Monopoli

Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 16. lokakuuta 2006 kello 09.55 käyttäjän 80.221.15.136 (keskustelu) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Monopoli on tilanne, jossa leikkirahoja käsittelemässä on vain yksi henkilö. Monopolissa tavoitteena on mahdollisimman järkevillä investoinneilla aiheuttaa vastustajalleen konkurssi, eli saada tämän rahat ja muu omaisuus loppumaan. Järkeviä investointeja on samanväristen tonttien ostaminen ja talojen rakentaminen, näiden purkaminen(hähhää) ja korvaaminen hotellilla. Useimmiten voittoa maksimoidessaan monopoliyritys hyödyntää markkinavoimaansa ja rajoittaa tuotantoa markkinahinnan nostamiseksi, ostaa asemia ja nostaa veden ja sähkön hinnan taivaisiin.

Monopolitilanteessa selviämiseen kuuluu olennaisena osana ilmiöt nimeltä "Sattuma" ja "Yhteismaa", jotka myös vaikuttavat tapahtumiin monella tavalla.

Monopoli määritellään useimmiten markkinoiden kautta: esimerkiksi tietyn maan markkinoilla jollakin myyjällä on monopoli, jos myyjä on maan ainoa myyjä, tai kyläkaupalla voi olla kylän kaupan monopoli, mutta ei koko kunnan kaupan monopolia. Toisaalta jollakin yrityksellä saattaa olla monopoli tietyn hyödykkeen tuottamisessa, mutta jos tarjolla on läheisiä substituutteja, yrityksellä ei ole välttämättä monopolivoimaa.

Laittoman monopolin harrastamisesta kiinnijäänyt joutuu vankilaan, suoraan vankilaan, kulkematta lähtöruudun kautta.