Valkeakoski

Walciacoscen myllycyla
ValkeakoskiCoatofarms.GIF LocationValkeakoski.JPG
vaakuna sijainti
Walciacoscen edistyxellisen myllycylän coti-siwusto
Lääni Länsi-Suomen lääni
Maakunta Pirkanmaa
Seutukunta ?
Kihlakunta ?
Perustamisvuosi Rautakausi
Kuntaliitokset Sääksmäki
Pinta-ala
- maa
- sisävesi
- meri
yli 100 km²
runsaahkosti km²
jonkin verran km²
0 km²
Väkiluku
- väestötiheys
- väestönkasvu
- väestöennuste
- 0–15-v.
- 16–64-v.
- yli 64-v.
n. 20 000 (2007)
vähäinen as/km² (2007)
-5,3 % (2006)
(2014)
1 %
19 %
80 %
Työttömyysaste 1 % (2007)
Kunnallisvero 99 % (2007)
Kunnanjohtaja B14
Kunnanvaltuusto
SDP
ei valtuustoa (Sos.dem.diktatuuri) paikkaa
n. 20 000

Valkeakoski (ruots. Vitfors) on pieni ja sisäänpäin lämpenevä kaupunki Pirkanmaalla, Hämeessä, jonka keskussillalla ja 20-30km säteellä ympäristössä on kiva hengittää matalapaineen aikana. Kananmunalle haisee sekä ilma, ihmiset että SDP. Valkeakoski on B14:n, työväen musiikkitapahtuman, FC Hakan ja savusumun kotikaupunki. Se on valittu ympäristöministeriön toimesta jo kymmeniä vuosia peräkkäin Suomen saastuneimmaksi kaupungiksi.


Kaupungin tärkein oppi-isä on Juuso Walden, joka perusti n. 10 paskalle haisevaa paperitehdasta ympäri keskustaa aiheuttaen maastapaon lähes koko Kanta-Hämeestä + Pirkanmaalta. Kyseistä (kanan)munamiestä palvotaan paikkakunnallaan enemmän kuin Kim Jong-Iliä Pohjois-Koreassa. Kaupungin sosiaalivirkailijoiden, FC Hakan edustajien sekä SDP:n paikallisjaoston mukaan kaupungin päällä alati leijuva savuverho on hyödyllinen, sillä päivisin se estää liian kirkkaan auringonpaisteen ja yöllä se heijastaa kaupungin valot takaisin oranssin, punaisen tai keltaisen oksennuksen värisenä, mikä pienentää laitakaupungin valaistuskustannuksia. Heidän mukaansa Valkeakoski on hajusta huolimatta myös eläinoikeuskaupunki, koska häkkikanaloista ei tarvitse ostaa kananmunia, koska sen löyhkää voi ihan ilmaiseksi haistella matalapaineen aikana niin keskussillalta, Tehtaankentältä kuin n. 20-30 km säteeltä keskustan ympäriltä.


Valkeakoskella on myös laajat koulutusmahdollisuudet: Kaupungin suosituin koulutuspaikka on "Juuson" suojeluksessa toimiva Lotilan ammattikoulu, jossa jokainen yläasteelta 5,6 keskiarvoon ylentynyt tehdastyöläisen poika, sukulainen tai vaihtoehtoisesti reserviupseerikoulun käynyt nauttii n. 5000-6000 E:n palkkoja + niihin lisättyjä saunalisiä ja näin ovat saaneet kouluarvosanoja vastaavaa työtä. Moni näistä asuu vielä 40-vuotiaana kotona. Paikkakunnalla on myös useita peruskorjauksen ja YK:n humanitaarisen avun tarpeessa kituvia ala-asteita, Apian koulu + jops lukio samassa, kaksi ammattikoulua, jossa suupielet pyykkipojilla korviin väännetyt hyppyritukat ajelevat myös vapaa-aikanaan Koskikaraa Toyota Corollalla ympäri, huutelevat ohikulkeville ihmisille sekä kaikilla muillakin tavoin herättävät sääliä ja myötähäpeää. Valkeakoskelle on myös n. 10-15 vuotta sitten SDP:n kustannuksella rakennettu kallis ja tyhjilläänseisova jäähalli Kiekko-Ahmoille, jotka vastikään onnistuivat nousemaan jääkiekon 7. divariin.


