Pori

Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 2. kesäkuuta 2009 kello 05.17 käyttäjän Meteori (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
Porin diktaattori Mick Jagger

”Rauma will be sorry for not accepting me to perform there”

~Mick Jagger, Porin diktaattori

”Mikä vittu teitä porilaisia oikein vaivaa?”

~Jussi Vares

Pori on Länsi-Suomessa sijaitseva Raumaa vihaava rannikkokaupunki, jota on yritetty kaupata jo vuosikausia joko Ruotsiin tai Venäjälle siinä kuitenkaan onnistumatta. Poria on myös tyrkytetty ilmaiseksi lännen suuntaan. Tähän yritykseen Ruotsi on vastannut melko tiukkaehtoisella vaatimuslistalla;

  • Pori sitoutuu ottamaan vastaan kaikki maahan yrittävät pakolaiset.
  • Pori sitoutuu ottamaan ja loppusijoittamaan kaikki Ruotsin ongelmajätteet.
  • 200 milj. euroa pieninä seteleinä keskiyöllä täydenkuun aikaan onttoon tammeen kun ihmissudet ulvovat (muut ehdot olisivat täyttyneet, mutta setelipainosta loppui muste kesken).

Venäjä on ilmoittanut, ettei sillä ole tarvetta satamakaupungille, koska laivaston uppoamisprosentti on 97,4.

Historia

Porin kaupunki perustettiin eräänä syksynä pimeällä keskiajalla. Kaupungin perusti murrosikäinen hurri Juhana Herttua, jonka mukaan nimettiin paikallinen hotelli. Jostain syystä hotelli kuitenkin ajautui konkurssiin. Pian perustamisen jälkeen käytiin ensimmäinen raaka sota raumalaisia vastaan. Sota käytiin nykyisen Vähärauman alueella, joka silloin kuului Raumalle. Pori onnistui aluevaltauksessa. Nykyään Vähärauman kaupunginosassa sijaitseekin kukoistava grillikioski, ABC-liikennemyymälä sekä satunnaisia asuintaloja.

Porin nimen luullaan yleisesti periytyvän jostakin ruotsinkielisestä sanasta. Tosiasiassa ruotsi ei ole edes suomen sukulaiskieli. Pori on vironkieltä ja tarkoittaa kuraa.

Elo jatkui pieniä kahakoita lukuunottamatta rauhallisesti, kunnes Rolling Stones saapui esiintymään Yyteriin. Yhtyeen laulaja Mick Jagger ihastui tähän perinteikkääseen kaupunkiin, ja kaappasi vallan itselleen. Jagger oli saanut kansan suosion luvaten heille työtä ja rauhaa. Nykyään Pori taistelee edelleen Raumaa vastaan. Ainoastaan hallitsijaa, Jaggeria ei jostain syystä ole nähty esiintymisensä jälkeen. Kaupungissa liikkuukin urbaani legenda, jonka mukaan valeasuinen Jagger pitäisi pizza-kebab-ravintolaa keskustassa.

Pori on maamme vanhimpia kaupunkeja. Olisi jo korkea aika purkaa koko pulju.

Luonto

Hyttysiä (kesällä) ja jäätä (talvella). Tuulta ja räntää (aina).

Väestö

”Perheen paatti, talla hetkella "vajassa"”

~ Tumba from pori

”Porilaiseet on kuulkaas outoa porukkaa. Porissa on niin heleveetin tasaasta ettei siellä pääse edes piilossa hässimään. Käh käh käh ”

~Jouko Turkka sen jälkeen kun hänen ohjaamansa teatteriesitys kiellettiin Porissa

”Porilaiset on ihan vitun syvältä!”

~Raumalaiset teinit.

”Me ollaa ehkä ihan vitun syvältä, mutta raumalaiset ne vasta helvetin syvältä ovatkin!”

~Porilaiset teinit.

”Mikä vittu teitä porilaisia oikeen vaivaa?”

~Jussi Vares

Porin väestöön - aporiginaaleihin - kuuluu paljon erilaisia kulttuurityyppejä. Esimerkkejä näistä ovat iljettävät ja likaiset, mutta niin kiihottavat homoseksuaalit, narkomaanit, kauniit transseksuaalit sekä äärimmäisen heikosta itsetunnosta kärsivät massateiniurvelot. Porin katukuvaa koristavat myös säihkyviin kansallisasuihin pukeutuneet naiset ja heidän silkkitakkeihin, tummiin housuihin ja kiiltäviin kenkiin pukeutuneet, herrasmiesmäisen käytöksen omaavat miehensä. Tämä kansanryhmä esiintyykin aina edukseen; sivistyneesti, rehellisesti ja etenkin muille esimerkkiä näyttäen.

