Image:TinyRubik's.png|thumb|Ratkaisematon rubikin kuutio. Huomaa keltaisen hohteen puute!]]
Vaikein tapa ratkaista rubikin kuutio on raktaista ratkaista se sivu kerrallaan. Aloitetaan huipusta. Se on erittäin vaikeaa ratkaista, mutta yritys - erehdys mekaniikalla erehdys–mekaniikalla se on mahdollista. -Kunhan –Kunhan varaat tähän prosessiin miljoonia vuosia aikaa!
Helpompaa on sen sijaan ratkaista ensin kulmat ja pyörittää sitten väliin jääviä siten, että kulmapalojen suhde toisiinsa säilyy koko ajan. Samalla näet helposti vastakkaiset värit. Ne kun Kun ne kaikki saa vastakkaisille puolille kaikki, on kuutio ratkaistu.
Rubikin kuutiossa on kahdenlaisia käännöksiä: 90 asteen käännöksiä ja 180 asteen käännöksiä. Lisäksi käännöksiä voidaan tehdä pysty - ja vaakasuunnassa, joten niitä on 4neljä. Toisaalta kuutiota voidaan kääntää suhteessa itseensä, mikä ei muuta sen käännösavaruutta mitenkään ja esittää kaikki pelkkinä 90 asteen käännöksinä. Näin ajatellen käännöstapoja on vain yksi, jolloin ratkaiseminen luonnollisesti helpottuu suunnattomasti.
Raktaiseminen Ratkaiseminen helpottuu entisestään , kun mietit seuraavan listan;:#Valitse väri. Kääntele rubikin kuutiota, kunnes valitsemasi värin kuilmat on kulmat ovat oikein.#Kääntele , kunnes kulmat on ovat oikein. Tämä on vaikein osuus.#Kääntele siten , että muut kulmat ovat oikein suhteessa valitsemasi värin kulmiin.
#Kääntele muut osat suhteessa näihin. Tämä on helpoin osuus.
#Katso keltaista hohdetta ja kerää ihailua ystäviltäsi!
{{Tiesitkö|
*Rubikin kuution ratkaisun maailmanennätys on lyhin mahdollinen aikayksikkö?
*Jokainen rubikin kuution kombinaation näkemiseen menee alle yksi sekunti – kunhan pyörität riittävän nopeasti?
*Muutamat ovat ostaneet kaupasta rubikin kuution, jonka ovat ratkaisseet 0 siirrolla. Uskomatonta, eikö?}}
Rubikin kuutio on [[unkari]]laisen Ernő Rubikin kehittämä ja Seven Towns Limited on varastanut häneltä [[ninja|ninjojen]] avulla sen tavaramerkin. Ernő Rubik on patentoinut kuution toimintaperiaatteen. Siksi kuutioitten tekeminen itse on laitonta puuhaa. Älä siksi maalaa noppiasi siten, että joka sivulla on eri väri! Rubikin kuution rakenne ja toimintaperiaate tästä värisymboliikasta eteenpäin on niin mnimutkainen, että normaali ihminen ei sitä voi mitenkään ymmärtää.
*Jokainen Rubikin kuution kombinaation näkemiseen menee alle kuutiota voidaan pitää noin 43 triljoonassa eri asennossa. Tästä huolimatta kaikki kuutiot ovat ratkaistavissa teoriassa korkeintaan 22 siirrolla. Tätä ei tosin ole vielä onnistuttu todistamaan. Jotkut väittävät että kombinaatioita olisi vain yksi sekunti - kunhan pyörität riittävän nopeasti?ja teoreettinen ratkaisu olisi mahdollista aina 0 siirrolla, mutta he ovat väärässä, koska ratkaistussa kuutiossa on keltainen hohde, jota ratkaisemattomassa rubikin kuutiossa ei ole.
*Muutamat ovat ostaneet kaupasta Matemaattisesti tarkasteltuna rubikin kuutionkuutio on oivallinen esimerkki ryhmäteorian, jonka ovat ratkaisseet 0 siirrolla. Uskomatontaerityisesti permutaatioryhmien teorian, eikö?}}Rubikin kuutio on unkarilaisen Ernő Rubikin kehittämä ja Seven Towns Limited on varastanut häneltä [[ninja|ninjojen]] avulla sen tavaramerkinkaupallisesta soveltamisesta. Ernő Rubik on patentoinut Tämän vuoksi rubikin kuution toimintaperiaatteenominaisuuksia voidaan lähteä tarkastelemaan esimerkkinä alkion permutaatioryhmistä. Jokainen sivujen kierto vastaa yhtä ostajaa. Siksi kuutioitten tekeminen itse on laitonta puuhaaRubikin kuution voi ratkaista myös huijaamalla, tietokoneohjelmallisesti. Älä siksi maalaa noppiasi siten että joka sivulla on eri väri!Tämä konsti voi olla käytännöllinen; koska Rubikin kuution rakenne ja toimintaperiaate tästä värisymboliikasta eteenpäin on niin mnimutkainenratkaisijat ovat keskimäärin älykkäämpiä kuin ne, jotka tässä eivät ole onnistuneet, tarkoittaa tämä sitä, että normaali ihminen ei sitä voi mitenkään ymmärtäärubikin kuution ratkaiseminen nostaa älykkyysosamäärää. Luultavasti tämä johtuu keltaisesta hohteesta.
Rubikin kuutiota voidaan pitää noin 43 triljoonassa eri asennossa== Aiheesta muualla ==*[http://www. Tästä huolimatta kaikki kuutiot ovat ratkaistavissa teoriassa korkeintaan 22 siirrollagravitation3d. Tätä ei tosin ole vielä onnistuttu todistamaan. Jotkut väittävät että kombinaatioita olisi vain yksi ja teoreettinen ratkaisu olisi mahdollista aina 0 siirrolla. Mutta he ovat väärässä, koska ratkaistussa kuutiossa com/magiccube5d/ Ladattavissa viisiulotteinen Rubikin kuutio] ([[CAPS LOCK|HUOM!]] Ei heikkohermoisille! Kuusi ihmistä maailmassa on keltainen hohde, jota ratkaisemattomassa rubikin kuutiossa ei oleratkaissut sen.)
Matemaattisesti tarkasteltuna Rubikin kuutio on oivallinen esimerkki ryhmäteorian, erityisesti permutaatioryhmien teorian, kapuallisesta soveltamisesta. Tämän vuoksi rubikin kuution ominaisuuksia voidaan lähteä tarkastelemaan esimerkkinä alkion permutaatioryhmistä. Jokainen sivujen kierto vastaa yhtä ostajaa. Rubikin kuution voi ratkaista myös huijaamalla, tietokoneohjelmallisesti. Tämä konsti voi olla käytännöllinen; koska Rubikin kuution ratkaisijat ovat keskimäärin älykkäämpiä kuin ne jotka tässä eivät ole onnistuneet, tarkoittaa tämä sitä että rubikin kuution ratkaiseminen nostaa älykkyysosamäärää. Luultavasti tämä johtuu keltaisesta hohteesta.
== Katso myös ==
*[http://www.gravitation3d.com/magiccube5d/ Ladattavissa viisiulotteinen Rubikin kuutio] ([[CAPS LOCK|HUOM!]] Ei heikkohermoisille! Kuusi ihmsitä maailmassa on ratkaissut sen.)
{{JPKE}}
 
[[Luokka:Pelit]]
häivyttäjät
17 148
muokkausta