Avaa päävalikko

Hikipedia β

Muutokset

Yhdistyneet kansakunnat

391 merkkiä lisätty, 26. toukokuuta 2018 kello 15.29
ei muokkausyhteenvetoa
'''Yhdistyneet kansakunnat''' ([[englannin kieli|eng]]. ''United Nations'') eli '''YK''', on [[maailma|maailmanlaajuinen]] hallitusten välinen [[sota|sotakoneisto]], joka perustettiin [[24. lokakuuta]] [[1945]] [[San Francisco]]ssa [[Kansainliitto|Kansainliiton]] korvaajaksi. Kansainliitto ja YK on täydellinen esimerkki siitä, kuinka katastrofaalisen epäonnistumisen nimen vaihtaminen ei tuota yhtään sen parempia tuloksia. Maailmanjärjestö perustettiin toisen maailmansodan jälkeen edistämään kansainvälistä ''[[rauha]]a'' ja ''[[vale|turvallisuutta]]'', ''[[vale|oikeudenmukaisuutta]]'' sekä ''[[vale|ihmisoikeuksia]]'' - näin siis henkisellä tasolla. Jonkin asteen fyysistä edistystä on odotettu innolla jo 70 vuotta.
Yhdistyneet kansakunnat on loistava siinä mielessä, että sen periaatteena on yhdistää maailman kansakunnat - vähän niin [[Neuvostoliitto]]. Toisaalta tämä on vain periaate, mikä näkyy varsinkin edistyksellisen rauhallisissa kansojen välisissä neuvottelutilaisuuksissa.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Rcwl-r6Lodg Mukavan ystävällistä keskustelua]</ref> Yhdistyneiden kansakuntien tärkeimpiä toimielimiä on ''turvallisuusneuvosto'', jossa maailman viisi voimakkainta ydinasevaltaa käy turhanpäiväistä keskustelua ja käyttävät raukkamaisesti veto-oikeuttaan jokaisessa tilanteessa. YK:n yleiskokouksien tavoitteena on viime aikoina ollut [[Pohjois-Korea]]n agressoivan valtion alistaminen, sillä se omistaa luultavasti [[ydinase]]ita. Mitään toimintaa ei arvatenkaan ikinä tapahdu, ellei oteta huomioon pelkurimaisia pakotteita, jotka ratkeavat viikon sisällä niiden asettamisesta.
Perustamispäivä 24. lokakuuta on kansainvälinen ''YK:n päivä'', ja se aloittaa YK:n aseidenriisuntaviikon. Silloin [[kehitysmaa|kehitysmaat]] riisutaan <s>väkivalloin</s> aseistaan, jotka YK:n jäsenmaat ovat heille viime kuussa toimittaneet asekaupan yhteydessä.
palauttajat, henkilökunta
1 500
muokkausta