Porin kuuluisimpia henkilöitä ovat mm. Jorma Uotinen(puu- ja tanssialan yrittäjä), Rainer Friman (etninen artisti), Eino Grön(kansanmusiikkia esittävä, maanpaossa asuva toisinajattelija) ja Mick Jagger, joka kaappasi vallan vuonna 1970 ja nimitti itsensä Porin diktaattoriksi, kun ei enää jaksanut palata takaisin Englantiin yliarvostetun teen pariin. Todellista valtaa kaupungissa kuitenkin tuunaavat salonkidemarit sekä kokoomuslainen vapaamuurariloosi.

Elinkeinorakenne

Perustuu konkurssikierteisiin. Talouselämä pyörii vain koska se on voittopuolisesti harmaata.

Nähtävyydet

 
Porin kaupungintalo

Porissa on upeita tehtaanpiippuja - Tuhkaluodon kasvihuonevoimala, Outokemian mähnätehdas Y-Terissä ja Ei-Luvata Oy:n kuprutehdas Metallikylässä. Reposaaren Saha jopa purettiin piipun ympäriltä pois, jotta fallossymboli pääsisi oikeuksiinsa, ja parhaillaan (9. heinäkuuta 2008 kello 12:04) ollaan myös poistamassa maat piipun ympäriltä.

Miellyttävät raumalaiset haluavat aina sanoa jotain kannustavaa ystävistään porilaisista. Niinpä raumalaisten mielestä parasta katseltavaa Porissa on se kun maa nousee sentin vuodessa.

Porilaiset keksivät myös valjastaa nähtävyyden hyötykäyttöön. Nimittäin Meri-Porissa sijaitsevat tuulivoimalat. Voimalat rakennettiin aluperin koristeeksi, mutta maailmaa nähnyt ja jopa Tanskassa asti matkustellut Reino Ström kertoi, että voimaloilla voisi kuulemma tuottaa sähköä. Sähkölaitoksen asentajat kuitenkin ymmärsivät väärin tämän ehdotuksen ja kytkivät Tahkoluodon hiilivoimalan syöttökaapelit suoraan tuulivoimaloihin. Tästä johtuen Porin tuulivoimalat ovat tiettävästi ainoat jotka pyörivät myös tyvenellä ilmalla.

Seurauksena tästä pienestä virheestä, Porista pääsee tavallisella purjeveneellä Ruotsiin n. 3:ssa tunnissa, tiukan puhurin saattelemana.

Kulttuuri

Joka kesä järjestetään Porin ylpeys, Porin Jatsit. Presidentti Tarja Halonen on silloin tuttu näky backstagella.

Vuonna 2007 porilaiset tekivät suuren invaasion Raumalle josta he kaappasivat raumalaisten ainoan suuren rahantuottajan eli RMJ:iin. Sedu Koskisen, Porin kaupunginvaltuuston ja kukkahattutätien johdolla RMJ muutettiin kristilliseksi nuortentapahtumaksi. Totutusta poiketen, kaikenlainen alkoholi on kielletty festivaalilla. Esiintyjiksi kelpuutetaan ainoastaan ne artistit, jotka osaavat Raamatun ulkoa etu- ja takaperin. Musiikin tyylilajina on tietysti gospel ja kaikki esiintyjät luokitellaan Etelä-Suomen huipuiksi. Vuoden 2008 RMJ:stä ennustetaankin vuosisadan floppia festaririntamalla ja tämä ajaa Porin kaupungin, sekä Sedun konkurssiin. Viidakkorumpu onkin huhunnut, että Pori jouduttaisiin tapahtuman seurauksena myymään Raumalle uloskanto-hintaan.

Liikenne

Pori on maankuulu järjettömistä liikenneratkaisuistaan. Kun porukassa puhutaan yksisuuntaisista kaduista, ympyröistä, tai neljän kolmion risteyksistä, niin väjäämättä joku toteaa "Ai Porissa vai?". Porin liikennesuunnittelussa aloitettiinkin 1990-luvun lopulla säästökampanja ja työkaluiksi annettiin ainoastaan reikälevy ja lyijykynä. Reikälevyn kulmassa on ilmeisesti valmistajan logo, joka muistuttaa nuolta ja tästä suunnittelijat saivatkin idean piirtää nuolia kartoille. Katuja sitten rakennettaessa tuon luultiin tarkoittavan yksisuuntaista ja näinollen Porin keskusta muuttui mahdottomaksi ymmärtää.

