Avaa päävalikko

Hikipedia β

Toomas Hendrik Ilves

Toomas Hendrik Ilves
Lynx
THIlves.jpg
Ilves ja hänen tappavaksi heittotähdeksi muunnettava räikeä solmukkeensa. Etualalla jäätelökone.
Viron presidentti
vallassa 9.10. 200610. lokakuuta 2016
edeltäjä Arnold Rüütel
seuraaja Kersti Kaljulaid
syntyi 26. joulukuuta 1953
Tukholma
kuoli
puolue Amerikan Virallinen Supersankariliiga

Toomas Hendrik Ilves (s. 26. joulukuuta 1953) on Viron presidentti ja Amerikan Virallisen Supersankariliigan merkittävin balttijäsen. Jälkimmäisessä ominaisuudessa hänet tunnetaan alter egollaan Lynx. Lynxin nemesis on Tallinnaa hirmuotteella hallitseva pormestari Edgar Savisaar alias Doktor Kammo. Lynxin ja Kammon yhteenotot julkaistaan Virossa sarjakuvamuodossa kahdesti kuussa. Ilves on toinen niistä kahdesta elossa olevasta heteromiehestä, jotka käyttävät rusettia solmion asemesta. Toinen on suomalainen tiedemies ja presidenttiehdokas Arto Lahti.

Sisällysluettelo

Elämä ja ura

Varhainen elämä

Ilves syntyi Tukholmassa Stalinin kuolinvuonna virolaisten pakolaisten poikana. Koska heille ei ollut sijaa majatalossa, matkustivat he Ruotsista Yhdysvaltoihin. Ilves varttui New Jerseyssä, joka oli vain marginaalisesti Neuvosto-Viroa viehättävämpi paikka, ja valmistui psykologiksi opiskeltuaan Columbian ja Pennsylvanian yliopistoissa. Amerikkalaiset pitivät Ilveksestä, joka hauskuutti tovereitaan kertomalla näille Virosta, jota kaikki amerikkalaiset pitivät Ilveksen oman mielikuvituksen tuotteena.

"Paluu" l. saapuminen Viroon

Vuodesta 1984 vuoteen 1993 Ilves työskenteli Radio Free Europen DJ:nä Saksassa. Hän skrätsäili Mu isamaata niin ahkerasti, että virolaiset kohottivat hänet 1990-luvun alussa kansallissankarikseen. Ilves saapui Neuvostoliiton hajottua Viroon suihkuhelikopterilla peittäen maan kermatoffeekaramelleihin. Virolaiset tajusivat tarvitsevansa juuri jonkun Ilveksen kaltaisen amerikanenglantia puhuvan tyypin, ja tekivät hänestä lähettiläänsä Pohjois-Amerikkaan vuosiksi 1993—96. Ilves toimi tämän jälkeen kahdesti Viron ulkoministerinä ja on ollut jäsenenä myös Riigikogussa ja Euroopan parlamentissa. Ilveksen alter ego Lynx on samaan aikaan valvonut Tallinnan öisiä katuja torjuen Darth Putinin, Edgar Savisaaren ja suomalaisten viinaturistien virolaisten turvallisuudelle muodostamia uhkia. Järjestyksenvalvontatehtävissä Lynx hyödyntää kallista ja täydellisesti Nato-yhteensopivaa erikoisaseistustaan, jonka osista tunnetuin on tappavaksi heittotähdeksi muuntautuva rusetti.

Presidentiksi

 
Ilveksen alter ego, Lynx, Tallinnan yössä.
 
Ilveksen nemesis Edgar Savisaar alias Doktor Kammo testaamassa kehittämäänsä sokaisevaa panssariasua ja potkumiinaa Tallinnan keskusstadionilla.

Viron puoluepoliittinen elämä on ollut jokseenkin sekavaa – aiemmin virolaiset saivat eräästä puolueesta kyllikseen – ja Ilveskin on vaihtanut puoluetta useammin kuin neuvostovirolainen alushousuja. Hän on palannut puoluepoliittisten ekskursioiden (mm. Talonpoikaispuolue, Kansanpuolue, Solmukkeenkäyttäjien Liitto) jälkeen takaisin Viron sosiaalidemokraattiseen puolueeseen. Amerikkalaiset eivät pidä Ilveksen amerikkalaisittain äärivasemmistolaisesta puoluekannasta, mutta ovat silti suostuneet pitämään tämän jäsenenä Amerikan Virallisessa Supersankariliigassa.