Valkeakoskella tärkein tonttien hintaa säätelevä tekijä on liito-oravien sijoittuminen metsissä. Tosin liito-oravia sen paremmin kuin muitakaan eläimiä alueella ei ole näkynyt kymmeniin vuosiin, koska yleensä eläimillä on tapana hengittää. Kaupungin merkittävimmän savuverhon tuotannosta ja Valkeakosken suurimmasta ylpeydestä vastaa aivan kaupungin keskustassa koko biotyypin törkeällä tavalla tukehduttava UPM:n Tervasaari, tuo Juuson tekeleistä suurin ja likaisin. Muita merkkipaaluja ovat mm. happojen ja litkujen sekoitteluun erikoistunut Säteri OY ja lukuisia epämääräisiä Metso Paper -tyyppisiä tehtaita tai muita irtokarkkikonepajoja, joista edes demarit eivät ota selvää. Mukaan soppaan päästönsä laskevat myös lukuisat pienteollisuusalueet ja vanhentunut, lähinnä Ladoista ja muista "vaihtoautoista" koostuva autokanta.


Väestö

Valkeakosken väestö jakautuu melko tasaisesti korttelirajojen mukaan seuraaviin fundamentalistisiin ääriryhmiin:


 • Merkittävin "koskilainen" eliölaji ovat kaikille vittuilevat ja vielä turpaansa itse saavat amishuligaanit: Tätä jenkkisiilejään poikaystäviensä kanssa imelällä voilla rasvovaa alkeiseliöryhmää kutsutaan normaalisti nimellä TEKNOKULLI ja kyseistä populaatiota tavataan normaalisti R-kioskien, grillien ja koulujen tapaisten biotyyppien yhteydessä. Usein näitä urpoja ajelee myös karvanoppiensa kanssa pitkin kylää ohikulkijoille auton ikkunasta huudellen ja perään nopeasti karkuun ajaen, koska näin ei ihan joka kerta saa itse nokkaansa vaan keskimäärin ainoastaan 75 %:ssa tapauksista. Heidän tavallinen ajanviettotapansa on tupakan polttaminen, syljeskely, jenkkisiilin kiillotus, älyn määrään suhteutettuna aivan liian korkean itsetunnon pönkittämiseksi tapahtuva vittuilu, karvanoppakumin polttaminen sekä isän ostaman subbarin jytisyttäminen. Viimeaikoina tätä lapsiryhmää ei ole enää näkynyt entisessä mittapuussa, koska huumevieroitus on karsinut näistä jupeista ja hyppyritukista suurimman osan ja loput on muuten vaan suljettu yhteiskunnan ulkopuolelle ihmiskunnan uskottavuuden nimissä. Myös Valkeakoski on halunnut väliaikaisesta homomaineestaan eroon ja tyytynyt jatkossa pelkästään paskalle haisemiseen.


 • urheilufanaatikot: Ihmisryhmä, jonka elämän täyttää joko jalkapallo, hiihto tai molemmat. Suhtautuvat yleensä halveksivasti älyllisiin aktiviteetteihin. Usein joko alkoholisteja tai terveysfasisteja. Kaupungin eliittiä ovat myös paperiylimystö, joka saapuu Tehtaankentän paskanhajuun kesäisin näyttelemään UPM:n myöntämiä kunniamerkkejä. Tehtaankenttä tarjoaa virkistävän paikan harjoittaa jalkapalloperinnettä ja täyttää keuhkot raikkaalla ja terveellisellä demari-ilmalla.


