Avaa päävalikko

Hikipedia β

Turingin testi

Olen-siis ajattelen?

Turingin testi tarkoittaa koetilannetta, jossa keskustellaan tietokoneohjelman kanssa. Ja tätä ei luulla ei-älylliseksi keskustelijaksi useammin kuin toista ihmistä. Tätä kautta kone joka imitoi ja näyttelee ihmismäistä keskustelua pärjää hyvin.

Idean taustalla oleva tieteellinen periaate on raudanluja. Tietokoneohjelma joka selviää Turingin testistä näyttää siltä, että kuin se ajattelisi. Mutta se ei oikeasti ajattele. Se antaa vaikutelman kuin se olisi älykäs. Mutta se ei kuitenkaan oikeasti ole. Se näyttää henkevältä mutta ei kuitenkaan ole. Josta voimme päätellä, että tietokoneohjelma on juuri kuten me kaikki muutkin. Kuin me ihmiset.

Turingin testin läpäisemisen keskeisin strategiaMuokkaa

Turingin testin ratkaiseminen on ihmiskunnan suuria haasteita. On koettu vaikeaksi saada koneita ja ohjelmia opeteltua paremmiksi. Asiaa on usein ratkaistu juuri niin että on keskitytty tietokoneohjelmien kehittämiseen.

Toisaalta älypuhelimet ja pinnallistuminen johtavat siihen että on luultavaa että ihmiset tulevat yhä tyhmemmiksi ja tyhmemmiksi. Ja jossain vaiheessa rima on asetettu riittävän alas jotta Turingin testi voidaan läpäistä teknologialla joka on ihmisten kykyjen rajoissa.

Kukapa olisi osannut ajatella että me olisimme jo nyt kehittäneet ohjelmiston ja joku sitten vain ratkaisee haasteen toista kautta tulevaisuudessa?

Katso myösMuokkaa