Ilves asettui vuoden 2006 presidentinvaaleissa kolmen puolueen yhteisehdokkaaksi. Virossa presidentin valitsee Riigikogu, ja valinnasta muodostui myrskyisä, kun Tallinnan Pingviininäkin tunnettu Ilveksen nemesis Edgar Savisaar laittoi oman puolueensa boikotoimaan äänestystä. Tämän johdosta Ilvestä ei voitu valita presidentiksi parlamentissa. Otettuaan rajusti yhteen Doktor Kammon kanssa Hiidenmaan edustalla Ilves valittiin presidentiksi valitsijamiesvaalilla.

Presidenttinä

Ilves on presidenttinä kannattanut jokaista ulkopoliittista kikkaa, potkua ja nykäisyä, jolla saadaan venäläiset vittuuntumaan. Hänen tarkoituksenaan on todennäköisesti saada aikaan oikosulku Vladimir Putinissa. Ilves ilmaisi tukensa Georgian presidentti Mihail Saakašvilille tämän aloitettua hetkellisessä strategisen nerouden puuskassa sodan Venäjää vastaan juhlistaakseen vuoden 2008 Pekingin kesäolympialaisten avajaisia. Ilves oli isäntänä Yhdysvaltain presidentin vieraillessa ensimmäistä kertaa Virossa loppuvuodesta 2006. Presidentti George W. Bush vieraili tuolloin Virossa osana henkisesti jälkeenjääneiden hyväntahdonristeilyä Itämerellä.

Ilves on useasti ilmaissut raivonsa Suomea ja suomalaisten isoveliasennetta kohtaan. Lynx on käynyt mäjäyttämässä Tarja Halosta pääkallosormuksensa kera Virolle lässyttämisestä ja luennoimisesta. Ilves polttaa päreensä aina, kun suomalaiset poliitikot tai tiedotusvälineet identifioivat Virossa ongelman, joka on tullut aiemmin vastaan Suomessa ja kertaavat vertailumielessä, mitä Suomessa sille tehtiin ja mitä seurauksia sillä oli. Ilveksen mukaan tällainen käytös osoittaa ylimielisyyttä ja ymmärtämättömyyttä historiasta ja on ihan epäkypsää ja kakkapäistä. Ilves on tyytyväinen, kun suomalaiset tajuavat kunnioittaa Viroa sen verran, että pitävät turpansa kiinni sillä välin, kun hän itse selittää koko Euroopalle sen, mistä Euroopassa oikein on ja pitäisi olla kyse.

Tällä hetkellä Lynx yrittää parhaansa mukaan estää Doktor Kammon sädeasehankkeen. Kammo alias Savisaar rakentelee Tallinnan kaupungintalolla sädetykkiä, jolla aikoo säteilyttää kaikki vironvenäläiset tahdottomiksi seuraajikseen. Voiko Lynx pysäyttää tämän hankkeen? Vain ensi numerossa.

Liiketoimet

Ilveksellä on bisnes hallussa, ja hän on mm. käyttänyt väärin perustein myönnettyä EU-tukea sukutilansa kunnostamiseen matkailukäyttöön, ja tämä matkailukäyttö osoittautui sellaiseksi, jossa Ilveksen oma firma vuokrasi hänen omaa tilaansa Viron presidentin eli hänen itsensä käyttöön.[1]

Mediassa

Toomas Hendrik Ilves on esiintynyt kansainvälisessä mediassa kerran, ja silloinkin hänen nimensä möhlittiin niin pahasti, että presidentti heitti silmälasinsa nurkkaan ja repi solmukkeensa auki.[2]

  edeltäjä:
Vaira Vīķe-Freiberga
Amerikan Virallisen Supersankariliigan Balttisiiven johtaja
2007–
seuraaja:

Viitteet