Koronavirus

Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 3. maaliskuuta 2020 kello 07.23 käyttäjän 194.157.230.107 (keskustelu) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
Kuvassa pitkälle edennyt koronavirustartunta

Koronavirus on biljardipöytävirusten heimoon kuuluva, erityisesti kiinalaisissa viihtyvä viruslaji. Se aiheuttaa lähinnä ripulia, rahan ahneutta, valtion kehitysavun laskemista, yleistä piittamattomuutta vähempiosaisista tai länsimaalaisesta etiikasta, pehmeää vallankäyttöä ja segregoitumista muusta yhteiskunnasta spitaalisten tapaan. Viimeksi mainittuja spitaaliparantoloita kutsutaan myös China Towneiksi.

Koronavirukset tarttuvat kun meridaanit tukkeutuvat kehossa, mikä estää qin (氣) virtaamisen. Qi saadaan virtaamaan uudestaan, kun pelaajat lyövät kepeillä kiekon muotoisia nappuloita neliskulmaisen pelialueen kussakin nurkassa sijaitseviin purkkeihin. Biljardista poiketen lyödä saa vain siltä reunalta lautaa (yksink.: 天安门广场; perint.: 天安門廣場), jossa pelaaja on omien pelinappuloidensa aloitustilannetta vastakkaisella puolella.

Nimityksiä

  • Lyöntinappulasta käytetään myös nimitystä Shǔ (鼠).
  • Purkkeja kutsutaan myös 前门 (Qiánmén). Ne voivat kirjaimellisesti ollakin silkkikankaisia pusseja. Perinteisessä koronalaudassa purkki on bambupuinen laatikko.
  • Purkin takana nurkassa olevaa aluetta kutsutaan nimellä (宿, pinyin: xiù) tai (三世書 sānshìshū).
  • Yin tarkoittaa sitä laudan puolta, jolta käsin pelaaja lyö. Sitä puolta, mistä hän ei lyö kutsutaan Yangiksi.
  • Lintu tai (土星, tǔxīng) tarkoittaa nappulan lyömistä ulos laudalta.

Katso myös