Uruguay sijaitsee Etelä-Amerikan keskivaiheilla Argentiinan ja Brasilian poikien välissä. Eteläamerikkalaiseksi valtioksi Uruguay on sangen outo lintu, koska se suurin piirtein kykenee tulemaan toimeen omillaan, eikä valtionvelkakaan päätä huimaa. Viimeaikaisten (2010) Kreikassa ja Irlannissa julkitulleiden taloussotkujen jälkeen kansainvälisen valuuttarahaston epäilevä katse on suuntautunut myös vakaudellaan patsastelevaan Uruguayhin ja maan pankkien konttorit ovatkin raskaasti aseistetut mahdollisen valuuttapaon käynnistymisen estämiseksi.

Uruguayn turisteille suunnattu kartta sikäli, että luulivat tulleensa Thaimaahan.

”U R Gay”

~Homer Simpson

HistoriaMuokkaa

Uruguay on alkujaan alavaa jokijättömaata ja löyhästi sidoksissa Argentiinaan. Vähitellen kansallistunne alkoi kasvamaan, koska sekä Argentiina eikä varsinkaan Brasilia ollut kiinnostunut tästä joenvarsipenkereestä. Uruguayn itsenäisyyden tunnustivat näin molemmat rajanaapurit pyytämättä, mikä on varsin erikoista maailmanhistoriassa. Uruguaylaiset tyytyvivät viljelemään peltotilkkujaan ja hoitelemaan lampaitaan ja panemaan samalla merkille sen tosiasian, että eucalyptuspuut kasvoivat vähän perhanan nopeasti. Kaupungistuminen johtuen vankasta agraarikulttuurista tapahtui hitaasti, mutta lopulta maan ensimmäisen kuvatallennevuokraamon ympärille alkoi kehkeytyä kaupunki, joka sittemmin sai nimekseen Montevideo. Uruguayn silmiinpistävä vakaudenvaikutelma johtuukin siitä, että maassa kaikki on tapahtunut verkkaisesti ja hitaasti, eikä sinänsä köyhä maaperä ole innostanut keinottelijoita ja muita syöpäläisiä riistämään ja kuppaamaan maata omaksi edukseen. Toki eteläamerikkalaiseen elämänmenoon luontaisina kuuluvia sisällissotia, kidnappauksia, kidutuksia ja katoamisia ollaan Uruguayssakin aina välillä omiksi tarpeiksi harrastettu lähinnä argentiinalaisten vaatimuksista, mutta yleisesti ottaen Uruguayssa on vallinnut rauha ja hiljaisuus. Uruguay on pidättäytynyt erillään erilaisista kansainvälisistä selkkauksista, eivätkä sen johtomiehet ole juurikaan esittäneet vittumaisen viisastelevia kannanottoja muiden kuin paitsi nyt ehkä Argentiinan edesottamuksista.

TalousMuokkaa

Uruguayssa kasvatetaan lampaita, sokerijuurikasta ja viime kädessä eucalyptuspuita. Eucalyptuspuiden nopea kasvaminen on ollut merkittävä tekijä tulonsiirtojen aikaansaamiseksi nk. rikkailta mailta Uruguaylle. Esimerkkinä tästä käyköön suomalaisomisteisen selluloosatehtaan rakentaminen Uruguay-joen rannalle aivan Argentiinan rajalle, josta argentiinalaiset suomalaisen työväestön suunnattomaksi riemuksi käynnistivät parjaavan ja herjaavan vittuilukampanjan verukkeenaan ympäristön saastuttaminen. Fray Bentosin kaupungissa sijaitseva selluloosatehdas kuitenkin käynnistyi ja moni UPM-kymmenen Suomessa työskentelevä työläinen sai kalossinkuvan takalistoonsa.

Oleminen ja eläminenMuokkaa

Uruguayssa ihmiset osaavat lukea keskimäärin paremmin kuin missään muualla Etelä-Amerikassa. Tästä syystä heihin syntyy kipinä akateemisesta paremmuudesta ja kaipuusta leppoisampiin ja helposti vaurastuttaviin elinoloihin. Kummallista kyllä, väki haluaa viettää eläkepäivänsä Argentiinassa, mikä ei ole paitsi järkevää, ei myöskään viisasta. Uruguayssa halutaan muotitietoisesti karsia julkisia menoja ja yksityistää päiväkoteja, mihin sinänsä ei olisi tarvetta, mutta koska muutkin tekevät niin, on pakko mennä perässä.

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.