Woody Allen

Woody Allen esittelee pullonpohjalasejaan kansainvälisellä silmälasifestivaaleilla 1996.

Woody Juden Allen (s. Allan Stewart Kaliningrad, 1. joulukuuta 1935, New York) on juutalainen neurootikko, 3 Oscaria voittanut elokuvaohjaaja ja koomikko, joka on tunnettu lähinnä kuuluisista pullonpohjalaseistaan. Allen on myös kertonut, että hän palvoo Ingmar Bergmania, Orson Wellesiä, Frank Sinatraa, Diane Keatonia, Charlie Chaplinia ja Ismo Laitelaa. Allen aina korostaa juutalaisuuttaan ja sehän näkyykin hänen elokuvissaan tietysti. Vaikkei Woody ymmärrä politiikasta paskan vertaa, hän oli ehdolla Yhdysvaltain presidentiksi vuonna 1981, mutta sai mitättömät kaksi ääntä. Tukahduttaakseen surunsa hän alkoi soittaa hanuria ja trumpettia.

UraMuokkaa

Woody Allen alkoi jo ohjata elokuvia 10-vuotiaana, muttei siitä tullutkaan mitään. Hänen vanhempansa olivat laittaneet merkille, että nuori Woody oli taitava kaatuilija ja kompastelija (pärjäten jopa Uuno Turhapurolle). Niinpä hänestä tulikin menestyvä stand-up-koomikko. Tällä urallaan hän voitti useita palkintoja ja näytteli jopa parissa elokuvassa havitellen Oscareita, muttei niitä sitten tippunutkaan yhtään.

 
Woody Allen lapsena.

1970-luvulla Allen alkoi elokuvaohjaajaksi ja saikin heti ensimmäisestä ohjaustyöstään Annie Hallista kaksi Oscaria, minkä jälkeen Woody Allen oli polleaa poikaa. Allenin neuroottius tarttui hänen elokuviinsa ja hänen elokuvien päähenkilöistä tulikin pääasiassa juutalaisia kameralle puhuvia neurootikkoja.

FaktaaMuokkaa

 
Allen on niin neuroottinen, kompleksinen ja risteilevien syyllisyydentunteiden ja hyväksikäyttökohujen kalvama, että hänet nimettiin vuonna 2013 kunniakatoliseksi.


  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.