Neljän kolmion risteyksissä ajettiin 90-luvulla tuhansia kolareita, joiden syyllisyyskäsittely on vieläkin kesken, koska liikennelaista ei ole löytynyt ratkaisua. Ympyrät ovat Porin ylpeys, etenkin kun 99%:lla paikallisista ei ole harmainta aavistusta, miten niissä tulee ajaa. Siksi varmuuden vuoksi jätetäänkin kaikenlainen järki kotiin ja ajetaan silmät kiinni, toivoen ettei osuta mihinkään kalliimpaan. Porilaiset ovat keksineen hämmästyttävän keinon eksyttää myös viattomat autoilijat, jotka ajavat valtatie 8:aa kaupungin läpi. Paikalliset päättelivät, että rakentamalla sekainen risteys VT 2:n ja VT 8:n liittymäkohtaan, saataisiin Poriin turisteja. Tästä koituikin pieni ongelma... kaupunkiin eksyneet ulkopaikkakuntalaiset aiheuttivat kaaosta (normaalin lisäksi) Porin "mielenkiintoisessa" liikenteessä. Pori onkin tiettävästi ainoa kaupunki maailmassa, joka on saanut OTD:n(Organisation of Traffic Disaster) liikenneapurahan järjestelyjen toteuttamiseen.

Porin satama:

Porin Satama on tärkeä kiinnepiste Suomen transitoliikenteelle. Vuosina 1840 - 1990 rakennettu Tahkoluodon syväsatama ja -väylä mahdollistavat erikokoisten alusten kiinnittymisen laituriin.

 
Sokerilaiva

Vienti

Vanhat autot (Afrikkaan takseiksi), sokeri(kuvan laiva sokeri- ja autolastissa matkalla Afrikkaan), sahatavara, huumeet, kiivas kommunismi, toisinajattelijat.

Tuonti

Kappaletavara (usein huolitsijan toimesta kappaleina), hiili (piirustushiili), alkoholi (ahtaajien vatsassa), afrikkalaiset pakolaiset (sokerilaivan paluulasti), huonolaatuinen elektroniikka (salakuljetettu, Kiina, Taiwan)

"Mitä vittua, pääseekö Poriin junalla?"

Vastaushan on–VR:n muuta väittävistä juoruista huolimatta–ei pääse, sillä Pori on yksi niistä kaupungeista, joihin liikennöidään vain sinisillä vaunuilla. Tämä tarkoittaa sitä, että Valtion Nauta-reisien junat kulkevat vain silloin kuin niille itselleen sopii, eli toisin sanoen työssäkäyntituntien ulkopuolella, kun kiskot ovat vapaat satamaan menevältä hyötyliikenteeltä.

Harrastusmahdollisuudet

Pori tarjoaa loistavat puitteet kaljanlanttaukselle. Kuppilaa on joka niemessä, notkossa ja saarelmassa. Toinen suosittu ajanviete paikallisten keskuudessa on julkinen kuseskelu tienvarsilla, keskustan puistoissa ja Kävelykadulla. Suosituin harrastus kaupungissa on kuitenkin joutenolo. Markkinatalous on siunannut porilaisia runsaalla vapaa-ajalla.

Urheilu

Porin urheilullinen ylpeys on jääkiekkojoukkue Porin Ässät. Porin urheilupiirit ovat myös hyvin tyytyväisiä jäsentensä menestykseen suojalkapallossa sekä kännykänheitossa.

Maailmalla myös hyvin tunnettu extremelaji, "juokse nakkikioskilta tappelua karkuun" on kehitetty Porissa. Tämä kehittyi luonnostaan viikonloppuöinä käytyjen suunnittelukokousten jatkeeksi. Yleensä tässä lajissa voittaa se, joka pääsee kotiin ilman että nenä on poskella tai legot kurkussa.

Suosittu alalaji edellisestä on myös "portsarin poka", jossa ideana on kokeilla montako kertaa ravintolan ovimies kestää nimityksiä "homo", "mulkku", "kusipää" ja "yks vittu". Sitten yritetään parhaansa mukaan joko juosta miestä karkuun, tai taistella vastaan kiinnotossa. Voittaja on yleensä se, joka saa pitkitettyä kauimmin operaatiota. Ylimääräisiä lisäpisteitä saa yöstä valtion tarjoamassa "Hotelli Sinisessä Miekassa". Tästä johtuen Porissa lajin kärkijoukko on niin tasoissa, että mestaruus ratkaistaan vetämällä pitkää tikkua.

Porilaisia on myös kehuttu taitaviksi paikkojen hajoittajiksi.

Minne mennä & huvitukset

Porissa voi aina mennä vapaasti minne vain. Porilaisten mielestä kuitenkin poispäin on suotavin suunta, mikä koskee etenkin raumalaisia.

Jos tuntee edes jonkinlaista vetoa väkivaltaan tai siihen johtavaan verbaaliseen alisuoriutumiseen, voi sanoa lauantai-iltaa jonkinlaiseksi huvitukseksi. Massateinit itkevät torin kulmilla, humalaiset keski-ikäiset huutavat joko ystävilleen tai aviopuolisoilleen ja loput ovat vain olevinaan ja haluavat piestä sattumanvaraisesti joko suutaan tai vastaantulevia ilman mitään suurempaa syytä.

