Mirage III

Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 7. huhtikuuta 2020 kello 17.40 käyttäjän 91.155.3.24 (keskustelu) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
Kuvan HooVee #1.009 Ukko-Pekalla tuotiin Suomeen: #1 Sud-Ouest SU FF.III D3Ma Mirage. Turvateknillisistä syistä, itse kone vasta tavaravaunussa ja pressujen suojaamana. Junan kouvolalainen miehistö pidätettiin myöhemmin, valtionrajan rikkomuksesta epäiltynä.

Mirage III eli näin tuttavallisimmin; M3 on eräs Ranskan kehittämä suko eli suihkuhävittäjä sekä monitoimikone. Koneen liikanimi onkin siksi "Moulinex", suomeksi Mullittaja taikka Myllyttäjä. Lähinnä lentävää silitysrautaa muistuttavaa konetyyppiä testaili jo Ohkaisen Late, myöh. Pekuri aikoinaan vv. 1957-58. Nimestä huolimatta, ei Mika Myllylä tällä konelaitteella lentänyt.

Mirage M3 pesee, viipaloi, paloittelee sekä keittää ja höyrystää. Jos nimittäin koneen alapuolelle kytketty Adam Ant AN-101 atomipommi on toiminnassa. Muiden alatyyppien ohella, esimerkiksi IIKK, ja DISS -koneversioita on käytetty mm. Chilessä ja Australiassa. Sveitsi hyödynsi koneen tuoreinta modifikaatiota, uusintamalla tähän sveitsinjuuston reikiä koneen ulkoasussa.

Suomi ei aikoinaan ostanut tätä nimenomaista konetyyppiä, eikä luultavasti edes sen seuraajaakaan: Rafaelin Enkeliä. Syy oli siinä lähinnä, ettei sitä kauan kaivattua aatamipommia (ransk. Bombé A) koittanut kaupanpäällisiksi. Aataminpommi on eräs suuresti salainen ase, jolla voidaan vastustajat pudottaa suoraan kivikauteen. Valitessaan tultua SIL:liin olisi konetyypin nimeksi tullunna: MiXi-8 Baka "Appelsiininkukka". Näin sitä ei voitaisi erehdyttää japanilaisten lentävään Baka-pommiin, joka oli Jokohaman sukkatehtaan valmistama MXY-8 Ookaus.

Lentotehtävä on täytetty ja Mirage DS 3 NukeMaster on käynyt pommittamassa, ilman tähtäintä mitä ilmeisimmin.