 • UPM:n reserviupseerikerho: Tämä kananmunahajuinen ylimystö kokoontuu säännöllisesti kokouksissa, jossa määritellään uusi ilmansuunta minne paskatuulet suunnataan. Ennen suuntana oli Akaa, sen jälkeen Lempäälä + Vesilahti, mutta nyt piiput on rakennettu korkeammalle, jotta paskanhaju ujeltaa 20-30km pohjoiseen, suoraan Pälkäneelle. Projekti ei ole kuitenkaan mennyt aivan putkeen, koska Euroopan ilmastonsuojelun ja biokehityksen ykköspokaalia jo kymmenet vuodet tavoitellut rakensi jo 1990-luvun alussa kävelykadun keskustan Koskikaran edustalle pelastaakseen alueen ilmaston, mutta kananmuna ja paska haisee aukiolla edelleen, 200 metrin päässä päätehdas Tervasaaresta. UPM:n reserviupseerikerhoa on syytä nuoleskella mikäli haluaa Tervasaareen töihin. UPM:n pääomistajat ja reserviupseerikerholaiset asuvat pääosin Antinniemessä, jossa he kaksinkertaistavat 5 miljoonan euron kuukausipalkkojaan parin vuoden välein, työntekijät saunalisineen asuvat ympäri kylää kusenkeltaisissa kerrostaloissa ja Ulvajanniemeen on sijoitettu ne ryhmittymät, jotka on syrjäytetty molemmista. Ulvajanniemi eli "ulkku" ilman m:ää on Valkeakosken mittapuulla alueen "ghetto", jossa asuu kaupungin sosiaaliaines kerrostaloissa, jotka ovat kustakin keltaisempia ja joissa lisäksi haisee porraskäytävissä kissankusi. Alueella asuu erilaisia häiriköitä, liimanhaistelijoita, tinnerinvetäjiä, thrash metallin luukuttajia ja muita omasta mielestään hauskoja glam rock-homoja ja jekkuilijoita. Valkeakoski on puolestaan Suomen mittapuulla "ghetto" ja Suomi taas maailman mittapuulla. "Ulkussa" ei äänestetä turhia äärioikeistopuolueita kuten esim. SDP:tä vaan alueen ainoat sallitut oikeistopuolueet ovat Vasemmistoliitto tai SKP. Alueella ei asu työtätekevää väestöä ollenkaan, muutamaa pääluottamusmiestä ja lämmittäjää lukuunottamatta ja aluetta ympäröi käsittämättömän hieno hapanlaskeumasta hapottunut lehmusmetsä, josta upea näkymä suoraan Kemira Oy Säterille luonnonkauniin ja monimuotoisuudeltaan Korallimereen verrattavissa olevan Ulvajanlahden ylitse, joka on eläimistöltään ja biotoopeiltaan yksi planeettamme monimuotoisimmista ja juomavesi yksi ihmiskunnan historian puhtaimmista ja juomakelpoisimmista.


 • Valkeakosken Sanomat: Tuottaa molemmilla sivuillaan puolueetonta ja UPM:n toiminnasta riippumatonta tietoa.


 • Puutarhamummot: Lähiöissä yleinen eliötyyppi. Viettää paljon aikaa sormet mullassa tai katua ylittäen kauppakassien kera. Asuu normaalisti vanhoissa, rapistuvissa kerrostaloissa.


 • Viiksekkäät punamultatyömiehet: SAK:n ikeessä raatavia, kovin viiksi- mutta ei raharikkaita ihmisiä. Tämä ihmisryhmä muodostaa amisvittuilijoiden ohella käytännössä Valkeakosken "älyllisen" selkärangan mikän vuoksi kukaan normaali ihminen muilta paikkakunnilta ei vaivaudu edes sylkemään selluloosanlöyhkää kohti. Nämä ihmiset asuvat tehtaiden lähettyvillä. Tällä ihmisryhmällä on myös eri putkiasennuskeikkojen lisäksi taipumus vääntää - ja vielä heikolla tavalla - omintakeisia Kummeli-vitsejä, joille ei edes 1990-luvulla kukaan nauranut. Nämä vitsit ovat näiden "perttien" ja "jopejen" mielestä hyvin hauskoja ja korostavat heidän hyvin kehittynyttä älyllistä pääomaansa. Muita omasta mielestään hauskoja vitsejä ja Irwin Goodman-imitaatiot, joita esitetään paikkakunnan globaalissa musiikkikeskuksessa, [[Ravintola Musta Kissa|Ravintola Mustassa Kissassa, jossa kokoontuvat kaikki universumin merkittävimmät ja kaikkikiinnostavimmat artistit. Jopa Saksan 1970-luvun pornoteollisuudessa olisi kyseenalaistettu heidän viikset, naamataulut ja puheet. Silloin kun hei eivät ole Mustassa Kissassa suunnittelemassa globaalia maailmanvalloitusta välillä Musta Kissa - Lukonmäki, niin heitä näkyy mm. Tervasaaren ikkunoista katselemassa Hakan peliä. Ainakin he, joita ei ole irtisanottu viinan tai pikkuaivojen pihalle ryyppäämisen vuoksi. Mikäs siinä kun peruskoulun päästötodistutus oli 5,5, sen jälkeen "ura" ja jatkui Tervasaaren portille ja nyt nostavat kivaa 5000-6000 €/kk liksaa + saunalisät vääntäen aamupäivällä paperikoneen napista auki ja iltapäivällä kiinni. Kehittyneimmät näistä työskentelevät Bemiksessä - isolla B:llä.