Poringiäl

Porilaisten suissa suomen kaunis kieli raiskautuu oraalisesti. Kaikki mitä porilaiset ikinä puhuvat, on tiivistettävissä kolmeen useinkuultuun porinkielen ilmaisuun: ekstiä, sannypia & tuanoini. Ne eivät tarkoita yhtään mitään.

Alla yleisiä kuvailevia sanoja

  • Ei paskempi (naisesta) = Erittäin puoleensavetävä, kaunis nainen.
  • Ei paskempi (miehestä) = Hyvin menestynyt, komea mies, mielellään jääkiekkoilija tai NASA:n kouluttaja.


Pori sanakirja Osa I, porilaisille ja heidän ystävilleen


Suomi-Pori Hauska tavata pitkästä aikaa = Eläk' sääki viäl? Saisinko menun? = Onks mitää ruakaa? Sallitteko, että poltan? = Onks tulitikkui? Luvallanne, jos sallitte? = An ko mää. Paljonko tämä maksaa? = Kui paljo? Se on kallis. = Nii paljo? Se on edullinen. = Nii paljo? Miten ikävää! =Voi kauheet!

Englanti-Pori Big Mac = pikmäkki Connecting people = Oleks pahas paikas? Fitness center = Syäks nappei? Crazy = Hullu / pöhnäs Home sweet home = Ei maar mää lähre kottii. How do you do = Morjes Hurry up! = Tuleksää/al tul ny I'll have a beer please! = An iso! International = Ulkolaisii Enjoy Coke! = En jua kokakollaa! E-mail = Emmää saa tätä auki Light = köykäne Make love not war! = An ny vähä äläkä rähjää! Managing director = Mee pomo Sales manager = Se piänempi nilkki Chairman of the board = Se ko sai kenkää Secretary = Kaffeekeiti Please = Tos o! Excuse me! = Oho! So? = Kui? Second hand shop = Vanhoi romui New fashion = Kalliit krettui Show must go on = Puulaaki kaatu, vaihretaa nimi Show-business = Komeljanttareit See you later! = Menisit sääki kottiis ny vaa! T-shirt = Puulaaki mainosrätti College = Puulaaki kalliimpi mainosrätti pomoil Team work = Porukas sähläämine Where's the toilet, please? = Tarttis käyr kusell. Sorry, I don't speak English = Puhusit sääki suamee vaa! Emmää ymmär tommosest mittää

Lyhyt oppimäärä porilaista kommunikointia 1) Toveri tokaisee baarissa "lähettäiskö jonnekin muualle välillä?", johon porilainen vastaa "men ny v***uu!". Tämä kääntyy muualla Suomessa muotoon "odotahan hetki, toveri,mennään vaan ihan kohta".

2) "Et sää muute mikää iha p***a jätkä ol", kääntyy muotoon "sinä olet todella hyvä toveri, ehkä jopa paras ystäväni". Yleensä kolmen promillen hönössä usein käytetty lausahdus.

3) "Ei mikää iha ruma hua*a ollu tuakaa", on kuin onkin kehu "olipas siinä nätti tyttö!"

4) Tuttu turkulaislausahdus: "joo vai ??" poriksi käännettynä on: "ei s**tana?? Kohteliaisuuksia porilaisittain ladeltaessa on AINA muistettava käyttää kieltosanaa tai loukkausta! Sitä ilman lausuttu kehu tulkitaan välittömästi v***uiluksi. Esim. "olipas teijä bändil vähä hyvä keikka tänää" saa yleensä vastauksen "mitä sää siin v***uilet?". Oikea muoto siis kuuluu: ei ollu iha p***a keikka teilt".

Lopuksi kunnon porilainen klassikko eli miten porilainen ehdottaa kaverilleen ravintolaan lähtöä: "Ei tua noi mittää pi**utouhui ol?

Porin tulevaisuus

Historia toistaa itseään.

Miten päästä pois Porista?

Turkuun ja Helsinkiin lähtee päivittäin useita linja-autovuoroja, Tampereelle myös junia (ilman bissevaunua). Lähes päivittäin voi lentää Helsinkiin tai Tukholmaan. Sundsvalliin pääsee uimalla. Lisäksi paikallisilla hautuumailla on vielä tilaa. Raumalle pääsee helpoiten seuraamalla kylttejä Vaasaan ja heti Porin rajojen ulkopuolella kääntämällä auton ympäri ja ajamaan suoraan, eksymättä VT8:n ja VT2:n liittymässä.

||Satakunta on suomen turhimpia ja huonoimpia maakuntia.||