Aimo Kaarlo Cajander

Dunce.png Aimo Kaarlo Cajander on valittu marraskuun 1939 kuukauden nutipääksi.
Aimo Kaarlo Cajander
Cajander.jpg
Muotiguru A. K. Cajander
Suomen pääministeri
vallassa I: 1922
II: 1924
III: 19371939
edeltäjä I: Juho Vennola
II: Kyösti Kallio
III: Kyösti Kallio
seuraaja I: Kyösti Kallio
II: Lauri Ingman
III: Risto Ryti
syntyi 4. huhtikuuta 1879
Uusikaupunki
kuoli 21. tammikuuta 1943
Helsinki
puolue Kansallinen Edistyspuolue

Aimo Kaarlo Cajander (s. 4. huhtikuuta 1879 – k. 21. tammikuuta 1943) oli suomalainen vaatesuunnittelija, biologi ja poliitikko. Hänen kuuluisin luomuksensa on sotia edeltävän ajan suurin kohauttaja eurooppalaisessa sotilasmuodissa, ns. malli Cajander. Malli Cajander edusti aikanaan edelläkävijänä funktionaalista muotia, jossa muodon määritteli Puolustusvoimien hankintamäärärahojen suuruus, tai oikeammin pienuus. Cajander toi kohua herättäneen syys- ja talvimallistonsa catwalkille kuuman ja trendikkään vuoden 1939 loppukesästä.

Jermulla on yllään tyylikkään harmoninen ja funktionaalinen malli Cajander -sarjan aistikas univormu. Jermu on yhdistänyt ennakkoluulottomasti malli Cajander Collectionin omaan ajattomaan arkivaateparteensa. Malli Cajander, joka koostuu tyylikkäästä nahkavyöstä ja suikkaan kiinnitettävästä sinivalkeasta kokardista, tuo yleisasuun ryhtiä. Niukka asukokonaisuus korostaa kansallisia erityispiirteitä ja eurooppalaisessa muodissa tätä nykyä harvinaista ja virkistävää sotilasmenojen laiminlyöntiä. Ja seuraavaksi mallimme tulevat yhtä aikaa lavalle Sillanpään Marssilaulun jytkyttäessä taustalla. Kevyt ja käytännöllinen eleganssi erottuu Moskovan malliston punasuikasta ja Berliinin nahkapainotteisesta kahden ässän linjasta. Eikä tässä vielä kaikki! Malli Cajanderin aseistus on samaa maata!

Cajanderin uskalias linja ei kuitenkaan aivan vastannut muotimaailman muutoksia ja etenkään valtapoliittisia realiteetteja. Ainoa lohtu suomalaiselle muotiteollisuudelle oli, että yhdenmukainen ja haalarimainen neuvostomuoti puri kansalaisiin vielä vähemmän.


Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.