 • Pokémon-kakarat: Pokmemon-kakarat muodostavat Valkeakosken suht vähälukuisen lapsisukupolven. Kuten saattaa päätellä, Pokémon-kakarat viettävät aikaansa Pokémonia ja muita huonoja halpa-animesarjoja seuraten. Käydessään kaveriensa luona he kehuskelevat saavutuksillaan Tibiassa tai sillä, mitä kamoja heillä on RuneScapessa, tämä lähinnä sen takia, että heidän varoillaan ei kustanneta WoWia. • "Miksi-meitä-korvessa-asuvia-aina-sorretaan" -ihmisryhmä: ovat näitä, jotka eivät ole "saaneet kunniaa" päästä paperidemarien ja UPM:n johtoportaaseen kuuluvien reserviupseerien sisäpiiriin.


Väestöön liittyviä stereotypioita

Valkeakoskella ihmisiin liittyy monenlaisia stereotypioita. Stereotypioita kehittyi vuoden 2007 alussa niin paljon, että Tampereen psykiatrinen sairaala testasi valkeakoskelaisilla, ovatko nämä stereotypiat totta. Stereotypia-nimitys korvattiin pian sanalla fakta.


"Stereotypioita" siis ovat:


 • Valkeakoskelaiset ovat aivotttomia ihmisiä, jotka haisevat sen lisäksi vielä paskalle. Tämä tosin ei ole stereotypia vaan totuus.


 • BMW:n omistavat valkeakoskelaisamikset eivät psykologisesti kadu, että aiheuttavat munanjatkeillaan vielä enemmän saasteita tehtaan lisäksi. Myös henkisestä tyhjäpäisyydestä ulospäin henkivät saasteet pilaavat ilmaston lisäksi myös mentaalisen ilmapiirin.


 • Sotaveteraanit pystyivät huijamaan koululautakunnalta ilmaisen ruokailun. • demarit: jokainen pässi tehdastyöntekijä on automaattisesti demari. Tai muuten tulee lähtöpassit tehtaalta.


 • Paikkakunnan nuorisosta kaupunkiin jäävät asumaan vain typerimmät ja vähä-älyisimmät, ja vielä pääsääntöisesti ainakin 40-vuotiaaksi äidin hoiviin, jotta ei tarvi maksaa vuokraa, äiti tekee ruoan ja muutenkin on kiva itsenäistyä. Näin saadaan myös siirrettyä jaloin geeniperimä ja paskanhaju myös tuleville sukupolville ja sillä varmistetaan paskanhajun ja vähä-älyisyyden pysyminen alueella myös tulevaisuudessa. Tämä tosin ei ole stereotypia vaan totuus.


 • koulukiusaajat ovat tuttu ilmiö Valkeakoskella jo useamman sukupolven ajan. Nämä pääsääntöisesti Rekikujalta, Sassista, Sointulasta tai muilta kusenvärisiltä kerrostaloalueilta kotoisin olevat ihmisjätteet kokee itsensä suuriksi miehiksi pystyessään ala-asteen 6. luokalla ollessaan itkettämään tai kyykyttämään eka- ja tokaluokkalaisia. Myöhemmällä iällä näistä he, jotka eivät ole kuolleet liimanhaisteluun, tenun vetämiseen tai niiden yhteisvaikutuksesta syntyneisiin komplikaatioihin, pidetään yleisesti vähä-älyisinä ja naisten mielestä myös pienimunaisina. Tämän jälkeen he pyrkivät siirtämään geeniperimänsä ja ihmiskunnan mittapuulla ala-arvoisen käytöksensä tuleville sukupolville mikäli lähiöpubista sattuisi joku halpisvosu löytymään, jonka liian suuren kännitilan vuoksi voisi polkaista paksuksi tai muuten vaan ottaa väkisin. Monet näistä pelasivat ala-asteiässä Hakan junioreissa ja nokittelivat jopolla Eerolan Moikan ärrän kupeessa. Heistä pisimmälle kouluttautuneet ovat kehittyneet peräti juniorijalkapallovalmentajiksi.


Tehtaisto

 
Tervetuloa Valkeakoskelle!

”Vapaa-ajan orjat laiskuuden yöstä nouskaa!”

