Ei se olekaan niin musta.

Afrikka on maanosa, joka on vertailuissa[1] todettu valkoihoisia eniten kaduttavaksi kolkaksi maapallolla. 1800-luvulle asti käytössä oli lisäksi ilmaus työvoimatoimisto. Kun nationalististen kahjojen liikehdintä on viime aikoina lisääntynyt ympäri Pohjois-Amerikkaa ja Lähi-itää, on mukava huomata, että myös Afrikka on herännyt taisteluun maailman suvaitsemattomimman maanosan tittelistä. Afrikka on manner, jonka uhkakuviin kuuluvat nälänhädän, köyhyyden ja tautien lisäksi vaaralliset orjakauppiaat. Kun kaikki alueen hyvät puolet otetaan huomioon, voidaan todeta, että Afrikka on nykyisellään vihoviimeinen paikka mennä asumaan.

HistoriaMuokkaa

Afrikalla oli epäkiitollinen kunnia toimia ihmiskunnan alkukotina, ainakin akateemisen maailman mielestä. Jonkinlaisena enteenä voitanee pitää sitä, että ihmiset myös muuttivat alueelta pois heti, kun vain kykenivät. Kaikki eivät ole alkukodista samaa mieltä, ja varsinkin monista fundamentalisteista tuntuu kamalalta ajatella, että Aatami ja Eeva olisivat olleet tum asuneet moisessa läävässä.

Afrikasta pois muuttaneiden jälkeläiset perustivat mahtavia sivilisaatioita Eurooppaan, Aasiaan ja (ihme kyllä) Amerikkoihin. Afrikkaan jääneillä ei tullut tarvetta moiseen, sillä heidän ei tarvinnut nähdä vaivaa lämmön ylläpitämiseen tai ruoan hankkimiseen, sillä viidakko tarjosi automaattisesti molemmat. Näin he jäivät kehityksen oravanpyörässä lähinnä puolapuun asemaan.

Afrikkalaiset maksoivat laiskuudestaan lähetyssaarnaajien, seikkailijoiden ja siipiveikkojen lauman saapuessa, kun eurooppalaiset serkut palasivat keskiajan jälkeen esittelemään innovaatioitaan. Eurooppalaisten tarkoituksena oli Afrikan sivistäminen ainutlaatuisella kriketin, kristinuskon ja alkuperäisväestön summittaisen teloituksen yhdistelmällä.

Vuosisatojen riiston loputtua Afrikka yrittää yhä päästä jaloilleen, sillä kolonialismi teki perusteellista työtä mantereen polvilumpioiden potkimisessa. Nykyään osa entisistä siirtomaaisännistä on potenut huonoa omatuntoa ja länsivallat tekevätkin kaikkensa Afrikan auttamiseksi; asekuljetuksia järjestetään jopa kaikkein vaarallisimmissa olosuhteissa. Myös afrikkalaiset itse ponnistelevat kovasti kohti parempaa, eikä korruptoituneita johtajia voi syyttää ainakaan yrityksen puutteesta. Tai no. Ehkä voi.

MaantiedeMuokkaa

 
Hiekkamadot ovat beduiinikaravaanien jatkuvana riesana.

Afrikan manner muotoutui nykyiseen muotoonsa hyvin kauan sitten. Tarkalla ajankohdalla ei ole niin väliä, ellet sitten satu opiskelemaan maantiedettä.[2] Ihmiskunnan syntyaikoihin Afrikka oli vielä kaunis ja neitseellinen manner. Ilmasto oli siedettävä, Saharan paikalla oli hedelmällinen savanni eivätkä kulkutauditkaan olleet niin äkäisiä kuin olisivat voineet olla. Kulkeminenkin paikasta toiseen oli helppoa, sillä jalkaväkimiinoja oli kylvetty huomattavasti nykyistä säästeliäämmin.

Nykyään suurin osa mantereesta on kuivaa ja hedelmätöntä, vaikka sitä koetetaan lannoittaa lukuisista pihakäymälöistä ja heimosodista saatavalla orgaanisella materiaalilla. Afrikka on suuri maanosa, ja olosuhteet vaihtelevat sijainnista riippuen. Erityisesti alueen pohjoisosissa on syytä varoa aavikolla kulkevia hiekkamatoja ja natiivia fremen-kansaa. Keskiosissa on muutamia metsiä, joihin väestö on keskittynyt etsimään kompromissia kristityksi kääntymisen ja naapurivaltion ryöstelyn väliltä. Etelässä sijaitsevat mantereen ainoat valtiot, joissa turisti voi käydä turvallisesti tai joista turisti ylipäätään on edes kuullut.

