Avaa päävalikko

Hikipedia β

Ensimmäiset Xboxit tuodaan kauppoihin.

Xbox on itsestään epävarman teknologiajätin kyynisen aluevaltauksen lippulaiva 2000-luvun alusta. Se on pelikonsoli joka tunnettiin lähinnä massiivisesta koostaan ja painostaan. Xboxin ensimmäiset versiot olivat suhteellisen tehottomia, mutta tehokas vaikutelma saatiin aikaan konsolin työmaakonetta muistuttavan ulkonäon ja melutason avulla. Se sai hopeamitalin vuoden 2004 "World's Strongest and Heaviest Electronic Device Competitionissa", häviten niukasti Nokia 3310:lle.

HistoriaMuokkaa

Kun Sony vuonna 1997 ilmoitti kehityksen alla olevan PlayStation 2 -konsolinsa tulevan sisältämään DVD-soittimen ja olemaan enemmän kuin vain pelikonsoli, Bill Gatesilla meni tunteisiin. "Herranjumala, ne tulee mun reviirille! No vittu minä menen sitten niiden reviirille!"[1] Tästä alkoi Microsoftille tyypillinen hillitön rahan heittäminen suurinpiirtein kiinnostuksen kohdetta päin, joka tässä yhteydessä oli konsolimarkkinat. Puolet budjetista, tietenkin, meni kilpailijoiden sabotoimiseen. Tähän sisältyi Gatesin yritykset päästä kehittämään ohjelmistoa PS2:lle, Segan muroihin kuseminen ja mahdollisesti myös Segan toimitusjohtajan kuolema.

Vaikka Sony ei antanut ulkopuolisten kehittää ohjelmistoa laitteelleen, Segan toimistossa ei oltu yhtä fiksuja. Windows CE (Cancer Edition) käännettiin Sega Dreamcastille "auttamaan" kehittäjiä. Lopputuloksena, eikä vähiten Windowsin vaikutuksesta, oli 128-bittisyydellään legendaarisen statuksen ansainnut floppi. Gates halusi Segan turmion jälkeen assimiloida Dreamcastin pelit Xboxiin ehdottomalla ohjelmistoyhteensopivuutta konsoleiden välillä. Ei onnistunut, ja Segan toimitusjohtaja kuoli sattumalta äkilliseen sydänkohtaukseen.

TuotekuvausMuokkaa

Koska Microsoft oli tähän mennessä ollut tekemisissä vain PC-laitteiston kanssa, loppujenlopuksi Xboxista tuli käytännössä vain PC joka oli naamioitu konsoliksi. Sen massiivinen koko verrattuna muihin konsoleihin johtuu taas siitä, että amerikkalaisten insinöörien sormet ovat isompia kuin japanilaisten vastaavien, joten he joutuivat käyttämään kookkaampia komponentteja. Kompromisseja koon suhteen piti kuitenkin tehdä. Lopulta laitteen tehoa jouduttiin vähentämään ja joitakin osia jouduttiin poistamaan. Näitä olivan mm. levyä paikallaan pitävät rakenteet sekä levyaseman ulos työntävä moottori. Huhun mukaan jossakin kohtaa kehitystä Microsoft dyykkasi Dreamcastin piirustukset Segan jätepuristimesta ja katsoi niistä.

Xboxin ohjain taas oli suora kopio kilpailijoiden vastaavista. Hämätäkseen mahdollisia plagiarisaatiosyytteitä Microsoft teki ohjaimesta muita paksumman ja raskaamman. Vaikka se ei oikeasti hämännyt ketään, ei ketään myöskään oikeasti kiinnostanut.

  1. "The Road Ahead" - Bill Gates, 1995. Sivu 124.