~SAK:n valkeakosken jaoston motto


Valkeakosken monipuolinen, kaikin puolin erinomainen ja ihmisiä kiinnostava, ympäristöystävällinen, ilmastoystävällinen siisti ja uudenaikainen tehdastarjonta hakee vertaistaan koko Suomessa ellei maailmassa. Valkeakosken tärkein tehdas on paperin, savun ja yhä enenevän impotenssin tuottajana aivan omaa luokkaansa oleva UPM Oyj:n Tervasaari, joka sijaitsee kauniilla, mudan ja saastan riuduttamalla rantapalstalla aivan Valkeakosken syöpäisessä sydämessä. Tervasaaren selluloosan valmistus aiheuttaa paitsi kivan kananmunan hajun, myös kivan paperinmaun Vanajavesistössä n. 30 km Valkeakoskelta etelään. Toinen tärkeä tehdas on Säteri Oy, joka sijaitsee kauniisti ruskettuneen metsäalueen keskellä ihanan törkyisen niemen nokassa. Säteri Oy:n tuottamat rikkivetypäästöt aiheuttavat ennätyslukemia tuulen alapuolelle, sillä tehdas on erikoistunut sekoittelemaan irstaita mömmöjä ja kaikkea muutakin ihanasti lemuavaa. Pien- ja muutakin teollisuutta sisältävillä erillisalueilla ilma on mukavasti tihentynyt niin, että omenan putoaminen puusta kestää puoli päivää. Nämä alueet takaavat Valkeakoskelle monipuolisia palveluita ja tuotteita.


Tehtaissa työskentelevät kuuluvat Liittoon. Kaikki Valkeakoskella syntyvät kastetaan Liittoon lähes heti syntymänsä jälkeen. Liitto takaa aivan erityistä köyhyyttä ja huonoja työoloja iloisten johtajien pössytellessä sikareitaan. Kyllä tuntuu hyvältä, kun tietää, että juuri minä kustansin tuon jäsenmaksuillani.


Maasto ja vesistö

Pääartikkeli: Valkeakosken osat

Valkeakoskea halkoo keskeltä kahta pittoreskia mutalätäkköä yhdistävä kusipaskalätäkkö, ihanasti oksennukselta ja erinäisten eläinten virtsalta lemuava kanava, joka on myös Valkeakosken virallinen kaatopaikka. Maastoltaan Valkeakoski on melko tasainen. Metsiä Valkeakoskella on paljon, kaikki ympärivuotisesti syksyisen ruskeita. Metsissä tärkein eläinlaji on liito-orava, joilla Valkeakoskella on kolme silmää.


Tiet ja liikenne

Valkeakosken liikennelautakunta on kehittänyt kaupunkiin mahtavan punaisen aallon. Tämä mahdollistaa sen, että autoilija ei voi päästä kaksiin vihreisiin valoihin peräkkäin. Punaisesta aallosta on noussut kaupungissa niin iso haloo, että Valkeakosken Linjojen bussitkin on päätetty maalata punaisiksi. Haloon peittämiseksi kaupunki päätti tehdä uuden pyörätien Valkeakosken ja toisen slummikylän, Toijalan välille.


Projekteja

Seuraava kuuluisa television mainosvirratkin valloittanut asuntomessuprojekti huijaa TAAS hölmöjä eteläsuomalaisia muuttamaan tänne savusumusitaattiin. Oikeasti, kuten nimestä voi päätellä, Apian Lintula siirtyy laidunpellolle. Akaa ja Valkeakoski ovat lyöneet vetoa että jos Valkeakosken väkiluku alentuu 200 ihmisellä, Valkeakoski liitetään Akaaseen.


Keskusta - paskanhajun globaali eliittialue

Keskustaan johtaa pohjoisestapäin iki-ihana Lempääläntie, jossa on yleensä Kotipizzan kohdalla, hiukan liikennepuiston luoteispuolella poliisit ylinopeuksia valvomassa. Samasta kohdasta kiihdytetään myös Hakan pelistä pois ohittaen viistosti Tallinmäen länsipuolelta. Lempääläntien vaihtuu hienosti ja kekseliäästi Tehtaankentän kupeella "Tehtaantieksi", josta se n. 100 metrin päästä vaihtuu - ikäänkuin vaihtelun vuoksi - Kanavakaduksi. Näin päästää Valkeakosken merkittävimpään paikkaan: Isolle sillalle, jossa voit henkäistä raikkaat kananmunahenkäykset suoraan vieressä olevasta Tervasaaren hajustamosta. Sillalta näkyy kivasti myös kaupunginjohtajan asunto, Valkeakosken merkkinähtävyyksiin kuuluva baari Lola sekä toisellapuolella siltaa sijaitseva Myllysaaren museo, jossa esitellään kaupunginperustaja Juuso Waldenin saappaita ja onkivapoja sekä jonne tiettävästi kaksi savusukeltajaa ovat onnistuneet tunkeutumaan - ja vielä säilyen hengissä.