Etelä-Afrikan (siellä on myös oikeata olutta) lisäksi Afrikassa sijaitsee pari muuta mainitsemisen arvoista valtiota. Näitä ovat Egypti (se pyramidikansa), Somalia (se Black Hawk Down -kansa), Kenia (se joku Selviytyvät on kuvattu siellä) ja Zimbabwe (Leijonakuningas asui siellä). Sähköpostia, varsinkin Hotmailia, käyttävät ovat lisäksi saattaneet kuulla Nigeriasta. Näidenkään rajat eivät ole järin selkeitä. Karttoja enää edes yritetä painaa, sillä harmaa väri, jolla merkitään sotatoimialueet ja kiistellyt vyöhykkeet, on tämän takia loppunut kirjapainoista. Afrikkalaiset kaupungit ovat yhtä lailla täynnä harmaita sävyjä, eikä slummin ja pilvenpiirtäjän sijaitseminen samassa korttelissa ole mikään erikoisuus.

VäestöMuokkaa

Afrikkaa asuttavan negridirodun tunnuspiirteitä on tumma iho, villainen tukka ja ulkoneva leuka. Negridit ovat usein keskikokoisia, ryhdikkäitä ja luonnostaan ilomielisiä. He pitävät paljon soitosta ja yhteisistä leikeistä. Negrideitä ei tule sekoittaa necrideihin, jotka ovat kuolleita hirviöitä. Afrikkaa asuttaa myös verenhimoinen pygmikansa, jotka asuttavat Afrikan synkkiä viidakoita. Ravintonaan he käyttävät valkoisia lähetyssaarnaajia, joita heillä on yllin kyllin Mika Salon lahjoittamassa Uponor-merkkisessä pakastimessa

~Kansakoulun maantieto, 1906 s. 24–25[3]

KulttuuriMuokkaa

 
Luonnonuskontojen edustajat nauttivat valkoihoisista (mieluiten khat-marinadissa).

Afrikalla on rikas kulttuurihistoria, ja sen alueella ovat kukoistaneet monet arabisiirtokunnat sekä afrikkalaisten omat korkeakulttuurit. Nykyään afrikkalaiset ovat historiastaan aika tietämättömiä. He keskittyvät mieluummin paikalliseen kansallisurheiluun eli kansanmurhaan tai tekevät kaikkensa päästäkseen pois afrikkalaisen kulttuurin vaikutuspiiristä. Tämä on hankalaa, sillä veneet ovat pieniä ja monet muutkin ovat saaneet saman ajatuksen.

Öisin, kun on liian pimeää taistella, afrikkalaiset heimot kokoontuvat nuotioiden ympärille soittamaan ja toimittamaan rituaaleja. Afrikkalaisessa musiikissa soitetaan viidakkorumpuja ja mylvitään päälle afrikkalaisia loruja tahi kirouksia. Erilaisia rituaaleja ovat mm. "arvaa kuka sai tänään AIDSin", "AIDS-hippa", "kymmenen hernettä ateriaksi" ja "kuka pelkää valkoista miestä". Jälkimmäinen on menettänyt hohtonsa, sillä ahdisteltavien löytöretkeilijöiden määrä koki romahduksen 1900-luvulla. Maanosan virallinen hymni on Pilvien takana on kaukana kuin pilvien takana, joka osaltaan kertoo paljon afrikkalaisten oletetusta musiikillisesta lahjakkuudesta ja mielikuvituksesta.

Afrikan uskonnollinen kartta (jos niitä yhä painettaisiin) on kirjava. Alueella vaikuttavat kristinusko, islam, radikaali islam, konservatiivinen islam, fundamentalistinen islam sekä muutamia luonnonuskontoja, jotka kääntyvät islamiin ennen kuin vuosikymmen vaihtuu. Luonnonuskonnoista kuuluisin on egyptiläinen jumalporukka, jota ei enää palvota mutta joka aiheuttaa maailmaan yhä kaikenlaista pahaa kuten Mummy-elokuvat ja Sinuhe Egyptiläisen kuulumisen yleissivistykseen. Lisäksi afrikkalaiseen kulttuuriin kuuluu ainutlaatuinen lääketieteellinen metodi nimeltä voodoo, josta odotetaan seuraavaa suurta läpimurtoa etälääketieteeseen. Voodoon avulla potilaan sisäelimiä voidaan leikata avaamatta tai nukuttamatta kohdetta.

Afrikan kehittyviä heimoliittojaMuokkaa

PikkuvaltioitaMuokkaa

  1. "Missä ihminen meni vikaan?" (Kaikkivaltias 2003/7)
  2. Ja koska olemme Hikipediassa, lienee hyväksyttävää jättää ajankohdan tarkempi pohdinta väliin.
  3. Usko omalla vastuulla. Antirasistinen N'Ubuntujoukko on varmaan jo ovesi takana.

Katso myösMuokkaa