Aino Akné

Aino Akné (18761944) oli Suomen musiikkihistorian iho-ongelmaisin oopperatähti, joka esiintyi aikanaan Euroopan ja Yhdysvaltojen suurimmilla ja kuuluisimmilla näyttämöillä, vaikka menettikin usein roolejaan ankarasti näppylöityvien kasvojensa takia. Pohjoismaissa Akné tunnettiin lempinimellä Den sjungande finnen, Laulava finni.

Helsinkiläissyntyinen Akné opiskeli Pariisissa klassista laulua. Alun perin hän oli saapunut Ranskaan etsimään maan kosmetiikkateollisuudelta ja Louis Pasteurilta apua sitkeään iho-ongelmaansa. Valéry Impétigon oopperaluokalla Aknén äänihuulet toimivat vielä hänen talirauhasiaankin aktiivisemmin, ja pian hänet kiinnitettiin Pariisin oopperaan.

Akné teki ensimmäiset menestysroolinsa Rossinin Sevillan kosmetologissa ja Verdin Kasvonaamiohuveissa. Muita huomattavia rooleja Aknélla oli myös Mozartin L'Eczema di Titossa ja Bellinin Psoritaaneissa (I Psoritani). Aknén ominta alaa olivat ihotautien tematiikkaa ruotivat oopperat, kuten Musorgskin Psoris Godunov, Wagnerin Nürnbergin märkärupilaulajat, Verdin Psorigoletto ja Mascagnin Cavalleria atopica. Aknén rakkain rooli oli Richard Straussin Die Frau ohne Warzen, ja hän loisti myös saman säveltäjän Vyöruusuritarissa. Kevyemmässä repertuaarissa Akné näytti kykynsä Johann Strauss nuoremman Mustapääruhtinaassa.

Akné menehtyi vuonna 1944 Vihdissä liiallisen puristelun aiheuttamaan verenhukkaan.

Katso myösMuokkaa

  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.