Tunnettuja "koskilaisia"

 • Juuso Walden - perusti koko pitäjän, jonka hajusta kärsii jo 7.sukupolvi eikä loppua näy.
 • Teuvo Nieminen - jo 30 vuotta rakentavia ja kehityskelpoisia ideoita kaupunginhallituksessa sekä paikallisessa lehdessä. "Niemisen Toope", kaiken oppositio.
 • Veikko Hakulinen - se ainoa urheilija, joka ei harrastanut jalkapalloa.
 • Mika Kallio ja Vesa Kallio - moottoriurheilijoita raikkaiden tuulten kaupungista
 • Kari Ryyd-man: tuo koko kansan rakastama Ryyyd!! Tietysti demari. Tosin 1970-luvulla vieläkin pahempaa eli "tulipunainen". Siitä on hyvä kääntyä vanhemmiten demariksi.
 • Pauli Kiuru: Koko mansikkapaikan suurin ikoni. Mansikkapaikan, jossa ei ole koskaan kasvanut yhtään mansikkaa. Ja mikäli Apiantorin tiskillä joskus 2pv elivätkin niin happosade vei. Ja paikan, jota Suonenjoki inhoaa kuin ruttoa päävientituotteensa maineen menettämisen vuoksi. Kiuru lähti aikoinaan Hawaijille hajua pakoon uiden, pyöräillen ja juosten. Ja lopulta teki koko matkalla maailmanennätyksen. Istuu nykyään hallituksessa paperidemareita kurittamassa.
 • Marjorie: Jopa melkein joka 50. "koskilainen" tietää kuka hän on.

Merkittäviä koskilaisia paikkoja

 • Ulvajanniemi - tunnettu elitistisestä yläluokasta, veronkierrosta, Säteri Oy:n alapuolella

vaikuttavasta hyvästä ilmasta sekä kivasti kissankuselle haisevista kellertävistä roomalaista arkkitehtuuria imitoivista kerrostaloista. Ulvajanniemen kuningaskunnan kiertää ympäri Kaartotie ja itse valtaistuin sijaitsee Karjalantiellä ja kukkulan päällä olevissa kellertävissä kerrostaloissa. Kukkulan alapuolella sijaitsee "alamaisina" muutama kissankuselle haiseva keltainen kerrostalo. Talojen iästä ei ole tietoa, mutta hajusta ja tyylistä päätellen jostain ristiretkiä edeltäviltä ajoilta.

 • Sassi - nimensä mukaan hieno yläluokan paikka, jossa tapaa monia fiksuja, menneen ajan jalkapalloilijoita.
 • Viranmaa - koskilainen luontokohde. Täällä voit samoilla todellisissa kansallispuistoissa.
 • Sointula - Valkeakoskelainen ghetto, jossa on tyylikkäitä, kellertäviä kerrostaloja sekä paljon

älyllistä eliittiä, jotka purkavat älynsä mm. jääkiekkokaukaloiden sekä puistonpenkkien hajoittamiseen sekä liimanhaisteluun.

 • Eerola - Sointulan lisäksi toinen suuri ghetto, josta löytyy mm. nuorisokeskus Eerolan Moikka.

Kauppa lähti paikasta jo vuosia sitten menemään ja puhelinkopit vielä aiemmin. Myös paljon kivoja 1970-luvulla rakennettuja, tyylikkäitä kellertäviä kerrostaloja.

 • Leppälä - Keskellä "metsää" asuva kansa. Nuorisoa 50% ja heidän lempipuuhaansa on pyytää vanhempia kuskaamaan keskustaan kun eihän ne bussit vklp tai lomalla tai edes arki-iltoina kulje. Valkeakosken liikenne<3 Toinen lempipuuha on leikkiä viatonta mutta kiivetä yöllä ikkunasta ja mennä bussipysäkille vetään lärvit.